Selger livsverket

KARIHAUGEN (Dagbladet): Han drømte høyt, ble utskjelt og latterliggjort og nå selger ERIK SOLÉR butikken Solér Search & Consulting for å skaffe seg cash. Har du ledd av planene hans til nå er det kanskje på tide å begynne å ta gubben (40) på alvor.

Firmaet er i ferd med å bli solgt til noen amerikanere, sier Erik Solér. - Vi er i prinsippet enige. Men før alle papirene er undertegnet og den formelle biten er ett hundre prosent kan jeg ikke si noe mer enn dette: Solér Search & Consulting blir solgt i løpet av kort tid.

De av oss som ser Erik Solér mye - eller de som bare ser ham på TV og i aviser - er vant til å se Erik Solér i FIFA-agentenes uniform, dress. Med eller uten slips - yrket hans krever formell tekstilering. Men til dette møtet - etter nye dager med TV-debatter og store overskrifter - kommer han uformell og tilbakelent.

Og ikke har han så mye gelé i håret heller.

Visste hva han sa

- Mange mener jeg er en PR-kåt dust, sier Erik Solér. - Det må de få lov til. Men sånn er det ikke for meg. For har du meninger, må du uttrykke dem der folk får tak i det du sier. I media.

Hvilket betyr at nyheten om Brann-drømmen ikke var noen forsnakkelse. Det hadde seg ikke slik at Erik Solér sa noe , opplevde at ordet fanget, og at det ikke var noen vei tilbake. Nei, Erik Solér var kalkulert han - med en drøm.

Som resten av det rike Fotball-Norge ler seg i hjel av.

- Nyansene her er viktige, sier han. - Det jeg sa, og fortsatt er overbevist om, er at jeg tror jeg er på eiersiden i en klubb om to år. Og at Brann er en av de klubbene jeg kan tenke meg å gå inn i.

Men:

- Når Bjarne Rieber i Bergen sier at han heller kjøper hele klubben til familien sin framfor å få meg på eiersiden, så blir det sånn. Folk av hans kaliber er det umulig å konkurrere mot.

- Folk ler av tankene dine?

- Ja, og når fornuftige folk snakker så lytter jeg og tar det til meg. For jeg har ikke penger nok til å overta en klubb - det er helt åpenbart. Jeg er ikke rik nok - jeg er ingen rik onkel.

- Men hva snakker du om da?

- Om et samarbeid med andre investorer. Hvor en topp fem klubb i England eller Tyskland er villig til å drifte en toppklubb i Skandinavia med tanke på spillerutvikling og spillerutveksling. Og det vil jeg fortsette å jobbe mot sjøl om jeg hører folk sier det er vanskelig.

- Var regelen den at du ga opp en drøm på grunn av andres meninger, vil det bli mye stillstand på kloden.

Tilbudt aksjer

En kamerat av meg kjøpte - i bakkant av et fotballsupportersk drypp, og fordi klubben hans Skeid rykket ned i 1. divisjon - ett tusen aksjer i Brann. Han måtte bare være med i Tippeligaen også. Og da han hørte om møtet mitt med Erik Solér lyste det salg i øynene hans. «Si til han derre Solér at han kan få kjøpt dem for 30 kroner støkke. Det er bare tre ganger'n på det dem er verd per dato, og det har'n råd te'l.»

- Bare 30 kroner, sier Solér og gliser. - Det er i hvert fall billigere enn 80. For jeg har blitt tilbudt aksjer etter utspillet - folk har ringt og sagt de vil selge. Men det har vært dyrt da.

- Og lite interessant?

- Jeg skal ikke kjøpe meg opp i Brann. Og akkurat nå er Brann-aksjen i prinsippet ikke så mye verd. Men den kan bli det hvis laget kvalifiserer seg for Champions League og vinner noen kamper. Det vil bety ferske penger inn som kan løfte et tak av Stadion. I Bergen er det viktig å få slettet gjeld.

Startet over kaffen

Da eventyret Erik Solér startet over en kaffe og et stykke eplekake med en kompis på Hotell Norum i Bygdøy allé i ca. 1986 (han husker ikke nøyaktig hvilket år) var det viktig å tenke en framtid hvor det var mulig å tjene penger.

- Vi snakket om lagarbeid, sier Solér. - Om det å få folk til jobbe godt sammen. Og fordi jeg hadde lest psykologi - og lagarbeid i næringslivet kan likne mye på lagarbeid i fotballen - startet jeg et lederutviklingsprosjekt i 1993. Da var jeg aleine - nå er vi 25 ansatte, tror jeg. Men jeg jobber ikke i firmaet lenger, jeg har ikke kontor en gang.

- Fordi fotballen tar 16 timer om dagen og gir meg 300 reisedager i året er jeg bare styreformann.

- Det med lagarbeid er klassiske Eggen-tanker?

- Dette er viktig: Jeg er enig i 99,9 prosent av det Nils Arne Eggen sier og forfekter. Det er først når han tyter om seg med pengesnakket sitt at jeg må melde meg ut. For Nils Arne Eggen er en fotballkapitalist uten like - en av mange som lar markedsmakta råde. Hvorfor han da ikke er villig til å snakke om hva pengene betyr, og hvilken kraft det gir Rosenborg, det skjønner jeg ærlig talt ikke.

- Her kreves eksempler?

- John Carew er ett - han ble hentet fra Vålerenga da Rosenborg trengte en spiss etter salget av Sigurd Rushfeldt. Morten Knutsen er et annet. For sjøl om Jan Halvor Halvorsen (Start-trener) sto og grein nede i Kristiansand og sa at vi rykker ned hvis Morten går til RBK, så tok Nils Arne Eggen Morten Knutsen der og da fordi han trengte en kantspiller. Det beviser hva du kan gjøre med penger i fotball.

- Men RBK betalte jo godt - både for Carew og Knutsen?

- Nettopp! Og det har de råd til. For det er jo sånn. De som har råd får det alltid som de vil. Men jeg sier ikke her og nå at der økonomien som gjør Rosenborg gode. Jeg sier at det er en viktig faktor.

Én million pr. mann

Agentvirksomheten sin begynte Erik Solér i 1996. Den første store kanonen han solgte var Steffen Iversen. Og siden det har han vært involvert i rundt 100 overganger. I disse dager som leder av ISM - International Sports Management.

- Vi er et sted mellom 15 og 20 mann i firmaet, sier Solér. For andre gang på to spørsmål - det første handlet om størrelsen på arbeidsstokken i Solér Search & Consulting - er han upresis hva antallet personer på lønningslista angår. Men det er vel kanskje sånn det blir når du selger folk.

- Agentbutikken er så bra som jeg trodde den ville bli da jeg startet, sier han. - Og det har jo skjedd mye på fem år. Vi har investert i små butikker i Tyskland og Nederland, vokst på det og utviklet infrastrukturen i selskapet. Det har nok vært rundt 100 overganger.

- Hvilket betyr - i dine penger?

- For vår del? Én million pr. mann sånn røft regnet. Det tror jeg nok vi kan si - det er noe i den duren der.

- Og heretter blir det bare det - ikke noe mer konsultering og lagbygging fra Karihaugen?

- Nei, og akkurat det er litt rart. Jeg har jo navnet mitt på taket av dette huset her og gjør det ikke med lett hjerte. Men sånn er det når du er liten - du må være realist. Du har valget mellom å forbli peanøttliten, kjøpe opp andre små og bli litt større, eller la deg bli kjøpt opp av de virkelig store som sveiper verdensmarkedet. Og for meg er det enkelt - sjøl om det er litt vemodig - å velge det siste. Så lenge jeg ikke sjøl besitter det som skal til for å dra firmaet videre er det bedre at andre overtar.

Dermed starter også framtida for Erik Solér. En framtid som betyr at han vil synes enda mer. Ikke mulig sier sikkert noen, vi orker ikke mer av denne vellykkede og veltalende smårikingen. Som skal rappe fotballframtida vår og selge dem for egen vinning til utlandet.

Mulig å tjene penger

- Jeg gjør ikke dette for å pumpe unge norske talenter ut i Europa, sier Erik Solér. - Hadde formålet mitt vært å bare tjene penger ville jeg valgt andre ting enn fotball. Men jeg tror det er mulig, det gjør jeg. Å tjene penger på det.

- Brann-tanken er slaktet på realismens alter - hvilken klubb tror du at du ender med?

- AGF Aarhus er et realistisk tips.

- Men Lillestrøm da mann - moderklubben?

- Ideelt sett - ja. Og det kan godt hende jeg ender opp med LSK. Men da må de bli en Oslo-klubb og ikke bare en Lillestrøm-klubb. Hvis folk i Oslo ikke vil støtte LSK fordi de kommer fra Lillestrøm har vi et problem.

- Som er uløselig?

- Med Vålerenga på banen kan det vel se sånn ut.

- Du var i Kristiansand torsdag - har Jan Halvor Halvorsen kontraktsproblemer?

- Nei da. Han vil bare at jeg skal kjøpe Start.

TILBAKELENT:</B> - Jeg er ikke rik nok - jeg er ingen rik onkel.
<B>PROFFENE HILSER:</B> På veggen henger signerte drakter fra fornøyde fotballspillere. - Hyggelig, sier Solér.