SLÅTT UT: Det ville seg ikke for Odd på hjemmebane mot Dinamo Zagreb. Kampen endte målløs og Odd er ute av Europaligaen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
SLÅTT UT: Det ville seg ikke for Odd på hjemmebane mot Dinamo Zagreb. Kampen endte målløs og Odd er ute av Europaligaen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Norsk toppfotball i dyp krise

Selv gode forsøk hjelper ikke norsk toppfotball. 2017 kan bli det verste året i manns minne

Desperate etter et resultat fikk vi bare et godt og ærlig forsøk fra et hardt kjempende Odd. Blødningen fortsetter for norsk toppfotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Odd-Dinamo Zagreb 0-0 (0-0) 1-2 sammenlagt.

SKIEN (Dagbladet): En relativt kontrollert og grei førsteomgang, en veldig mye bedre andreomgang og fem kvalifiserte målsjanser ble bare nesten for Odd. Enda et norsk lag er ute av Europa, denne gangen på ørsmå marginer. Men selv om Odd kan bruke prestasjonen mot Dinamo Zagreb til å bygge selvtillit og tro på resten av sesongen hjelper det ikke norsk fotball.

Ingenting, selv ikke gode kamper i Europa, hjelper norsk fotball.

MAN SKAPER SIN egen flaks, heter det. Snur man det på hodet kan man si man får den uflaksen man fortjener. For det var ikke målsjansene som manglet da Olivier Occéan, Fredrik Semb Berge, Riku Riski, Martin Broberg og til slutt Steffen Hagen ikke scoret da mulighetene virkelig bød seg.

Det var avslutningsferdighetene.

ODD HAR SCORET 12 mål på 16 kamper i Eliteserien. Mot Dinamo Zagreb så vi hvorfor. Et par av sjansene var helt enorme. Bare en av de fem store presset keeper til å redde. Og i rettferdighetens navn, fordi marginer er nevnt, må det tilføyes at Odd-keeper Sondre Rossbach gjorde det som kreves for å lykkes i Europa.

Det hører også med til historien.

FOR SNART NI år siden, etter 0-1 for Ukraina i november, kastet Åge Hareide kortene som landslagstrener etter ett år og åtte kamper uten norsk seier (0-4-4). På bakgrunn av det tok vi en dronning Elisabeth og kalte fotballåret 2008 for norsk fotballs annus horribilis. Men her jeg sitter nå, i Skien etter at også Odd er ute av Europa, er jeg redd 2017 blir verre enn 2008.

Det eneste som kan redde oss er Rosenborg og et gruppespill i Europa League.'

Det er ikke veldig sannsynlig.

I FJOR HØST, da Per-Mathias Høgmo fikk avskjed som landslagstrener skrev jeg at norsk fotball var så skakkjørt at det kom til å bli (enda) verre før det ble bedre. Etter 0-2 for Nord-Irland i Belfast i slutten av mars vek ikke denne spalten fra den kursen. For er det noe 2000-tallet har lært oss, og spesielt de siste årene, så er det at ting kan bli verre, for ikke å snakke om enda verre, og at man aldri må undervurdere kapasiteten til ordet verre.

2017 kan ta oss dit.

Til et nytt lavmål.

DETTE HANDLER SELVFØLGELIG ikke om Odd og det knepne tapet for Dinamo Zagreb over to kamper. Det var nemlig ventet. Odd 2017 har fram til de tok turen ut i Europa mest vært et skjørt fotballag, kavende i sin egen offensive frustrasjon. Men det jeg ikke så komme, og derfor ikke tok høyde for da fotballåret startet i mars, var det kollektivet norske havariet.

At absolutt alt skulle gå fra vondt til verre.

Samtidig.

A-LANDSLAGET HERRER og den historiske bunnoteringen på FIFA-rankingen, 88, er ille og nesten ikke til å tro. Likevel; A-landslaget kvinners EM-sluttspill i Nederland - tre kamper som ga null scoringer og tre tap - er egentlig enda verre. Og ekstra vondt blir det når det eneste som har vært virkelig bra dette året, U21-guttas 5-0 seier over Kosovo i EM-åpningen blir til 0-3 fordi NFF har gjort en administrativ blunder og latt Kristoffer Ajer spille en kamp han skulle sonet karantene.

På toppen av det kommer klubbenes resultater i Europa.

DETTE ER FAKTUM for norsk fotball. Det er ikke gitt at det blir bedre med det første. Aldri har alt som sorterer under toppfotballbegrepet lidd samtidig. Det har alltid vært noe å glede seg over, eller noen, helst jentene. Men ikke nå, alt er bånn.

Noen mener det bare kan gå en vei, oppover.

Jeg som har sluttet å undervurdere kapasiteten til verre, er meget usikker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer