Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour of Norway:

Sekunddrama på Lillehammer - spanjol snøt Edvald for hjemmeseier

Danske stakk av med etappeseieren.

DANSK ETAPPESEIER: Alexander Kamp (Virtu Cycling) stakk av med etappeseieren, mens spanske Eduard Prades (i bakgrunnen, Euskadi-Murias) tok sammenlagtseieren. FOTO: Geir Olsen/NTB Scanpix
DANSK ETAPPESEIER: Alexander Kamp (Virtu Cycling) stakk av med etappeseieren, mens spanske Eduard Prades (i bakgrunnen, Euskadi-Murias) tok sammenlagtseieren. FOTO: Geir Olsen/NTB Scanpix Vis mer

LILLEHAMMER (procycling.no): Carl Fredrik Hagen (Joker Icopal), Alexander Kamp (Virtu Cycling) og Eduard Prades (Euskadi-Murias) slet seg løs på den avsluttende klatringen på den femte etappen av Tour of Norway.

Trioen samarbeidet svært godt og uten hjelperyttere i gruppen bak maktet ikke Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) å hente dem.

De tre gikk inn på de siste to kilometerne med 45 sekunder tilbake til gruppen, og dermed ble det en sekundstrid om sammenlagtseieren i rittet.

Snøt Edvald for seier på hjemmebane

Spanske Prades lå best plassert i sammendraget foran etappen, 31 sekunder bak sammenlagtlederen, mens Boasson Hagen lå elleve sekunder bak.

Rudsbygdingen gjorde mye jobb i gruppen bak på de avsluttende kilometerne, for å prøve å redusere avstanden, men slet med å hente tid.

Inn på den siste kilometeren gikk Prades til og holdt trykket oppe. På de siste 300 meterne ble han rundet av Kamp, som stakk av med etappeseieren, men med andreplass sikret han sammenlagtseieren i rittet.

Boasson Hagens gruppe kom i mål 25 sekunder etter duoen og kom dermed for sent. Carl Fredrik Hagen tok tredjeplass på etappen åtte sekunder bak. Med sin tredjeplass ender dog Joker-rytteren på fjerdeplass i sammendraget.

Isolert Edvald prøvde tappert

Etter at trioen gikk avgårde opp Kanthaugen var det Caja Rural som gjorde jobben alene, for å prøve å hente trioen, men de økte stadig ledelsen.

Med seks kilometer til mål måtte Edvald Boasson Hagen kaste alle eggene i en kurv og prøve å kjøre inn avstanden sammen med det spanske laget.

- Det var jo målet å hente dem. Jeg vet ikke hva som er status nå, jeg håper jo at det gikk. Det var tungt på slutten og jeg hadde ikke noe mer å gi, forteller Boasson Hagen til procycling.no etter etappen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GAV ALT: Edvald Boasson Hagen satt isolert i finalen og måtte gjøre jobben selv. FOTO: Geir Olsen/NTB Scanpix
GAV ALT: Edvald Boasson Hagen satt isolert i finalen og måtte gjøre jobben selv. FOTO: Geir Olsen/NTB Scanpix Vis mer

På forhånd fryktet 31-åringen den 2,5 kilometer lange klatringen, med 9,3 prosent gjennomsnittlig stigning, og da de mer klatresterke rytterne gikk til var han sjanseløs til å parere.

- Det var maks. Hadde ikke sjans til å gjøre det noe bedre.

Dimension Data-rytteren forteller at han gjerne skulle hatt flere ryttere rundt seg, men at slik utviklingen på rittet var så hadde ikke laget noe annet valg enn å bruke hjelperne tidlig.

- Det var en hektisk dag og utrolig mye støting. De kjørte aktivt og bra så lenge jeg hadde dem, og vi hadde ikke så mye annet valg enn å kjøre sånn som vi gjorde. Alle prøvde jo å støte og det er jo sånn det er.

Til slutt ender nordmannen på tredjeplass i sammendraget, bak Prades og Kamp.

(referat følger under resultatene)

Forrykende start

Umiddelbart da rittsjefen hadde vinket rittet i gang klinket en Uno-X Norwegian Development Team-rytter til og startet det som skulle bli et voldsomt hardkjør.

Uno-X-rytten ble hentet igjen, men like etter gikk en større gruppe avgårde. Den bestod av Nicolas Dougall (Dimension Data), Paul Martens (LottoNL-Jumbo), Nathan Earle (Israel Cycling Academy), Nick van der Lijke (Roompot), Daniel Pearson (Aqua Blue), Pawel Bernas (CCC), Jon Irisarri Rincon (Caja Rural), Nicholas Schultz (Caja Rural), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille), Sergio Samtier (Euskadi Murias) og Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal).

De elleve sørget for klampen i bånn inn mot passering målstreken i Lillehammer for første gang, og feltet gav dem bare 20-30 sekunder.

Tidlig angrep fra Edvald

Like etter passeringen gikk Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Phil Deignan (Team Sky) til og støtet seg opp til bruddet. Det sørget for en umiddelbar reaksjon i hovedfeltet.

Forsøket til 31-åringen varte derfor ikke lenge og i det rytterne tok fatt på den 2,8 kilometer lange bakken opp til Hafjell så var det samlet igjen.

Det var på forhånd ventet at den svært kuperte etappen skulle skape problemer for rittets leder og tredoble etappevinner, Dylan Groenewegen, og bare etter 40 kilometer av den 154 kilometer lange etappen sakket ledertrøyen akterut.

Angrep på angrep

Over toppen var det spanjolen David Lopez (Team Sky) som sørget for høy fart og var først over, og like etter fortsatte angrepene.

Nicholas Schultz (Caja Rural) og Hector Saez Benito (Euskadi Murias) gikk til og fikk en luke, og fikk etter hvert besøk av Jonathan Dibben (Team Sky), og trioen fikk raskt en luke på 30 sekunder. Samtidig kom Groenwegen seg opp igjen til feltet i det lettkjørte terrenget etter bakken.

Inn not den neste klatringen opp Musdalen, 5,8 kilometer à 6,3 prosent, ble det flere angrep bakfra og David Lopez (Sky), Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo), Pim Ligthart (Roompot), Stefan Denifl (Aqua Blue) og Louis Bendixen (Coop) kjørte seg opp til de tre foran.

Groenewegen kjøres av for godt

I selve klatringen kom Markus Hoelgaard (Joker Icopal) og Jêróme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) seg også opp, før det ble en seleksjon i gruppen, der Lopez, Schultz og Baugnies viste seg som de sterkeste.

Over toppen på Musdalen var det igjen Lopez som var først og kjørte seg med det godt opp i klatrekonkurransen, men lederen i konkurransen, Øivind Lukkedal, hadde godt kontroll likevel.

Opp klatringen ble det igjen tungt for Groenewegen som ble satt og denne gangen for godt.

Coop-rytter Bendixen skulle være svært uheldig da han veltet i bruddet, etter å ha blitt kuttet ned av bakhjulet til Schultz og trolig var resultatet et kragebeinsbrudd for dansken.

Feltet lå stadig på skuddhold og ville ikke slippe noen grupper, og like etter Musdalen var det igjen samling.

Feltet vil ikke gi slipp

Bakkene kom imidlertid på løpende bånd på denne etappen, både kategoriserte og ukategoriserte, og på ny var Lopez og Schultz på offensiven, og en ny konstellasjon etablerte seg.

Denne gangen fikk de med seg Pim Ligthart, Nikolay Mihaylov (Delko Marseille) og Aitor Gonzalez Prieto (Euskadi Murias), mens Amund Grøndahl Jansen tok opp jakten ikke lenge etter.

24-åringen lå like bak gruppen inn i en bakke, men slet med å komme seg opp. Dermed måtte han sette sin lit til det lettkjørte terrenget i etterkant for å komme bort, og etter en solid intervall kom han seg endelig opp.

Dimension Data og Israel Cycling Academy var dog svært lite interessert i å slippe gruppen opp i veien, og de hadde ikke fått mer enn 30 sekunder i det rytterne nærmet seg Lillehammer igjen. På de flate veiene sørover langs Gudbrandsdalslågen gikk Pawel Bernas (CCC Sprandi Polkowice) fra feltet og kjørte seg opp til gruppen.

Holst Enger i problemer

Gjennom Lillehammer sentrum var det Joker Icopal som tok ansvar i hovedfeltet og dro ned avstanden til bare ti sekunder.

I det man tok fatt på klatringen opp til Kanthaugen begynte det å røyne på for flere i bruddet og snart satt bare Lopez og Schultz igjen foran, mens Joker Icopal fortsatte og sette tempo.

Bakover i rekkene ble det tynnet raskt ut og en av de som fikk problemer var Sondre Holst Enger (Israel Cycling Academy), som etter hvert tapte mye terreng.

Over toppen på Kanthaugen gikk Carl Fredrik Hagen (Joker Icopal) til og støtet seg opp til duoen foran, men den nyeetablerte trioens utflukt var kortvarig og de ble kjørt inn i utforkjøringen.

Trio angriper opp Kanthaugen

Det ble en rekke angrep inn igjen mot Lillehammer, og flere ryttere forsøkte seg gjentatte ganger.

Til slutt kom Paul Martens (LottoNL-Jumbo), David Lopez (Team Sky), Jonas Koch (CCC Sprandi), Sergio Samitier (Euskadi-Murias), Jêróme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Markus Hoelgaard (Joker Icopal), Nick Van Der Lijke (Roompot - Nederlandse Loterij) og Antonio Molina (Caja Rural) seg avgårde.

De holdt unna inn til passering Lillehammer for siste runde, men det tok ikke lang tid opp i bakken mot Kanthaugen før de var kjørt inn igjen.

Fra hovedfeltet gikk Alexander Kamp (Virtu Cycling) til, før Andreas Vangstad trakk opp Carl Fredrik Hagen (Joker Icopal), som støtet seg opp til kamp sammen med Eduard Prades (Euskadi-Murias).

Trioen gikk over toppen på Kanthaugen sammen og i partiet som fulgte økte de ledelsen sin godt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media