Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Selv de beste har en tendens til å kollapse, men han kan redde de utroligste ting

Carlsen beundrer potensiell VM-utfordrer.

KAN BLI NESTE VM-MOTSTANDER: Sergej Karjakin (til høyre) leder Kandidatturneringen. Foto: Scanpix
KAN BLI NESTE VM-MOTSTANDER: Sergej Karjakin (til høyre) leder Kandidatturneringen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå er åtte av verdens beste sjakkspillere samlet i Moskva for Kandidatturneringen. Der kjemper navn som Vishy Anand (46), Levon Aronian (33) og Fabiano Caruana (23) alle en intens kamp om retten til å møte Magnus Carlsen (25) til VM-duell i november.

Overfor Dagbladet røper Carlsen at det er én mann som skiller seg ut i feltet. At det er én mann som virkelig kan skape problemer for ham i New York i slutten av året. Det er den ukrainsk-fødte russeren Sergej Karjakin (26).

- Han er utrolig god til å forsvare dårlige stillinger. Forsvarsevnen hans er imponerende. Det taler veldig for ham nå i Kandidatturneringen. Selv de beste har en tendens til å kollapse når det butter imot, men han kan redde de utroligste ting. Det kommer til å være en stor fordel for ham, skryter Carlsen.

Sterk psykisk Etter fem spilte runder er Karjakin alene i tet. Tirsdag slo 26-åringen Anand for første gang i klassisk sjakk. I går fulgte han opp med remis med sorte brikker mot Veselin Topalov.

Fremdeles gjenstår 11 brutale partier som vil kreve enormt med krefter, presisjon og selvbeherskelse. Carlsen, som selv var totalt utslitt etter å ha vunnet tilsvarende turnering i 2013, mener det vil stille store krav til hver enkelts psyke og at det favoriserer Karjakin ytterligere.

- Mentalt er Karjakin kanskje den aller tøffeste av dem. Han gjorde det også veldig godt i den forrige Kandidatturneringen. Da presset var som størst på slutten, var det han som taklet det best.

Har vært et forbilde Carlsen minnes hvordan han så opp til Karjakin i ung alder. Akkurat som Carlsen var også russeren en barnestjerne. Mens Carlsen tok rekorden som verdens nest yngste stormester 13 år og 148 dager gammel, var Karjakin bare 12 år og 7 måneder da han fikk samme utmerkelse.

Det har bidratt til å gjøre forholdet mellom dem unikt.

- Det er litt spesielt med Karjakin. Han var jo stormester før det var noen som visste hvem jeg var i sjakkverdenen. For meg var det tidlig spesielt bare å bli sammenlignet med Karjakin. Han var jo helt der oppe, sier Carlsen og løfter høyrehånda høyt over hodet.

- Han har ikke veldig gode resultater å vise til de siste årene, men han vant jo Norway Chess både i 2014 og 2015. Det er en enorm prestasjon.

Tøff motstander I ettertid har begge fått store karrierer. Mens Carlsen er suveren verdensener, er Karjakin rangert som nummer ti. Selv om russeren ikke innehar en av de aller høyeste plasseringene, betyr det dermed ikke at han kan tas lett på.

Tvert imot.

Karjakin er sulten som få. Carlsen har også historisk sett hatt utfordringer i partier mot ham, noe som vil gjøre en eventuell VM-kamp mellom dem uhyre interessant.

TØFFE PARTIER: Carlsen har sjelden hatt det enkelt mot Karjakin. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TØFFE PARTIER: Carlsen har sjelden hatt det enkelt mot Karjakin. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Vi fulgte hverandres utvikling ganske lenge, før jeg begynte å dra litt ifra, men han har alltid vært en som har vært vanskelig for meg å slå. Vi er jo født i samme år, men han er litt eldre. Jeg har bare vunnet mot ham et par ganger. Han har vel slått meg én gang også, så Karjakin vil absolutt være en tøff motstander for meg, erkjenner Carlsen.

Tørr ikke avskrive Anand En annen mann Carlsen har god kjennskap til er indiske Anand. 46-åringen har tapt to VM-kamper mot Carlsen, men kan sikre seg en tredje mulighet denne måneden.

Med ett poeng færre enn Karjakin ligger Anand på delt 3. plass. Carlsen levner ham få sjanser til å vinne, men tør samtidig ikke å avskrive «Tigeren fra Madras».

- Jeg vil ikke utelukke det fullstendig, men jeg anser det som veldig lite sannsynlig at Anand vinner igjen. Det er rett og slett fordi jeg tror mange andre er bedre akkurat nå. Det som taler til hans fordel er at han spiller uten press på seg og at det er han som har mest erfaring.

Følger nøye med Fordelen for Carlsen er at samtlige av spillerne har tatt med seg storskytset til Russland denne måneden. Ingenting holdes tilbake. Det gjør at den norske verdensstjerna kan notere seg mange nyvinninger.

- Spillerne vil bruke alle sine beste åpninger. I en slik turnering viser du alle idéene du har, så vi kommer til å få se masse nyheter. Foreløpig tenker jeg ikke så mye på VM-kampen, men det blir litt annerledes når jeg vet hvem jeg skal spille mot. Da vil jeg starte å forberede meg, sier Carlsen.

Hele Norges coronakart