Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm hjalp polsk rival rett før start

Sekunder før EM-finalen kom den polske stjerna bort til Warholm - og ba om hjelp

Da EM-finalistene gjorde seg klar til å løpe for gull på 400-meteren i Berlin, gikk plutselig Karol Zalewski ut av sin startposisjon og spurte Karsten Warholm om hjelp.

HJALP RIVALEN: Polske Karol Zalewski (i forgrunnen) spurte Karsten Warholm om hjelp rett før EM-finalen på 400 meter.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
HJALP RIVALEN: Polske Karol Zalewski (i forgrunnen) spurte Karsten Warholm om hjelp rett før EM-finalen på 400 meter. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Karsten Warholm hadde allerede gjort mesterskapet til en ubetinget suksess da han sto på startstrek i 400-meterfinalen fredag kveld:

* Selv om mesterskapsspesialist Yasmani Copello hevet seg mange hakk i 400 meter hekk-finalen, klarte Warholm å vinne EM-gull og sette ny norsk rekord i samme slengen. Gullet kom på dagen ett år etter VM-gullet i London. 9. august er den hellige Warholm-datoen.

* 22-åringen fra Ulsteinvik klarte også sitt andre mål, å komme til EM-finalen på 400 meter flatt, til tross for at rivalene mente det var galskap med fire løp på fire dager. Dimna-gutten gikk likevel løs på den dristige utfordringen og løp seg inn i hjertene til publikum på Olympiastadion i Berlin.

Da fikk det så være at EM-finalen på 400 meter flatt ga en totalbelastning som var i tøffeste laget. Hadde Warholm løpt på samme tid som i semifinalen, ville det imidlertid holdt til EM-sølv fredag kveld på bonusdistansen.

BEST: Karsten Warholm feiret EM-gullet på 400 meter hekk foran Yasmani Copello og Thomas Barr før han fikk det litt tyngre på 400 meter flatt. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP)
BEST: Karsten Warholm feiret EM-gullet på 400 meter hekk foran Yasmani Copello og Thomas Barr før han fikk det litt tyngre på 400 meter flatt. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP) Vis mer

«Tidsmysteriet»

Belgiske Kévin Borlée tok nemlig sølvet bak suverene Matthew Hudson-Smith på tiden 45.13. I semifinalen løp Warholm på 44.91. Samtlige av finalistene løp raskere i EM-semifinalen kontra finalen.

- Hva tror du det skyldes, Karsten?

- Alle var under pari tidsmessig. Jeg vet ikke helt hva forklaringen er på det. Folk er slitne, og det begynner å koste. Jeg var i hvert fall langt unna det jeg løp på i semien, sier Warholm til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si hvorfor det var sånn. Det kan være vindforhold eller hva som helst. Men det er klart at gutta her er slitne. Det koster å komme seg til en finale og i hvert fall to, som i mitt tilfelle.

Trener Leif Olav Alnes tror forklaringen er veldig enkel:

- Det skyldes rett og slett at de er slitne, spesielt Karsten som har løpt dobbelt så mange løp som de andre. Men også resten av konkurrentene er slitne, sier Alnes til Dagbladet.

Før EM-finalen på 400 meter flatt - få sekunder før startskuddet gikk - fikk Warholm et overraskende besøk fra sin polske konkurrent Karol Zalewski.

Polsk profil spurte Warholm om hjelp

Til Dagbladet forteller Warholm at den polske EM-stjerna trengte hjelp. Sunnmøringen var ikke vond å be og viste vakker sportsånd på direkten.

DEHYDRERT: Karol Zalewski var uttørstet før EM-finalen. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP
DEHYDRERT: Karol Zalewski var uttørstet før EM-finalen. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP Vis mer

- Han spurte om han kunne få vann av meg. Men jeg ville ikke at han skulle «sutte» på flaska mi, så jeg forsøkte å helle ned litt vann i munnen hans, forteller Karsten Warholm til Dagbladet.

Det har vært tropevarme i Berlin under EM med temperaturer opp mot 40 varmegrader, selv om ekstremvarmen riktignok har avtatt denne avslutningshelga.

- Alle blir dehydrert i en slik setting. Jeg var tørr i kjeften selv, men hans behov var tydeligvis enda større. Så jeg ga ham litt vann. Det er godt å være litt hyggelig også med mine konkurrenter, forteller Warholm til Dagbladet.

Utmattet og uttørstet

Karol Zalewski virket ufokusert før finalestarten. Selv kan han ikke helt huske hva som skjedde.

- Jeg gikk bort til Warholm for å gratulere ham med gullet på 400 meter hekk og sa at jeg gledet meg til å løpe mot ham. Det stemmer at jeg var tørst, men jeg husker ikke hva som skjedde, sier Zalewski til Dagbladet.

Det polske friidrettsesset satte seg ned på bakken rett før startskuddet gikk, der de øvrige konkurrentene gjorde seg klar til å løpe i startposisjon.

- Hvorfor satt du deg ned?

- Jeg vet ikke helt. Jeg var sliten, utmattet og holdt på å gå på en smell, forteller polakken.

Zalewskis kallenavn på Warholm

DRØMMEDAG: 9. august 2017 vant Karsten Warholm sitt første VM-gull på 400 meter hekk. 9. august 2018 vant Warholm sitt første EM-gull. Nå vil han ha dette som sin nye bursdag. Video: Øyvind Godø Vis mer

Zalewski synes det er rått at Warholm løp mot 400-meterspesialistene rett etter EM-gullet på 400 meter hekk.

- Det er veldig rart at Warholm kommer hit og løper med oss, for han løper jo også 400 meter hekk. Vi kaller han bare «crazy guy». Fire løp på fire dager er vilt, sier den polske stjerna til Dagbladet.

- Det var veldig tøft å løpe, og det ser vi på finaletidene. Jeg vil tro at Warholm blir ekstra sliten da, siden han har løpt dobbelt så mange løp som oss andre. Jeg er helt utslitt selv, sier Zalewski.

Trives med «crazy-stempelet»

Warholm synes det er litt moro å få «crazy-stempelet» blant konkurrentene.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Alle synes det er litt galskap, og det er det også. Disse guttene vet hvor mye det koster, og det gjør jeg også. Nå er jeg ødelagt, sier 22-åringen fra Ulsteinvik til Dagbladet.

- EM-gull på 400 meter hekk og finaleplass på 400 meter flatt betyr at du nådde begge dine to mål?

- Ja, jeg lykkes med begge målene mine, ja. Jeg klarte EM-gullet på 400 meter hekk og finalen på 400 meter flatt.

- Det gir vel en 6-er på terningen?

BARE 18 ÅR: Konkurrentene skjønte ingenting av hva som møtte dem da Warholm konkurrerte for første gang i 400 meter hekk. Video: Arve Hatløy / Lise Rafaelsen Vis mer

- Ja, gjør det ikke det? Hva synes du? spør Warholm.

- Vi i Dagbladet gir deg en 6-er.

- Ah, så deilig. Det er viktig, sier den nybakte europamesteren på 400 meter hekk.

Treneren var bekymret

Om fredagens tyngre finale, sier Warholm:

- Det var «steintungt». Jeg gikk bare hardt ut og gutset for gullet. 100-150 meter før målet kjente jeg at jeg var tom for krefter. Det var syre opp til ørene, og 400 meter hekk-finalen kostet. Det var en utladning, men «steik» så gøy det var. Det er slike fysiske utfordringer jeg leter etter.

Trener Leif Olav Alnes tror Warholm kunne ha tatt medalje, hvis han ikke hadde gått inn i 400-meterfinalen med tyngre bein enn konkurrentene grunnet dobbelt så hardt konkurranseprogram.

- Jeg visste at Karsten var god for minst sølv, men jeg visste ikke hvor mye som var igjen av strøm i batteriet. Men hvis ingen hadde turt å gjøre et sånt eksperiment, hadde vi fortsatt trodd at jorda var flat, sier Alnes til Dagbladet.

- Det eneste jeg var bekymret for, var om Karsten hadde skada seg. Men det var han ikke; Karsten var bare tom for strøm Og da synes jeg det bare er morsomt. Det handler om idrettsglede og å kjøre på.