Selv en United-helt kan bli tatt av forventningspresset

14 år på Old Trafford har ikke gjort Ole Gunnar Solskjær immun mot forventningspress. Det er ikke sånn det virker.

Forventningspress er en trigger når du lykkes slik Manchester United har lykkes de siste 20 åra. I Molde blir hverdagen annerledes for Ole Gunnar Solskjær. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
Forventningspress er en trigger når du lykkes slik Manchester United har lykkes de siste 20 åra. I Molde blir hverdagen annerledes for Ole Gunnar Solskjær. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Oslo - tirsdag 11. januar 

YDMYKHET I FORHOLD til prestasjoner, suksess og karriere har vært en av Ole Gunnar Solskjærs fremste egenskaper som menneske og fotballmann. Det bør han holde fast ved. Det er nemlig ikke sånn at 14 år under Alex Ferguson på Old Trafford er en garanti for en minefri framtid. Så selv om store forventninger ikke er noe problem for den nye Molde-treneren — hvilket han begrunner med at han har spilt for Manchester United — bør han være oppmerksom på det presset treneryrket fører med seg.

Selv om han har spilt for Manchester United.

SOM 20LEGEND Old Trafford levde Ole Gunnar Solskjær sin fotballkarriere bak verdens bredeste managerrygg. Scoret han mål og gjorde suksess på banen var det han som fikk de store overskriftene. Feilet han personlig eller sammen med laget var stort sett alltid Sir Alex der og tok støyten. Men fra og med i morgen klokka 10.00, når Molde har sin første trening i Akerhallen, er det Ole Gunnar som plutselig må gå foran.

Det krever ikke bare en bred rygg.

Det krever et tøft hode også.

DA MARTIN ANDRESEN tok over Vålerenga — og han hadde en beskjeden England-karriere og et enkelt seriemesterskap for Brann som sine fremste meritter på cv?n — spilte det ingen rolle at han kom som en frelser, hentet inn Tippeligaens største trenerapparat og stort sett fikk kjøpe de spillerne han pekte på. Da spillerne han hadde pekt på ikke fungerte sammen med de spillerne han hadde overtatt var det nemlig ikke trenerapparatet som fikk skylda. Det var Martin Andresen. Og slik vil det bli for Ole Gunnar Solskjær også.

Hvis Molde ikke lykkes er det han som henges til tørk.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR sier som de fleste i bransjen at forventninger ikke plager ham. I hvert fall ikke ennå. Så lenge ingenting har skjedd. Det er en del av fotballen å leve under forventningspress. Hvis du ikke har det er du a) ikke god nok, eller b) på feil sted. Så derfor bør selv en erfaren spiller fra det øverste nivået ta inn over seg at forventninger og kravene til suksess kan være like sterke på nordvestlandet som i England og resten av verden, og at de ikke vil forsvinne.

For 2OLEGEND er synonymt med suksess.

Og bare det.

Det er derfor han ble hentet til Molde.

HADDE MFK OG Kjell Inge Røkke vært opptatt av andreplasser og en cupslenger nå og da kunne de jo fortsatt å ansette trenere fra Sverige eller egne rekker.

Hvis Pape Paté Diouf ikke finner tilbake til det han hadde den gangen han herjet sammen med landsmann Mame Biram Diouf er det ikke Pape som får skylda. Det er Solskjær.

Hvis Davy Claude Angan fortsetter å sende 14 av 15 avslutninger utenfor mål er det verken  avslutningsteknikken eller den manglende ferdighetsutviklingen hans som blir kritisert. Det er avslutter Solskjær som ikke har vært den lærmesteren alle hadde forventet.

Og hvis Makthar Thioune, Magne Hoseth og Daniel Berg Hestad ikke slår til og gir midtbanen den balansen, pasningssikkerheten og gjennombruddskraften som ligger latent, eller den United-hjemvendte Solskjær-eleven Magnus Wolff Eikrem får tilpasningsproblemer i Tippeligaen — tror du da virkelig at det er spillerne som får svi for de manglende resultatene? Selvfølgelig ikke. Det er Ole Gunnar Solskjær.

OG DET FOLKENS, er forventinger per definisjon. Ole Gunnar Solskjær har fra klokka 10.00 onsdag 12. januar ansvaret for alt i Molde. Også det som går galt. Derfor spiller det ikke lenger noen rolle hvor bred rygg Alex Ferguson har. Eller hvor glefsende United-manageren kan være mot media. Fra og med i dag er det Solskjærs skulderbredde som skal måles — nå er det han spillerne skal føle at de kan stille seg bak. Og ei jakke til den jobben kan ikke bestilles selv om du har verdens beste skredder som rollemodell.

Først når du har opplevd og erfart har du størrelsen.

PS! FIFA har kåret Lionel Messi til verdens beste fotballspiller. Igjen. Det er, selv om jeg hadde valgt Iniesta for 2010, en fin ting for oss som bryr oss om fotballens fine ting. For Drillo - som sier det vi alle vet, at fotball er et lagspill - er det uviktig. Men samtidig ønsker han seg mest av alt en kreativ sjel som kan gjøre for Norge det verdens beste fotballspillere gjør for sine lag — det uventede, det som skaper plutselig ubalanse hos motstanderen.

Og det er veldig viktig.