KNUST: Vladimir Kramnik tapte overraskende i kandidatturneringen i Russland og er trolig ute av kampen om VM-plass.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
KNUST: Vladimir Kramnik tapte overraskende i kandidatturneringen i Russland og er trolig ute av kampen om VM-plass. Foto: Morten Rakke / NTB scanpixVis mer

- Selv i en lav klasse i NM vil du bli kalt amatør etter sånne feil

Carlsen-utfordrer med kjempetabbe.

(Dagbladet): Sjakkspilleren Vladimir Kramnik (38) gikk på en kjempesmell i kandidatturneringen mot Peter Svidler (37).

Kramnik var regnet som en av storfavorittene til å møte Magnus Carlsen i VM. Nå er trolig alt håp ute etter en rekke feil i partiet mot Svidler.

- Det kaliberet på tabbene til Kramnik er helt uhørt, sier NRKs sjakkekspert og internasjonal mester Torstein Bae til Dagbladet.

- Selv i en lav klasse i NM ville du blitt kalt amatør etter sånne feil, fortsetter han.

Press Kramnik ga opp etter 39 trekk, og blant annet trekk 32 bidro til at russeren mistet et tårn og ødela for seg selv.

- Han er helt knekt og på felgen. Hvis det ikke var for at jeg sto på jobben akkurat nå, så hadde jeg falt av stolen, sier Bae.

HALVT POENG: Viswanathan Anand spilte remis i kandidatturneringen tirsdag og leder fortsatt i kampen om å få spille i VM. Foto: AP Photo/Arun Sankar K.
HALVT POENG: Viswanathan Anand spilte remis i kandidatturneringen tirsdag og leder fortsatt i kampen om å få spille i VM. Foto: AP Photo/Arun Sankar K. Vis mer

- Kramnik hadde nok store forhåpninger. Når han først taper, så ble det kanskje for mye press. De i verdenseliten skal jo klare å takle dette presset og jeg er sjokkert over spillet til Kramnik, sier sjakkeksperten.

Remis for Anand Vishy Anand (44) spilte remis med hvite brikker mot Shakhriyar Mamedyarov (28) fra Aserbajdsjan. Dermed delte sjakkspillerne poengene og fikk med seg et halvt poeng hver fra den 10. runden av kandidatturneringen i Russland.

Og med hvite brikker var Anand favoritt mot Mamedyarov, spesielt etter en solid turnering uten tap fra inderens side.

Med Anands tidlige remis i dag hadde rivalene Levon Aronian og Vladimir Kramnik sjansen til å hente inn forspranget til turneringslederen.

Anand ledet med ett poeng til Aronian og halvannet til Kramnik før dagens tiende av totalt 14 runder.

Men begge utfordrerne feilet.

80 prosent sjanse Kramnik gikk på en kjempesmell, mens Aronian spilte remis mot Veselin Topalov.

Dermed har Anand stadig ledelse på ett poeng i teten. Anand har også best innbyrdes statistikk mot Aronian som i realiteten trenger 1,5 mer enn Anand på turneringens fire siste runder.

- Akkurat nå vil jeg si det er 80 prosent sjanse for at Anand vinner dette. Aronian får 15 prosent, mens de øvrige spillerne får fem prosent til sammen, sier sjakk-ekspert Bae.