Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Selv Cecilia holder ikke

Proffboksing kommer neppe til Norge før sporten samler seg internasjonalt.

LENGE Å VENTE:  Cecilia Brækhus får neppe politisk støtte nok til å få bokse i Norge. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
LENGE Å VENTE: Cecilia Brækhus får neppe politisk støtte nok til å få bokse i Norge. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

NÅR boksepresident Odd Haktor Slåke i Dagbladets papirutgave i dag kobler Cecila Brækhus sine muligheter til å få bokse i Norge til et  regjeringsskifte, kobler han sannsynligvis feil:

- Dagens Arbeiderparti-politikere har stivnet i tankegangen. Hvis Ap bytter ut folk eller hvis det blir et regjeringsskifte, tror jeg på en utvikling, sier Slåke.

Det er derfor Norges Bokseforbund ikke vil gjøre noe nytt framstøt for å få proffboksing til landet før etter stortingsvalget neste høst.

Men er det egentlig grunn til å tro at det er så stor politisk gevinst å hente på Cecilia Brækhus at flere enn Fremskrittspartiet vil jobbe for å gjeninnføre betalt boksing Norge?

I SOMMER stemte Stortinget ned et Frp-forslag om å tillate proffboksing igjen. Siden den gang har Cecilia løftet oppmerksomheten om favorittidretten sin markant ved å forsvare VM-titlene i en fair og flott kamp mot den sterke franske jenta Anne Sophie Mathis.

Med populære og reflekterte Cecilia Brækhus som frontfigur ligger tilsynelatende mye til rette for å få proffboksing tilbake som lovlig idrett i Norge, men det blir likevel for politisk kronglete. Mens sportens sjarmoffensiv er knyttet tett opp til en utøver, er det restriktive norske regelverket forankret i en bred folkelig skepsis til boksingens rufsete vesen.

I sin tid var det dette som ga et totalforbud mot proffboksing. Selv om selve forbudet nok står for fall, vil det bli tungt å få på plass denne sporten blant de andre kampidrettene som reguleres gjennom den såkalte knockout-loven. Så tungt at 31 år gamle Cecilie neppe rekker å komme hjem i ringen.

Og da er drømmen om norsk proffboksing like luftig.

FOR selvsagt er det populismen rundt verdens beste kvinnelige bokser som smitter oss alle. Hun representerer sporten sin så bra at det er lett å bli revet med.

Rent saklig er det også grunn for det. Selve forbudet mot proffboksing er feil i en idrettsverden der det å ta risiko forlengst er akseptert i vel så farlige grener. Likevel må en lovlig proffboksingen innordne seg et norsk regime med strenge krav til å beskytte utøvernes helse. Det er der dette prosjektet sannsynligvis stopper.

Og det er sportens egen skyld.

I EN SPLITTET boksesport glipper også vernet om utøverne. Der de andre store risikosportene har internasjonale forbund med tilnærmet full kraft til å gjennomføre den beskyttelsen de vil, råder tilfeldighetene mellom de mange konkurrerende bokseorganisasjonene. Det betyr mangefull dopingkontroll, slurvete legerutiner og et stort marked for kampfiksing.

Mens stadig flere av de største proffidrettene tilpasser seg den kommersielle fordelen ved å holde en etisk standard som markedet liker, har den lurvete boksingen mer og mer blitt et nisjeprodukt. Det gjør også at det ikke er noen åpenbare politiske fordeler ved å fronte norsk  proffboksing.

Der boksepresident Odd Haktor Slåke som gammel lokalpolitiker for Høyre ser mulighetene i et regjeringsskifte neste høst, er det verre å se hva et bredt folkeparti som Høyre har å hente på å hjelpe fram den lille, tvilsomme forretningsdelen av en omdiskutert sport.

Slik må den proffe boksesporten selv samle seg i ett internasjonalt forbund før den får slippe til i Norge. Akkurat det arbeider det internasjonale amatørbokseforbundet (AIBA) for. Planen deres er å få med unge proffer tilbake til OL i Rio 2016 for så å bygge et sterkt felles verdensforbund som samler både de beste utøverne og de strieste pengestrømmene.

I omvendt rekkefølge selvsagt.

DET er i en slik samlet sport at de mange flotte proffe utøvere som Cecilia Brækhus hører hjemme. I best fall vil det gi både henne og konkurrentene mer effektiv beskyttelse og gode inntektsmuligheter, men prosjektet er ennå en drøm.

Akkurat som håpet om å få se verdens beste kvinnelige bokser forsvare VM-titlene sine i Norge.