Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Viking klar for cupfinalen

Selv en orangutang kunne ikke forutsett Vikings oppstandelse

Viking er sesongens mest undervurderte fotballag. Bjarne Berntsens mannskap pisser på fotballekspertene.

VIKING ER ÅRETS LAG: Iven Austbø jubler etter en av Vikings tre scoringer på vei til cupfinalen. Feiringen er et godt bilde på sesongen Bjarne Berntsens nedrykkstippede mannskap har levert. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
VIKING ER ÅRETS LAG: Iven Austbø jubler etter en av Vikings tre scoringer på vei til cupfinalen. Feiringen er et godt bilde på sesongen Bjarne Berntsens nedrykkstippede mannskap har levert. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
  • Viking-Ranheim 3–0 (2–0)

HADDE VIKING VÆRT en slenger, en sånn som dukker opp i cupen fra tid til annen, ville vi som mener mye om sånt kanskje ikke vært like røde i ansiktene våre. Men årets første cupfinalist er langt unna et tilfeldighetenes fotballag med marginer og god flyt i NM, det er et godt norsk fotballag.

Derfor er Bjarne Berntsens Viking nummer fem i Eliteserien med 12 poeng igjen å spille om.

Derfor skal Viking til Ullevaal.

JEG VET IKKE hvor mange av ligatipsene 2019 som hadde Viking som klar dumpekandidat i mars, men det var de fleste. Inkludert denne spalten. Vi hadde dem til alt overmål dønn sist. Vi ga ikke Viking en snøballs sjanse i helvete. Og det handler ikke bare om at det å tippe tabellen på det øverste nivået i Norge er en umulig øvelse – historien forteller jo at orangutanger (2008) og 11-åringer (2018) kan steppe inn for enhver fotballekspert og komme ut på topp når sesongen er over – nei, dette handler utelukkende om Viking.

Et nyopprykket lag som tok nivået.

Et nyopprykket lag som fant seg til rette.

Et nyopprykket lag som knekte koden, var offensive i tilnærmingen, og som har lagt enda en stein til påstanden mange av oss har hevdet i flere år;

At Eliteserien er mulighetenes liga.

UAVHENGIG AV HVA som skjer i Oslo den andre søndagen i advent er Bjarne Berntsens Viking årets lag i norsk fotball. I denne spalten vel å merke. Akkurat slik jeg mente Sarpsborg var det i fjor. Av nøyaktig samme årsaker. For når fotballag tar sjumilssteg og til de milde grader leverer, er det alt annet enn pengene og tilfeldighetene som rår.

Da er det alt det andre.

Også kalt dyktighet.

JEG VET IKKE hva Bjarne Berntsen trodde da sesongen startet 31. mars, men etter tre serierunder tror jeg han skjønte at han og laget var inne på noe. Da toppet Viking Eliteserien etter tre strake over Kristiansund 2–0 (H), Tromsø 2–0 (B) og Brann 2–1 (H). Nedrykkskandidat nummer en vant fotballkamper fordi de ikke var redde for å tape dem.

SELVFØLGELIG BEGYNTE PRESTASJONENE å svinge, det skulle bare mangle, men i motsetning til veldig mange andre lag har Vikings høyeste nivå slått inn flere ganger enn det laveste. Viljen til å ta stort sett alle kontringer med gusto og overraskende stor presisjon, har båret Viking til femteplass og 40 poeng (11-7-8).

Samtidig har det kvalt mye av praten om lagets defensive problemer.

GJENNOM SESONGEN HAR Bjarne Berntsen viste seg som en trener som prioriterer og velger sine slag. Seinest i Kristiansund søndag kveld. Cupen har hatt høyeste prioritet i Stavanger. Med kveldens semifinale på tallerkenen var Ullevaal viktigere enn de tre poengene som var premien mot KBK. Og nå er de der, laget som var spådd til nedrykk.

Det gir dem en 50/50 sjanse på spill i Europa 2020.

I tillegg har de en sjanse til.

FIRE POENG BAK Rosenborg og seks poeng bak Odd er det fortsatt muligheter til avansement i ligaen. Det er tross alt Eliteserien vi snakker om. Alt kan skje.

Tredjeplassen gir som kjent billett til Europa.

FJERDEPLASSEN, OM ODD blir nummer tre og møter Viking på Ullevaal, vil også sikre den muligheten. Der er Viking med fire seriekamper og en cupfinale igjen av sesongen. Det er alt å spille for på alle fronter. Og den viktigste kampen på ligaveien til Europa 2020 kan fort bli som en seriefinale i seg selv, den spilles i Stavanger 24. november.

Mot Rosenborg.

Så gode er Viking i 2019.

Det lukter Europa 2020.

Vi som tippet dem ned har skjønt det nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media