BARE TØYS: Dopingkontrollen under Sotsji-OL var ikke laget for å avsløre juks. Tvert i mot, hevder Richard McLaren i rapporten han la fram i London i går. Foto: AP /Lee Jin-man/ NTB Scanpix
BARE TØYS: Dopingkontrollen under Sotsji-OL var ikke laget for å avsløre juks. Tvert i mot, hevder Richard McLaren i rapporten han la fram i London i går. Foto: AP /Lee Jin-man/ NTB Scanpix Vis mer

Den russiske dopingskandalen i Sotsji:

Selv ikke det internasjonale skiforbundet vet hvem som er involvert i dopingskandalen i Sotsji

- Vi bør få vite det de nærmeste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAVOS (Dagbladet): I går presenterte Richard McLaren den andre delen av rapporten som avdekker organisert dopingjuks i russisk toppidrett.

Konklusjonen var nådeløs. Mer enn 1000 utøvere skal ha blitt systematisk dopet og holdt unna sanksjoner ved blant annet å forfalske positive prøver.

Jukset skal ha blitt organisert fra toppen av russisk idrett, helt opp på regjeringsplan.

- Vi er nå i stand til å bekrefte funnene i den første rapporten, i tillegg kan vi rette et enda sterkere og tydeligere fokus mot de oppsiktsvekkende funnene. Omfanget av utøvere er enda større enn vi trodde fra operasjonen som startet i 2011 og fortsatte til OL i Sotsji, sa Richard McLaren på en pressekonferanse i går.

Ingen navn

McLaren viste til eksempler med saltinnhold i urinprøver som umulig kunne stamme fra et friskt menneske og mannlig DNA i kvinnelige dopingprøver.

Men ingen navn ble knyttet til de 643 positive prøvene McLaren mener han har bevis for at ble manipulert. Heller ikke de tolv medaljevinnerne fra Sotsji-OL, som ifølge McLaren testet positivt, ble navngitt.

Derfor var også de norske skistjernene avventende med å kommentere rapporten i går.

- Han påstår at det er 15 medaljevinnere. Det er ikke et eneste konkret eksempel. Alle venter vel på hva han har å legge fram av beviser og konkrete tilfeller egentlig, sa Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen han holdt i Davos i går.

Kan ta tid

Det kan bli lenge til konkrete navn kommer på bordet. Heller ikke det Internasjonale Skiforbundet, FIS, har fått vite hvilke utøvere som er involvert.

Og dermed heller ikke om utøvere fra noen av FIS-grenene er involvert.

- Vi har ikke fått detaljene fra McLaren-rapporten om de individuelle tilfellene. Dette bør Wada informere de internasjonale forbundene om i løpet av de kommende dagene, skriver generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, i en epost til Dagbladet.

Lewis understreker også at alle tilfeller som eventuelt er avdekket i Sotsji, faller utenfor FIS' jurisdiksjon. Det er den Internasjonale Olympiske Komité, IOC, som har myndighet over positive prøver tatt under et OL.

Dermed er eventuelle positive prøver en sak mellom IOC og den gjeldende utøveren. Det er først når en eventuell dom er endelig at FIS kommer på banen for å følge opp sanksjoner og eventuelle utestengelser.

- Dette betyr at navnene på utøvere ikke blir kommunisert før resultatene av sakene er klare, skriver Lewis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer