SJU VINKLER: På hver VM-arena er det 14 kameraer som fanger opp alt som skjer på de to målstrekene. Foto: Goalcontrol
SJU VINKLER: På hver VM-arena er det 14 kameraer som fanger opp alt som skjer på de to målstrekene. Foto: GoalcontrolVis mer

Selv etter tusenvis av tester, kan mållinje-teknologien i VM ta feil

Slik fungerer systemet som fikk Honduras til å rase.

(Dagbladet): Mållinjeteknologi ble for første gang brukt i et VM-sluttspill søndag, da Karim Benzema og Frankrike slo Honduras 3-0 i Porto Alegre.

Men selv om det var temmelig åpenbart at ballen faktisk passerte mållinja da Frankrike tok ledelsen 2-0 i 2. omgang, går diskusjonen rundt teknologien fortsatt for fullt.

Bakgrunnen er FIFAs noe klønete behandling av den teknologisk godkjente scoringen.

Forvirring For etter at Karim Benzema skjøt på innsiden av den høyrestolpen, føk ballen langs mållinja, før den traff Honduras' uheldige keeper Noel Vallandares, som fomlet kula såvidt over målstreken, før han fikk fisket den tilbake.

Det var da FIFA viste grafikken som beviste at ballen passerte målstreken, at det ble skapt unødvendig forvirring både hos de 43 012 tilskuerne på stadion og millionene som satt foran TV-skjermen.

Systemet viste nemlig to situasjoner i én: Først kom teksten «NO GOAL» opp etter at vi fikk se Benzemas stolpetreff. Så lyste «GOAL» mot oss etter at vi fikk se Vallandares fomle ballen over streken.

Forvirringen var total. Honduras-spillerne pekte på lystavla mens de forsøkte å fange dommer Sandro Meira Riccis oppmerksomhet. På tribunen og foran TV-skjermene slet mange med å forstå budskapet.

RASTE: Honduras' spillere raste mot dommer Sandro Meira Ricci etter at Frankrikes 2-0-mål ble godkjent i går. Foto: AFP PHOTO / LUIS ACOSTA / NTB Scanpix
RASTE: Honduras' spillere raste mot dommer Sandro Meira Ricci etter at Frankrikes 2-0-mål ble godkjent i går. Foto: AFP PHOTO / LUIS ACOSTA / NTB Scanpix Vis mer

- Først sa maskinen at det ikke var mål. Jeg vet ikke hva jeg skal tro, sa Honduras-sjef Luis Suarez etter matchen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Positiv dommersjef FIFA innrømmet mandag at de fortsatt har noe å lære når det gjelder å presentere systemet på rett måte.

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, har en enkel løsning på problemet:

- For å unngå å skape forvirring, burde de bare vist situasjonen der ballen faktisk passerte linja. Dommeren får jo bare beskjed når det er mål, sier han til Dagbladet.

MILLIMETRE: Goalcontrol-systemet viste at ballen var så mye over målstreken. Slik så grafikken på stadion ut. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
MILLIMETRE: Goalcontrol-systemet viste at ballen var så mye over målstreken. Slik så grafikken på stadion ut. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere VM-dommer Pedersen er i utgangspunktet positiv til dommerstandens nye, teknologiske venn:

- Vi har sagt ja i lang tid hvis systemet ikke gjør noe annet enn å indikere om ballen passerer målstreken. Jeg tror alle som følger VM er glade for dette. For dommerens del er en slik teknikk bare et godt hjelpemiddel. Man kan ikke bebreide dommeren hvis teknikken viser at det er mål, fordi elementet rundt skjønn faller bort. Derfor har også dommerkomiteen sagt ja til dette, sier han.

EM-usikkerhet Grunnen til at vi ikke har fått se mållinjeteknologi i verken norsk fotball eller europacupene er blant annet fordi Det Europeiske Fotballforbundet (UEFA) har valgt å satse på måldommere - inntil videre.

- Men det blir uansett interessant å se evalueringen fra VM, og om UEFA gjør en ny vurdering på om dette skal brukes under EM i 2016, sier Rune Pedersen.

Han tror situasjonen i Frankrike-Honduras vil gjøre at flere for øynene opp for hva mållinjeteknologi kan gjøre.

- Situasjonen i Frankrike-kampen viste nok at vi er avhengige av teknikken. Jeg tror en måldommer ville hatt problemer med å registrere den scoringen, sier Pedersen.

Feilmargin Han er imidlertid fullt klar over at «Goalcontrol»-systemet har en feilmargin på opp mot fem millimeter, og at selv ikke vitenskapen vil treffe blink i 100 prosent av tilfellene.

- En sjelden gang vil vi se at heller ikke teknologien vil gi oss et helt klart svar, sier Pedersen, og minner om at økonomi er et sterkt motargument mot en innføring av mållinjeteknologi på lavere nivåer.

- RIKTIG: Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, mener mållinjeteknologi er en god tilvekst i de store mesterskapene. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
- RIKTIG: Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, mener mållinjeteknologi er en god tilvekst i de store mesterskapene. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

- Om dette vil ta i bruke i norden er både politisk og økonomisk betinget. Det koster et sted mellom 2,5 og 3 millioner kroner per stadion å få installert teknologien, så inntil videre er dette noe vi bare kan forvente å se på øverste nivå, sier dommersjefen.