Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset og fotball

Selv Boris Johnson må se at dette ikke er en god idé

Der verden er nå er det vanskelig å ta fotballens alvor på alvor. Fotball i en syk verden gir ingen mening, det er spøkelsesfotball.

UVESENTLIGE, MEN STORE PRESTASJONER: Manchester United score tre fine mål i Østerrike. Det fineste - 1-0 - dundret Odion Ighalo i krysset etter strøkent forarbeid. Foto: Lisi Niesner, Reuters/NTBScanpix
UVESENTLIGE, MEN STORE PRESTASJONER: Manchester United score tre fine mål i Østerrike. Det fineste - 1-0 - dundret Odion Ighalo i krysset etter strøkent forarbeid. Foto: Lisi Niesner, Reuters/NTBScanpix Vis mer
  • LASK Linz – Manchester United 0–5 (0–1)

DET ER SÅNN for en grunn, og den er veldig god. Liv og helse trumfer alt. Det spiller ingen rolle hvem, hvor og når.

Coronaviruset kjenner ingen grenser.

Det smitter, uavhengig av nasjonalitet og klubbfarge.

NÅR MANCHESTER UNITED gir seg selv en garantier om videre spill i Europa League, der trofeet kommer med en plass i neste sesongs Champions League, er det per dato mest som en parentes å regne. Tirsdag til uka (17. mars) skal UEFA ha statusmøte og måle egne økonomiske behov og fotballens viktighet opp mot coronaviruset.

Det vakre spillet er nødt til å tape.

INGEN ORGANISASJON MED vettet i behold kan trosse den eskalerende trusselen fra et virus vi ennå ikke har en vaksine imot. Derfor parkeres all internasjonal fotball i neste uke. Det finnes ingen alternativer. Og godt er det, fotball uten publikum er som Erling Braut Haaland uttrykte det etter Borussia Dortmunds nederlag i Paris onsdag kveld.

Det er forferdelig.

Det gir ingen mening.

Det er ikke sånn det skal være.

SOM EN STOR og viktig aktør i en av samtidas mange uvesentligheter, er Ole Gunnar Solskjær i ferd med å gjøre Manchester United til et vesentlig fotballag. Elleve kamper på rad i alle turneringer forteller om flyt og knekte koder. Målforskjellen 29–2 er tall alle managere drømmer om. Inntil videre kan den rekka forbedres i London søndag ettermiddag, om Premier League-kampen mot Tottenham blir stående slik den gjør akkurat nå.

I motsetning til norske og veldig mange andre myndigheter har ikke britene bestemt seg ennå.

Boris Johnson sier bare han vurderer å suspendere all idrett.

Avgjørelsen lar vente på seg.

DET ER VANSKELIG å forstå. Fordi svaret er så åpenbart. Fotball, som all annen idrett, er det siste døgnet gått i opplag på global basis. I Norge sier myndighetene det er forbudt å drive idrett, inntil videre de neste 14 dagene. Og da er det vel ikke noe å lure på for den britiske regjeringa heller, selv om konsekvensene i Premier League har flere nuller enn andre steder.

Spilles serierunde 30 i Premier League som planlagt kommende helg, er det en skandale.

KONSEKVENSENE AV DET vi nå opplever er at Manchester United i utgangspunktet skal spille returkampen mot LASK når verden er å bedringens vei. Akkurat som alle andre kamper som gjenstår i sesongen 2019/2020 skal spilles når verden er blitt bedre. Der vi er i dag er det lite som tyder på at det skjer den neste måneden, kan hende det ikke skjer i det hele tatt.

Klarer man ikke å gjøre seg ferdig med 2019/2020 før 2020/2021 står for tur, er det vanskelig å se at denne sesongen ikke blir skrotet.

EM-SLUTTSPILLET TIL sommeren henger i en så tynn tråd at det mest sannsynlig vil ryke når UEFA og Boris Johnson følger etter dem som allerede har evnet å ta grep. Euro 2020 kan jo utsettes til 2021. De nasjonale ligaene, de nasjonale cupene, Champions League og Europa League kan det ikke.

Blir det alternativene, og det igjen vil være helsemessig tilrådelig å spille fotball med folk på tribunen, vil trolig alle nasjonale forbund bruke sommeren til å spille klubbfotball.

Sånn må det også være.

Hele Norges coronakart