Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sekunddrama da Dumoulin tok Giant-Alpecins første seier

Nederlenderen tok ledertrøyen på hjemmebane i Giro d?Italia.

LEVERTE: Tom Dumoulin innfridde på hjemmebane, vant åpningstempoen i Giroen og leder rittet sammenlagt. Foto: EPA/BAS CZERWINSKI
LEVERTE: Tom Dumoulin innfridde på hjemmebane, vant åpningstempoen i Giroen og leder rittet sammenlagt. Foto: EPA/BAS CZERWINSKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Med seier på den 9.8 kilometer lange åpningstempoen i nederlandske Apeldoorn sikret Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) seg den første maglia rosa i årets Giro d?Italia. Den populære hjemmehelten takket publikum for et mannsterkt oppmøte med en knepen seier foran sensasjonsmannen Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo).  

På målstreken var det mindre enn ett sekund som skilte Dumoulin og Roglic, mens Andrey Amador (Movistar) ble tredjemann seks sekunder bak. Dumoulins svenske lagkamerat, Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin), ledet lenge og endte til slutt på en sterk 4.plass. Giant-Alpecins første seier for året kom da forhåndsfavoritt Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) ikke leverte varene etter flere dager med sykdom og feber.  

Etter startskuddet inne på velodromen i Apeldoorn utnyttet Dumoulin sin kraft på de strake partiene gjennom en trasé designet for de vassekte spesialistene i kampen mot klokka. Trafikkøyer, rundkjøringer og et fåtall 90-gradersvinger var noen av de tekniske utfordringene, men ingen virket å affisere hjemmehelten under en blå og solrik himmel i Gelderland.  

- Jeg føler meg nesten dårlig i magen nå, men jeg klarte det. Jeg hadde litt flaks i dag, men jeg hadde ikke flaks i Romandiet. I dag stemte alt, sier Dumoulin like etter at seieren var et faktum.  

Etter den grusomme ulykken på Calpe tidligere i år, var Giant-Alpecin det eneste WorldTour-laget uten en seier denne sesongen. Dumoulin var veldig nære på tempoen i Tour de Romandie nylig, bare slått av Thibaut Pinot med to små sekunder.

- Dette var ikke min beste tempo, men ikke min verste heller. Jeg gjorde ingen feil underveis. Jeg skulle ønske jeg var litt raskere, men det holdt og jeg må være fornøyd.

Slik gikk det til
Rittets eneste norske deltaker, Vegard Stake Laengen, kjørte inn på tiden 11:49. Det holdt til en 93.plass for den 27 år gamle IAM-rytteren.  
Blant de tidlig startende var det imidlertid nordmannens lagkamerat Matthias Brändle (IAM Cycling) som satte en viss standard. Den tidligere innehaveren av timesrekorden forserte traseen svært hurtig med tiden med tiden 11:17 og et snitt på drøye 52 km/t.  

Men sveitseren ledet ikke lenge. Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin) klokket inn seks sekunder raskere enn IAM-rytteren. Enda en indikasjon på at Giant-laget var godt forberedt til den tempoen kom da Georg Preidler bokførte seg foreløpig tredje beste tid rundt klokken 16:00.

Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) og Silvan Dillier (BMC) var ikke langt unna tiden til den unge svensken, men det var ikke før etter halvannen time i hotseat at Ludvigsson måtte se seg slått. Den slovenske debutanten Roglic (LottoNL-Jumbo) stormet gjennom løypen på 11:03, åtte sekunder raskere enn Ludvigsson. Den tidligere skihopperen holdt solide 53.212 km/t.  

Roglics lagkompis Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) var ventet å sette en sterk tid og kanskje kjempe om etappeseier. Men nederlenderen var en av få som veltet og fikk rittet ødelagt.  

Dumoulin var tre sekunder raskere enn Roglic etter halvkjørt tempo (53.831 km/t). Den siste delen av løypa utspilte seg som et vassekte drama, da hjemmefavoritten var mindre enn ett sekund foran sloveneren på målstreken.  

Nå var det bare Cancellara som kunne ødelegge festen for Giant-Alpecin og Dumoulin. Sveitseren hadde et knepet favorittstempel før start, men etter sykdom de siste dagene klarte «Spartacus» ikke å tukte tiden til Dumoulin. Cancellara var åtte sekunder bak nederlenderen ved mellomtid og hele 14 sekunder bak i mål.    

Fullstendig resultatliste finner du her!

Hele Norges coronakart