Folkets idrettspris:

Sekundene som forandret alt for Thingnes Bø: - Hva skjedde nå, egentlig?

Johannes Thingnes Bø hadde mye stang ut, men sikret seg likevel to gull og en bronse under VM på hjemmebane. Derfor er han nominert til Folkets idrettspris.

AVGJØRELSEN: VM-kongen Martin Fourcade kan ikke gjøre annet enn å smile etter å ha fått skikkelig bank av Johannes Thingnes Bø på de siste metrene av VM-fellesstarten i Holmenkollen i mars. Bak går Ole Einar Bjørndalen inn til bronse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVGJØRELSEN: VM-kongen Martin Fourcade kan ikke gjøre annet enn å smile etter å ha fått skikkelig bank av Johannes Thingnes Bø på de siste metrene av VM-fellesstarten i Holmenkollen i mars. Bak går Ole Einar Bjørndalen inn til bronse. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): VM i skiskyting, Holmenkollen, mars 2016: Enhver norsk utøvers store mål for sesongen. Drømmen om å vinne på hjemmebane. Drømmen om å være med på noe spesielt. Drømmen om å skape en folkefest.

For Johannes Thingnes Bø, yngstemann i Norges superkvartett, liknet imidlertid VM på hjemmebane ganske lenge mer på et dårlig nachspiel.

Greit, han fikk med seg en bronsemedalje på mixedstafetten, men deretter fulgte tre solide bølger med frustrasjon og skuffelse:

Sprint: 4. plass, åtte sekunder fra medalje.

Jaktstart: 4. plass, drøyt sju sekunder fra medalje.

Normaldistanse: 4. plass, én millimeter unna gullet (!).

Holdt hodet kaldt

Mange hadde gravd seg et dypt hull i snøen midt på nasjonalarenaen etter en slik rekke, men Johannes Thingnes Bø hadde andre planer.

22-åringen uttalte at han var fornøyd med prestasjonene, at han fortsatt var ung og at han ville få mange andre muligheter til å ta VM-medaljer.

Og så skjedde det som gjorde at man nesten måtte klype seg i armen for å bare dobbeltsjekke at man ikke var med i en Hollywood-film: Thingnes Bø slo tilbake i ren «Rocky Balboa»-stil.

12. mars, mesterskapets nest siste dag: De norske gutta vinner gull på stafetten, mye takket være en glitrende tredjeetappe fra stryningen. Thingnes Bø moste konkurrentene, og sendte ut ankermann Emil Hegle Svendsen med et halvminutts ledelse til Tyskland.

- Denne stafetten er et av de beste løpene jeg har gått, og iallfall den beste stafettetappen. Nå fikk jeg det gullet jeg ville ha på hjemmebane, og skal nyte den gode følelsen, sa han til Dagbladet etter løpet.

Fellesstart-thriller

Det var imidlertid dagen etter Thingnes Bø virkelig gjorde noe helt unikt.

ENDELIG: Johannes Thingnes Bø hadde hatt stang ut gjennom hele mesterskapet, men i løpet av de siste to dagene sikret han seg to gull. Her feirer han seieren på fellesstarten sammen med  Martin Fourcade (sølv) og Ole Einar Bjørndalen (bronse). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG: Johannes Thingnes Bø hadde hatt stang ut gjennom hele mesterskapet, men i løpet av de siste to dagene sikret han seg to gull. Her feirer han seieren på fellesstarten sammen med Martin Fourcade (sølv) og Ole Einar Bjørndalen (bronse). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

13. mars, mesterskapets siste dag: Den sympatiske franskmannen Martin Fourcade, som forlengst er døpt til VM-konge etter fire gull, er storfavoritt før fellesstarten. Alle forventer at de siste årenes beste skiskytter skal vinne.

Det meste går oppskriftsmessig for seg. Fourcade fester grepet. Kvitter seg med én etter én av konkurrentene. Ut fra siste skyting er han fem sekunder foran Ole Einar Bjørndalen, som også er nominert til Folkets idrettspris, og ytterligere to sekunder foran Thingnes Bø.

På grunn av franskmannens fantastiske langrennsform gjennom mesterskapet, ser det ut til at de to norske gutta må kjempe om sølvet, men Thingnes Bø har andre planer.

Tok «en Northug»

Han er raskt oppe i ryggen på VM-kongen, men istedenfor å roe ned, bare fortsetter han. Han forsøker å angripe flere ganger, men klarer ikke å kvitte seg med Fourcade.

Opp den siste bakken inne på stadion går han til igjen, men franskmannen følger hakk i hæl. I det vi tror det går mot spurt, tar imidlertid den unge nordmannen «en Northug». På den siste flaten presser han ut de siste dråpene, og Fourcade klarer ikke å følge.

Én meter blir til fem, seks og sju.

Før den siste lille bakken inn mot oppløpet må tilskuerne i Kollen nesten gni seg i øynene. Johannes Thingnes Bø har grisebanket «uslåelige» Martin Fourcade.

- Fyttigrisen

Han glir inn til sitt andre gull på to dager. Mesterskapet har gått fra å være tidenes nesten-VM til å bli en gigantisk opptur.

- Hva skjedde nå egentlig? Fyttigrisen, jeg har skjelven i beina. Dette er helt rått, sier han til NRK umiddelbart etter målgang.

- Medalje var målet. Jeg så Fourcade og tenkte at jeg skulle prøve. Jeg prøvde å være «litt Northug» rundt svingen der. Jeg turte ikke se bakover på oppløpet. Jeg gikk helt til mållinja. Jeg sa i starten av VM at jeg skulle bli dårligst numme fire, og det klarte jeg. Jeg vant VM-gull på hjemmebane, slår han fast.