Therese Johaugs spesielle høst

Selv manageren har trent mer enn Johaug i høst. Slik lever hun nå

18. februar, midt under vinter-OL i Pyeongchang, kan Therese Johaug trene med landslaget igjen. Det kommer ikke til å skje, men etter nyttår kommer 29-åringen til å gjenoppta hardkjøret etter en høst utenom det vanlige.

NYTT LIV: Therese Johaug har lagt treningen helt vekk i perioder i høst. Etter nyttår starter imidlertid hardkjøret på nytt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NYTT LIV: Therese Johaug har lagt treningen helt vekk i perioder i høst. Etter nyttår starter imidlertid hardkjøret på nytt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I rundt ett år trente Therese Johaug knallhardt uten å kunne konkurrere - i et inderlig håp om å slå tilbake med OL-gull i Pyeongchang.

Perioden varte fra den positive dopingprøven som ble tatt 16. september 2016 til den endelige dommen på 18 måneders utestengelse som ble kjent for offentligheten 22. august 2017.

Motivasjonen som tente Johaug til å trene knallhardt og hjalp henne til å sette nye rekorder på fysiske tester tidligere i sommer, ble brutalt slukket da OL-drømmen ble knust etter dommen i CAS.

Da bestemte Johaug seg for å ta en treningspause. Den varte i rundt seks uker. I tre av ukene trente ikke 29-åringen en eneste time. Det forteller Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

Full stopp

Langrennsdronninga fra 2015 og 2016 gikk i en helt ny fase i livet. Ideen om trening, idrett og konkurranse ble lagt helt vekk.

- Det var fem-seks uker hvor Therese trente mindre enn meg til og med. Hun tok det helt med ro. I to-tre uker trente ikke Therese det hele tatt, da hun blant annet var på ferie. Kroppen trengte en pause etter å ha kjørt et knallhardt opplegg såpass lenge, forteller Jørn Ernst til Dagbladet.

ROLIG: Therese Johaug slapper av og nyter stillheten på hytta på Sjusjøen i disse dager. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ROLIG: Therese Johaug slapper av og nyter stillheten på hytta på Sjusjøen i disse dager. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det er en helt ny tilværelse for Johaug. Treningen har vært en viktig del av hverdagen gjennom stort sett hele livet. I høst har hun koblet helt av og frigjort seg fra treningsklærne.

Starter på nytt i 2018

Nå er imidlertid hjulene i ferd med å rulle igjen. Langrennsesset fra Dalsbygda har begynt gradvis å trene igjen, foreløpig mest lystbetont.

Akkurat nå er hun på hytta på Sjusjøen og nyter de andre tingene i livet som ikke handler om drømmen om å vinne gull på ny.

- Det går veldig bra med Therese nå. Hun er i gang med treningen igjen etter å ha tatt det helt med ro. Foreløpig er det mest lystbetont. Nå er hun på hytta og trener litt og forbereder seg til jul, forteller Ernst.

Om to uker starter imidlertid alvoret. Om to uker går Johaug inn i en ny fase i livet, tilbake til den knallharde treningshverdagen som har preget langrennsessets liv så lenge.

- Etter nyttår blir treningen mer planlagt og satt i et system. Da blir det fullt kjør for Therese inn mot neste sesong og VM i Seefeld. Hun vil nok komme raskt tilbake der hun har vært, forteller Johaugs manager.

Han tror Johaugs treningspause ikke vil være negativt på noen som helst måte.

- Noen uker uten trening er ikke uvanlig for idrettsutøvere. Det skjer for mange naturlig gjennom skader og sykdom. Se bare på Aksel Lund Svindal og hvordan han har kommet tilbake etter lange perioder hvor han ikke har kunnet trene. For Therese var en pause helt nødvendig, mener Ernst.

Gjør trolig comeback i april

Johaug er utestengt fra alle konkurranser fram til 18. april 2018. Skarverennet er 21 dager seinere. Trolig kommer 29-åringen til å gjøre comeback i dette populære turrennet.

- Hun kan delta i Skarverennet. Det er ikke 100 prosent sikkert ennå at hun gjør comeback der, men jeg regner med hun skal dit og gå, forteller Ernst.

Allerede midt i februar kan Johaug trene med landslaget igjen og bli med resten av landslagsjentene på samlinger, grunnet paragraf 12-18 i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komités lov.

Paragrafen åpner opp for at 29-åringen kan bli med landslaget på landslagssamling de siste to månedene av utestengelsen.

Kan trene med landslaget om to måneder

For Johaugs del sammenfaller imidlertid dette med vinter-OL i Pyeongchang, som etterfølges av sesongavslutningen.

Det betyr at hun neppe kommer til å være med på landslaget igjen før sesongoppkjøringen starter våren 2018 med blant annet samling på Sognefjellet, normalt sett i overgangen fra mai til juni.

- Det er ikke lenge til Therese kan bli en del av landslaget igjen og bli med på samlinger, men det skjer midt under OL. Derfor venter hun nok til etter sesongen er over med det, forteller Johaugs manager.

Før hun fikk OL-drømmen knust i august, trente Johaug hardere enn noensinne. Færre konkurranser muliggjorde økte treningsdoser og mer mengdetrening.

Rekordtester

Testresultatene viste at Johaug hadde blitt betydelig sterkere enn hun var sist gang hun konkurrerte. Skiesset har blitt sterkere i så vel overkroppen som kjernemuskulaturen og i beina.

- Therese har blitt mer robust. Det gjelder i overkroppsstyrken, men også generell styrke i hele kroppen. Det gjør henne forhåpentligvis bedre i det lettere terrenget, sa trener Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet i sommer.

- Therese har fått et enda større grunnlag enn hun hadde sist sesong. Hun har fått et enormt grunnlag etter så mye mengdetrening over lang tid.

Johaug bekreftet dette overfor Dagbladet.

- Jeg har trent mer enn tidligere i år. Det er enklere å øke treningsmengdene når det er mindre konkurranser. Jeg har ikke noe eksakt tall, men treningsmengdene mine har vært mye høyere i år enn tidligere sesonger, sa Johaug til Dagbladet i sommer.

- Konkurranser bryter deg ned og kan gå på bekostning av treningen i perioder, så vi kan håpe at det kan gi meg noen fordeler. Men akkurat det er vanskelig å si. Jeg har samtidig gått glipp av viktig konkurransetrening, presiserte 29-åringen fra Dalsbygda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer