SPEKTAKULÆRT: Bildet av de to amerikanske fotballagene som spiller foran en rekke tilskuere mens brannvesenet fortvilet prøver å slokke en brann, har vært en favoritt på sosiale medier i en årrekke. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
SPEKTAKULÆRT: Bildet av de to amerikanske fotballagene som spiller foran en rekke tilskuere mens brannvesenet fortvilet prøver å slokke en brann, har vært en favoritt på sosiale medier i en årrekke. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Selv 50 år etter at det utrolige bildet ble tatt, nekter folk å tro at det viser sannheten

Tilskuerne ser kamp. Rett bak dem brenner bygget ned.

(Dagbladet): Bildet av de to amerikanske fotballagene som spiller foran en rekke tilskuere mens brannvesenet fortvilet prøver å slokke en brann, har vært en favoritt på sosiale medier i en årrekke.

Ikke bare fordi bildet tatt av Robert Van Fleet er så unikt. Også fordi flere tror bildet er for godt til å være sant. Det har faktisk blitt diskutert helt siden bildet ble tatt da Mount Hermon football tok imot Deerfield Academy 20.november 1965.

- Kollegaene mine hevder at bildet er ekte, men jeg er sikker på at det er en slags aprilspøk, skrev redaktør i The Bulletin, Phil F. Brogan da han fikk se bildet for første gang.

Rektor ved skolen repliserte raskt:

- Jeg kan forsikre deg om at bildet er ekte.

Klassiker Bildet ble brukt i en rekke aviser over hele verden etter det ble tatt. Det ble også kåret til årets bilde av The Associated Press.

Da Robert van Fleet, som var på stedet fordi sønnen spilte, så de første strimene av røyk, ble han først slått av «en voldsom følelse av hjelpeløshet». Så så slo nyhetinstinktene hans inn - den «nærmest perverse muligheten» for et utrolig godt bilde.
Han tok 20 bilder, og timet de sånn at flest mulig så ned mot banen - ikke mot brannen i bakgrunnen.

Bildene tok han med til sin lokale nyhetsstasjon - og via byråene AP og UP ble det spredt til alle verdenshjørner.

Etter det har bildet gått en parademarsj i snart femti år, men ikke uten grunn er det mange som har grublet over hvorfor det var en amerikansk fotballkamp gående mens det var en brann like bak.

Her er svaret.

Lang rivalisering Det var siste kamp for sesongen - like før Thanksgiving. De to lagene hadde en lang historie som bitre rivaler - en rivalisering som blir sammenliknet med Harvard mot Yale eller i norsk målestokk: Lillestrøm mot Vålerenga.

Mount Hermon hadde også vunnet oppgjøret 15 år på rad, men til pause denne dagen lå de under 20-0. Kanskje hadde det noe med avgjørelsen om å fortsette kampen?

- De ville heller at kampen skulle fortsette enn at tilskuerne skulle forstyrre brannvesenet, forklarer naturfaglærer Steven Webster ifølge New York Times.

Han fortsetter:
 
- Og hva skal du gjøre dersom du ikke skal slokke brannen? Du kan like godt se kampen.

- Beskjed om å ta oss sammen James Van Fleet var 17 år og spilte kampen. Sønnen til fotografen husker at det ble heftig diskutert i pausen hvorvidt kampen skulle fortsette eller ei.

I dag hadde kampen selvfølgelig blitt avlyst og det hadde blitt tatt ca 5000 bilder til Snapchat, Facebook, aviser og Instagram før folk hadde dratt hjem.

Men ikke da:

- Vi fikk bare beskjed om å ta oss sammen og fortsette, sier han til New York Times.

Det ble hett.

Mens de spilte ferdig, brant vitenskapsbygget ned til grunnen. Flere 100 utstoppede og sjeldne fugler ble også ødelagt.

Tap Ja, også var det kampen da. Mount Hermon holdt på å ta igjen 20-0. Like før slutt hadde de ballen i hånda på stillinga 14-20 - en touchdown ville gitt dem seieren.

Men de fikk aldri omsatt muligheten, og den dagen mistet de både seiersrekken sin på 15 år og vitenskapsbygget.

- Det er den mest spennende kampen jeg har vært med på i karrieren. Det var så spennende at ingen ville stoppe kampen, og det var det eneste jeg greide å fokusere på, sier trener Jim Smith.

Noe som er forståelig nok. Det er ikke mange som har fått anledning til å spille en kamp, uavhengig av idrett, mens et hus brenner til grunnen i bakgrunnen.