Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017:

Selv denne russeren holder ikke i 5 mil

Ingen plan hadde stoppet Sergej Ustijogov i dag.

SPØKER I BAKGRUNNEN: Sergej Ustijugov blir vond å riste av seg selv i resten av VM  for Martin Johnsrud Sundby i superform. FOTO: NTB Scanpix/Lise Åserud.
SPØKER I BAKGRUNNEN: Sergej Ustijugov blir vond å riste av seg selv i resten av VM  for Martin Johnsrud Sundby i superform. FOTO: NTB Scanpix/Lise Åserud. Vis mer

PLAN A glapp på det lette føret som gjorde det greit å henge gjennom den klassiske delen av løpet, mens plan B tilsynelatende knakk sammen med en stav. Men kom igjen; Martin Johnsrud Sundby vil ha det ærlig når det gjelder langrenn:

  • Ingen plan hadde stoppet Sergej Ustijugov i dag.

Ingen ekstrem langspurt heller for den saks skyld. Akkurat det skjønte Martin på vei ut på den siste runden da han tilsynelatende prøvde med en fartsøkning en gang eller to, men egentlig ikke prøvde likevel.

Motstanden var for god. Det fikk bli bære eller briste i et eneste monsterrykk, og det brast.

MEN det som holder er jobben Martin har gjort gjennom flere år, og den endringen som kom foran denne sesongen.

Sånn trenger han ikke å bli noen nesten-løper i mesterskap i særlig mange dager til, selv om det begrepet bare lyder dumt i forhold til det duoen Sergej Ustijugov/Martin Johnsrud Sundby presterte på den avsluttende skøytedelen av denne 3-mila. Raskere har knapt noen gått på ski.

At akkurat det skjer på VMs første distanseløp, viser hva som kan komme etter at den suverene verdenscup-vinneren sist vår tok et sportslig oppgjør med seg selv.

DA innså Martin at han på tross av alle seirene ikke hadde så stor sjanse til å vinne det etterlengtede VM-gullet i Lahti uten å gjøre noe drastisk med treningsopplegget.

Bare noen uker før hadde han såvidt kommet seg på løs på avslutningen av 30km skiathlon i prøve-VM. Finn-Hågen Krogh hang på som en klegg helt til den siste bakken; den der staven brakk i dag. Først da hadde Martin presset fram en liten luke som holdt hele veien inne.

Det virket for dristig. Finn-Hågen kom til å bli sterkere fram til selve VM, og bakfra presset minst like spurtsterke Sergej Ustijugov og kanskje også Petter Northug. Dette kunne bli en spurt inne på selve stadion, og da var enda en gull-mulighet tapt.

DEN vurderingen var bakgrunnen for at Martin samlet sine nærmeste rådgivere til en prat seint i mai. Da hadde han hentet inn Eirik Myhr Nossum; gamletreneren til Petter Northug, med et tydelig oppdrag:

  • Martin måtte ha hjelp til å få et kraftigere rykk.

Nossum var den faglige eksperten. Hans sterke teoretiske bakgrunn i idrettsfysiologi lå i bunn for den omprioriteringen av treningen som fulgte. Skjønt omprioritering? Som vanlig gikk Martin den lengste veien ved å legge på nye bolker til et treningsopplegg som allerede var på grensen til for ambisiøst.

HELT inn til NM på Lygna for noen uker siden var han usikker på om hele opplegget ble for tøft. Da hadde halve vinteren gått uten at Martin hadde kjent den perfekte følelsen, men så var det siste test på skiathlon:

  • Der sprenge Martin feltet tidlig ved hjelp av landslagskompisene Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug, og skøytet fra dem som han ville et par kilometer før mål.

En nesten perfekt plan A og B for Lahti-VM altså. Med unntak av Sergej Ustijugov.

HAN spøker igjen på alle de resterende VM-distansene. Alt i morgen kan han overskygge Norge på sprintstafetten og onsdag følger spesialdistansen 15 km klassisk. Kanskje er Russland for svekket av alle utestengelsene til å være med inn på stafetten fredag, men så kommer 5-mila. Den distansen Martin mest av alt vil vinne.

Etter dagens oppvisning er sjansene store. Martin Johnsrud Sundby har aldri vært i bedre form, og han skjønner det.

Til slutt holder alt arbeidet helt inn.

For selv ikke denne formidable russeren blir med de fem siste milene av Lahti-VM.

FOTNOTE: Norsk herrelangrenn står sterkere enn noen gang. Alle fire løperne blant de seks beste viser at kampen om å få gå VM ikke har ødelagt kvaliteten i selve mesterskapet. En flott jobb av både løperne og trener Tor Arne Hetland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media