Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Selv med fem mann, hadde vi ikke klart å tette luka

Alexander Kristoff sier seg fornøyd med fjerdeplass.

FORNØYD: Alexander Kristoff hadde ingen mulighet til å følge angrepet opp Poggio. Derfor var han tilfreds med å vinne spurten i hovedfeltet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
FORNØYD: Alexander Kristoff hadde ingen mulighet til å følge angrepet opp Poggio. Derfor var han tilfreds med å vinne spurten i hovedfeltet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

SANREMO (procycling.no): Åpen sykkeltrøye, møkk i ansiktet, tredagersskjegg og et skjevt smil om munnen.

Langs den italienske kyststripen fant ikke Katushas gladiator, Alexander Kristoff, noen grunn til å deppe.

Overfor et lite presseoppbud presiserte han at å håndtere Fernando Gaviria, Arnaud Démare, John Degenkolb, Nacer Bouhanni, Elia Viviani og Caleb Ewan på ikoniske Via Roma, fikk holde.

- Jeg så det da jeg spurtet, at det var tre mann foran der. Da skjønte jeg at jeg ikke kjempet om seieren, sier 29-åringen til procycling.no.

- Drepende tempo over Cipressa

Kristoff kaller tempoet over de liguriske knollene Cipressa og Poggio ”drepende”.

Han hadde mer enn nok med å bite seg fast i hovedfeltets bakre del, og så følgelig ikke at verdensmester Sagan tok saken i egne hender i front av feltet.

Det han rakk å registrere var at Katusha-laget havnet tallmessig bakpå etter den første av dem.

- Jeg så at Marco (Haller) ikke klarte mer, han eksploderte. Jeg føler ikke at vi kunne ha gjort så mye annet, egentlig. Om vi hadde sittet med fem mann, hadde vi likevel ikke klart å tette den luka mot slutten. Det var for kort vei inn til mål, og de tre foran holdt høyt tempo hele veien inn. Det var andre lag som satt der med flere mann, men vi klarte ikke å hente dem igjen.

Angrep både opp- og nedover

Etter sju år med målgang ved Italo Calvino der bølgende treffer Sanremos strender, med målgang flyttet tilbake til Via Roma foran 2015-utgaven av rittet.

Det året ble Katusha-rytteren kun slått av John Degenkolb i en spurt 26 mann deltok i.

VANT SPURTEN: Men da hadde tre ryttere allerede trillet i mål. Alexander Kristoff måtte derfor ta til takke med fjerdeplassen. FOTO: ©Tim De Waele
VANT SPURTEN: Men da hadde tre ryttere allerede trillet i mål. Alexander Kristoff måtte derfor ta til takke med fjerdeplassen. FOTO: ©Tim De Waele Vis mer

I fjor ble Kristoff nummer seks i en kaotisk affære. Da forsøkte Michal Kwiatkowski å angripe i utforkjøringen, mens Fabian Cancellara og Edvald Boasson Hagen gjorde sine framstøt på flatene inn mot Sanremo.

Ingen maktet å skaffe seg en stor nok luke, og i spurten som talte 31 mann var Kristoff på etterskudd hele veien inn, og ble nummer seks.

I år klarte Sagan ved hjelp av sine monsterkrefter å skape en større luke langs ryggen av Poggio. Det var den ene delen av det.

Den andre er at han fikk med seg to andre utforkjørere i verdensklasse: Samme Kwiatkowski og Julian Alaphilippe.

- Spilak gjorde en kjempejobb

Trioen eksplosivitet, kjørestyrke og vilje til å ta risiko brakte årets utgave av Milano-Sanremo utenfor Kristoffs rekkevidde.

Det er han også den første til å innrømme.

Med løypeomleggingen i 2015 kuttet arrangøren samtidig avstanden fra bunnen av Poggio til målsnøret fra tre til to kilometer. Noen har valgt å fnyse av det momentet tidligere, men i den 108. utgaven av La Classicissima di Primavera maktet ingen å samle troppene.

Sagan jobbet mest - men Kwiatkowski fikk presset sykkelhjulet foran - og gjorde som i Strade Bianche: Han vant!

- Jeg hadde bare Simon Spilak rundt meg på flatene. Han gjorde en kjempejobb med å få meg fram. Michael Mørkøv fortalte meg at han ikke hadde bein til annet enn å posisjonere meg noenlunde inn i Poggio. Jeg slet med å komme meg over, så jeg må si meg ganske fornøyd med fjerdeplass.

Bystrøm: - Viser at han er der gang på gang

Der Kristoff og Jacopo Guarnieri knotet det til i fjor, fikk han i år en Luca Paolini-liknende prestasjon fra klassikermannskapets slovenske klatrer.

Legger man til at tiden rytterne brukte på å forsere Poggio ved denne utgaven av rittet var ny rekord, har Stavanger-mannen all grunn til å slå seg til ro med nok en topplassering i Sanremo.

MEDIAVENNLIG: Alexander Kristoff var, som vanlig, dønn ærlig overfor pressen etter Milano-Sanremo. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
MEDIAVENNLIG: Alexander Kristoff var, som vanlig, dønn ærlig overfor pressen etter Milano-Sanremo. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

- Han viser at han er der gang på gang. Det er vel femte året på rad med topp 10 i Sanremo, så han har en god statistikk her, skyter Sven Erik Bystrøm inn fra siden.

Haugesunderen hadde nettopp mottatt sluttstillingen etter at han takket for seg allerede før hovedfeltet inntok Cipressa.

Kristoffs hjelpere ble brent

Ettersom både Sagan og Démare satt med flere hjelpere Kristoff mot slutten, er det sikkert en del TV-seere som lurer på hvorfor Katusha tilsynelatende kollapset på vei opp Cipressa.

For det første klatrer både Sagan og Démare bedre enn nordmannen og trenger mindre hjelp til posisjoneringen foran løypas kritiske punkter.

Inn i Cipressa er Katusha-kapteinen nødt til å sitte omtrent først, mens Sagan kan sitte og kose seg langt framme i feltet med vindbeskyttelse fra rytterne rundt seg.

Bystrøm forklarer det slik:

- Sitter du beskyttet i feltet før bakken er det lett, men er du ute og tar vind er det dobbelt så mye watt i forskjell. Jeg følte meg bra hele dagen. Når du må kjøre i vinden før bakken har du ingen mulighet til å henge med opp. Hovedutfordringen er at du har 260-270 kilometer i beina, allerede. Da er det zombie-bein på de aller fleste.

- Jeg synes det ser lovende ut

I forkant var det åpenbart at Kristoff fryktet en manøver initiert av Sagan som ville bringe seieren utenfor hans rekkevidde.

I det terrenget har han ikke de fysiske forutsetningene for å gå etter.

Derfor la nordmannen en arm rundt laget sitt denne disige ettermiddagen i Sanremo, og vendte fokus mot det som gjenstår av klassikerne.

Hovedmålet er Flandern rundt, men konkurrentene bør kanskje også kikke seg over skulderen i ritt som E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem.

- Det ble kjørt hardt i bakkene i dag og jeg var helt på limit selv. Jeg kan ikke forvente at de som får meg inn i bakken og bruker krefter på det, skal være med å sitte med over. Jeg vant spurten mot mange gode spurtere, så jeg synes det ser ganske lovende ut.

Hans neste opptreden skjer i Harelbeke om én uke.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media