Sekundstriden fortsetter, ny mann i rødt

Tom Dumolin satte klatrerne under press.

KAN SIN TEMPO Det var ingen overraskelse at Tom Dumolin ville gi Joaquim Rodriguez en leksjon på temposykkelen, onsdag. Men kunne han vinne tilbake den røde ledertrøya?  AFP PHOTO/JOSE JORDAN
KAN SIN TEMPO Det var ingen overraskelse at Tom Dumolin ville gi Joaquim Rodriguez en leksjon på temposykkelen, onsdag. Men kunne han vinne tilbake den røde ledertrøya? AFP PHOTO/JOSE JORDANVis mer

(procycling.no): 50,5 kilometers snittfart over 38,7 tempokilometer, sendte Tom Dumolin tilbake i ledelsen under Vuelta a España.

Men bare med et nødskrik.

Fabio Aru gjorde nemlig tempoetappen ulidelig spennende. 25-åringen var Sardinia mistet hele forspranget på 1 minutt og 50 sekunder, men var kun tre fattige sekunder unna å beholde ledertrøya i mål.

Dermed fortsetter den vanvittige sekundstriden i årets vuelta.

Kan tape alt i fjellene På papiret er Dumolin underdog mot Aru i fjellene. De siste fjelletappene avgjør nå alt, men Giant-rytteren var helt klart forventet å ta inn mye på onsdagens melkesyreparty.

Dumolin puttet 3:06 i sekken på Joaquim Rodriguez og 2:38 på Rafal Majka.

Heller ikke det overraskende, men måten han gjorde det på var likevel imponerende.

- Han har nesten ikke hjelpere Kampen er likevel langt ifra over.

Det gjenstår tre tøffe etapper før parademarsjen mot Madrid søndag.

Rodriguez, Aru og Majka kommer til å hamre løs på sin nederlanske konkurrent ved enhver anledning. Flere er skeptiske til om Dumolin får hjelpen han trenger av et klatresvakt Giant-mannskap:

- Han har jo nesten ikke hjelperyttere. Han har Lawson Craddock, og vil få store problemer i fjellene mot Astana, sa Mads Kaggestad under TV 2s sending og pekte spesielt mot den nest siste etappen mellom El Escorial og Cercedilla.

Her venter ikke mindre enn fire kategoriserte stigninger i løpet av 17 mil. Fjellene kommer altså tett, og det er lite rom for hvile.

De siste åtte kilometerne er utforkjøring den til Cercedilla i utkanten av Madrid.

- Jeg holder fortsatt Aru som favoritt til å vinne dette, presierer Kaggestad.

Dumolin: - Frykter ingen etapper Rittlederen forsøkte å holde hodet kaldt etter tempofesten i Burgos.

Han var åpenbart fornøyd med egen prestasjon, og virket kanskje litt innstilt på at det blir tøft å beholde rødfargen på drakta helt fram til den spanske hovedstaden.

Men det sa han selvsagt ikke i seiersintervjuet sitt:

- Nå begynner alvoret. Jeg er en utfordrer til tittelen. Jeg har den røde ledetrøya, og det er mulig å beholde den inn til Madrid. Jeg frykter ingen av etappene som kommer, men lørdagens blir den tøffeste. Astana kommer til å gjøre alt for å ta denne trøya.

- Vueltaen er allerede en suksess for meg med to etappeseirer og flere dager i den røde ledertrøya. Jeg er veldig glad, avsluttet Dumolin i et intervju med arrangøren.

Slik gikk det til:

Etter tirsdagens hviledag, ventet 38,7 kilometers tempoetappe i Burgos. Hovedsaklig var den flat, men den innholdt også korte partier med opp mot seks-sju prosents stigning.

Joaquim Rodriguez har aldri påberopt seg å være en genial temposyklist. Spenningen var derfor knyttet til hvordan spanjolen ville stå imot Fabio Aru (sekundet bak i sammendraget) og Rafal Majka (1:35 bak).

Tempospesialisten Tom Dumolin trodde ingen han kunne hamle opp med. Spørsmålet var hvor mange minutter han ville tape over 38,7 kilometer. Den nederlandske Giant-rytteren har overbevist stort i fjellene, og lå bare 1:51 bak Rodriguez før etappestart.

Et tidlig varsku fikk vi da Rodriguez, som dagens siste startende, klokket inn til sitt første passeringspunkt på etappen. Katjusja-rytteren i den røde ledertrøya hadde allerede tapt 1:11 til Dumolin.

Nederlenderen kom første i mål av kvartetten som lå i toppen av sammendraget. Og han la lista høyt, fasit var nemlig:

50,5 kilometer i timen i snitt. Over minuttet foran bestetiden til Maciej Bodnar.

Rodriguez har aldri vunnet en treukerstour, og det ser ikke ut til at han skal klare det nå heller. Temposykkelen er hans store akilleshæl, og det var ikke uten grunn at han fryktet den 17. etappen i årets vuelta.

Aru klarte seg langt bedre. Han hadde et forsprang på 1:50 til Dumolin før etappen, og tapte 1:53 underveis. 25-åringen var Sardinia er dermed bare tre fattige sekunder bak rittets ledertrøye.

Det er ingen norske deltakere i den 70. utgaven av Vuelta a España.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!