ET LYST ØYEBLIKK: Ole Selnæs (t.v.) og Markus Henriksen jubler etter scoring da Norge slo San Marino 8-0 torsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ET LYST ØYEBLIKK: Ole Selnæs (t.v.) og Markus Henriksen jubler etter scoring da Norge slo San Marino 8-0 torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Norge - Nord-Irland

Selnæs om slakten av Norge: - Kommer mest dritt fra privatpersoner

8-0-seieren over San Marino betyr strengt talt ingenting. Det er mot Nord-Irland i kveld at Norge under Lagerbäck kan vise at de har tatt steg.

Norge – Nord-Irland, klokka 20.45 på Max

SANDVIKA (Dagbladet): På papiret ble ingenting uforandret da Norge slo San Marino 8–0 for tre dager siden. Mens det er full VM-nerve i Danmark og Sverige, skal de norske fotballgutta ikke til sluttspillet neste sommer.

Norge har vært ute av dansen lenge. Sånn sett blir kveldens siste kamp i kvalifiseringen mot Nord-Irland en formalitet for det store publikum. For trener Lars Lagerbäck betyr kampen mye. Vinner ikke Norge, har han ikke ført laget ett skritt videre. Det vil gå på æren og stoltheten løs.

- Kampen blir en pekepinn på hvor vi står, sier midtbanespiller Ole Selnæs til Dagbladet.

Over for lengst

Håpet er at festsifrene over San Marino kan være starten på noe nytt. 73. plass på FIFA-rankingen – og en kvalik som var over for lengst – har ført til full slakt og storm i opinionen. Per-Mathias ble erstattet av Lagerbäck.

STILFULLT: Ole Selnæs (liggende i lufta) testet ut keeper Ørjan Håskjold Nyland på lørdagens trening. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STILFULLT: Ole Selnæs (liggende i lufta) testet ut keeper Ørjan Håskjold Nyland på lørdagens trening. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Saint-Étienne-spiller Ole Selnæs (23) har denne innstillingen til det hele:

- Du får litt det du fortjener. Sånn er det med ganske mye i livet. Vi er fullt innforstått med at i media er det høye topper og dype daler. Det er ikke så mye midt imellom. Det gir ikke så mange klikk.

Selnæs fortsetter:

- Enten så er ting veldig bra, eller så er det veldig dårlig. Sånn er det i medieverden. Det må vi bare leve med. Og vi er innforstått med at vi har levert for dårlig. Hvis du ikke tåler dritten som kommer, blir det vanskelig å overleve i dette yrket. Og det kommer mest dritt fra privatpersoner. Sånne ting må vi tåle.

Ny kommunikasjon

Sosiale medier har endret kommunikasjonen mellom folk de siste åra. I den gamle NRK-tida kunne Arne Scheie, Øyvind Johnssen og Sølve Grotmol være de offisielle stemmene etter en landskamp. I dag kan hvem som helst sitte i TV-stolen og mene noe - samtdig som de når ut til et større publikum.

Er du en stjerne, profil eller kjendis blir meningene ofte plukket opp av etablerte medier. Og sånn ruller snøballen.

- Alle fotballspillere får dritt i sosiale medier, uansett om det er Messi eller Ronaldo. Sånn er livet. Det må du bare takle, påpeker Selnæs.

I OVERSKRIFTENE: - Gå ut og ta dette, lyder tittelen i dagens utgave av Sunday Mirror.
I OVERSKRIFTENE: - Gå ut og ta dette, lyder tittelen i dagens utgave av Sunday Mirror. Vis mer

Tyskland er allerede gruppevinner. Nord-Irland blir nummer to. Den dårligste toeren i samtlige grupper får ikke spille playoff. Nord-Irland er derfor hissig på minst ett poeng og best mulig seeding.

- Det er et bra lag. De var i EM-sluttspillet i fjor. Og de har flere spillere i Premier League. De har gjort det bra i kvaliken, sier Selnæs.

Vil vinne

- Gå ut og ta dette, lyder tittelen på sistesida av den nordirske utgaven av Sunday Mirror i dag.

Det heter videre at trener Michael O'Neill vil at Nord-Irland skal avslutte kvalifiseringen med stil.

- Vi ønsker det resultatet vi trenger. Men vinner vi, vil det gi oss bedre kort på hånda med tanke på seedingen (i playoff). Det er noe å strekke seg etter, sier O'Neill.