Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Selv ikke Ronaldo har skrudd\'n bedre enn Gamsten

Blackburn-proffen er målløs denne sesongen - men topper frisparklista siste fire år.

• Dagbladet.no lørdag: Åtte kamper i Premier League direkte

(Dagbladet.no): Det har ikke vært Morten Gamst Pedersens sesong så langt. De spektakulære målene som har skaffet ham et godt navn i England, har uteblitt.

Ryktene om interesse fra storklubbene i Premier League har avtatt. Noen har til og med foreslått at nordmannen bør endre navnet på drakta tilbake til «Pedersen» for å få sving på sakene igjen.

Mens Gamsten jobber med å finne tilbake til suksessen, kan han i det minste få en oppmuntring her.

Dagbladet.no har hentet inn fra tall fra Norsk Tipping/Oddsen LIVE og analysebyrået Opta, som viser de giftigste frisparksskytterne i Premier League fra sesongstart 2004 og fram til i dag.

- Jeg vet at jeg kan

Den siste uka har alle snakket om Cristiano Ronaldos mektige frisparkkanon mot Portsmouth.

Men selv om ingen har scoret flere mål på frispark enn portugiseren denne sesongen, må han se seg slått av mannen fra Vadsø i sammendraget. Det samme må folk som Steven Gerrard og Thierry Henry.

MANNEN MED FLEST FRISPARKMÅL SIDEN SESONGSTART 2004: Morten Gamst Pedersen har scoret seks mål på frispark i Premier League siden høsten 2004. Bare Frank Lampard har like mange i samme tidsrom. Her scorer Gamst på Goodison Park forrige sesong. Foto: AP
MANNEN MED FLEST FRISPARKMÅL SIDEN SESONGSTART 2004: Morten Gamst Pedersen har scoret seks mål på frispark i Premier League siden høsten 2004. Bare Frank Lampard har like mange i samme tidsrom. Her scorer Gamst på Goodison Park forrige sesong. Foto: AP Vis mer

Gjennom snaue fire sesonger kan faktisk bare Frank Lampard matche Gamstens seks frisparkmål. Men om han vil beholde førsteplassen må han snart begynne å score igjen - det skjønner Blackburn-vingen selv også.

- Jeg får håpe jeg klarer å dunke inn et mål snart. Det er jo en morsom statistikk, selv om jeg ikke går rundt og teller frisparkmål. Jeg vet at jeg kan skyte frispark og score på det. Selv om det ikke har blitt noen denne sesongen, har jeg hatt forsøk i stanga og tverliggeren, sier Gamst til Dagbladet.no.

I februar i fjor skrøt manager Mark Hughes uhemmet av nordmannens frisparkteknikk.

- Frisparkteknikken Morten har er noe av det bedre jeg har sett, og jeg har hatt gleden av å spille med de aller beste. Jeg har sett ham gjøre det mange ganger, og når han treffer med sånn kraft og sånn skru er skuddene hans nærmest umulig å redde, sa waliseren.

Har bedt Gamst terpe enda mer

Nå får ikke Gamsten sjansen like ofte som før. David Bentley har overtatt deler av frisparkansvaret - og har scoret Blackburns eneste mål på direkte frispark denne sesongen.

- Jeg skyter på høyresida, han skyter på venstresida, forklarer Gamsten.

- Hvor mye øver du på frispark?

image: Selv ikke Ronaldo har skrudd\'n bedre enn Gamsten

- Det skjer flere ganger i løpet av en treningsuke, men jeg har en fast øving ukentelig, hvor det bare er meg, en mur og en keeper, sier han.

Landslagsassistent Ola By Rise, som har dødballansvaret på landslaget, har bedt Gamsten terpe enda mer enn i dag.

- Jeg vet at Morten har gjort det, men har oppfordret ham til å gjøre det enda mer. Stig Inge Bjørnebye er vel den siste eksponenten for det å stå og holde på, og være ekstremt displinert. John Arne Riise har også den egenskapen. Generelt er norske fotballspillere for lite flinke til å automatisere den type aktiviteter. Talent og hardt arbeid er en uslåelig kombinasjon, sier By Rise til Dagbladet.no.

Gamsten har tatt rådet på alvor, men sier at tida ikke alltid strekker til.

- Jeg prøver å gjøre så mye jeg kan. Men det er ikke bare å stå og hamre løs bestandig, når det tidvis er kamper hver tredje dag. Det viktigste er å gjøre det et par ganger i uka så man ikke glemmer det, og holder instinktet ved like.

- Hvor mye skiller suksess fra fiasko når man tar frispark?

- Det er snakk om små marginer. Om du treffer stolpen i stedet for å score, kan det være snakk om millimeter i treffet på ballen. Det skal utrolig lite til å bomme så det ser teit ut. Hvis jeg ville kunne jeg skutt over muren og mot mål hver gang, men det nytter ikke å safe. Du må ha trøkk, sier Gamsten.

Tilbake til fjorårsform?

image: Selv ikke Ronaldo har skrudd\'n bedre enn Gamsten

Det siste har definitivt Cristiano Ronaldo, som imponerer de fleste med sin katapultteknikk - Gamsten inkludert.

- Målet mot Portsmouth var helt vanvittig. Det er ikke mange som kan skyte sånn som han, han går rett på og skyter med strak vrist. Jeg prøver å skyte sånn av og til, men er ikke like dyktig. Alle har sin teknikk, flirer han.

Ola By Rise understreker at Morten Gamst Pedersen har et stort potensial som frisparkskytter, selv om ballene ikke akkurat har flydd inn i det siste.

- Jeg har veldig tro på at Morten får justert den siste biten både på klubb og landslag. Han er den beste direkte frisparkskytteren vi har. Vi trenger en Gamst som har automatisert teknikken og som har det i blodet. Det vil komme Blackburn, Morten og landslaget til gode, sier By Rise.

Kanskje løsner det allerede i dag. Blackburn tar imot Everton på Ewood Park - og Gamsten hevder han er på vei mot fjorårstaktene.

- Nå begynner formen å komme, faktisk. Det har gått bra de siste kampene. Det blir krig mot Everton, sier han.

<B>IKKE PÅ LISTA:</B> Her banker Steven Gerrard ballen i krysset mot Newcastle, men Liverpool-kapteinen må score flere for å komme seg på lista over de giftigste frisparkskytterne.
<B>LØSNER DET SNART?:</B> Denne sesongen har ikke Morten Gamst Pedersen kommet nærmere enn stolpen. Her forsøker han seg mot Chelsea.
<B>IKKE LENGER FUS I ALT:</B> Morten Gamst Pedersen får fortsatt slå frispark til høyre. David Bentley slår fra venstre.
<B>HAR FEM FRISPARKMÅL TOTALT:</B> Cristiano Ronaldo topper lista denne sesongen med tre fulltreffere, men er ett bak Gamsten om man regner fra 2004/05-sesongen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media