Selv om Norge blir litt bedre neste gang, kan vi glemme VM i 2018

Litt forbedring er ikke nok. Det samme gjelder for Sverige.

VANSKELIG: Norges vei til VM i Russland 2018 blir langt vanskeligere enn enn hva veien var til EM i Frankrike 2016. Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland, Vegard Forren, Even Hovland, Alexander Tettey og Markus Henriksen. Foran fra venstre: Martin Ødegaard, Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Stefan Johansen, Norges kaptein Per Ciljan Skjelbred og Mohamed "Moi" Elyounoussi.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VANSKELIG: Norges vei til VM i Russland 2018 blir langt vanskeligere enn enn hva veien var til EM i Frankrike 2016. Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland, Vegard Forren, Even Hovland, Alexander Tettey og Markus Henriksen. Foran fra venstre: Martin Ødegaard, Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Stefan Johansen, Norges kaptein Per Ciljan Skjelbred og Mohamed "Moi" Elyounoussi. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Norge har på hele 2000-tallet vært et nesten-landslag. Vi har akkurat ikke vært blant de 16 beste nasjonene som har kommet til EM. Derfor var det en gavepakke at neste års EM er utvidet til 24 lag.

Og derfor var det bred konsensus før EM-kvalifiseringen om at denne gang bør, skal og må Norge til EM i Frankrike. Men søndag ble også den drømmen knust.

- Det er en katastrofe hvis han ikke klarer å komme til EM i Frankrike, sa Egil Drillo Olsen til Per-Mathias Høgmo før kvalifiseringen.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, uttalte til Dagbladet at han var enig med den tidligere landslagssjefen.

- Hvis EM hadde bestått av 24 lag tidligere, ville vi deltatt i alle sluttspill siden 2000. Ja, det et absolutt mål og krav at vi kommer oss til EM 2016, sa Siem.

Utvikling er ikke nok

Likevel blir Høgmo nå fredet. Det begrunnes med at prosjekt Høgmo har hatt en positiv utvikling. Nye Norge er et ungt landslag, det yngste i Europa, som har skapt ny norsk fotballoptimisme.

Derfor er det ingen krise for Høgmo at det ikke blir EM 2016. Til neste kvalifisering er han overbevist om at utviklingen vil fortsette og at Norge blir enda bedre.

- Jeg håper både dere og alle andre ser at vi holder på å utvikle et nytt lag. Vi er fortsatt urutinerte, både individuelt og i en del av spillets faser, sier Høgmo til Dagbladet.

Det kan 55-åringen fort ha rett i. Men selv om Norge skulle heve seget par hakk, vil det ikke være nok for å komme til VM i 2018.

TØFF JOBB: Per-Mathias Høgmo må gjøre underverker om han skal få Norge til VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
TØFF JOBB: Per-Mathias Høgmo må gjøre underverker om han skal få Norge til VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

Hvis Norge skal komme til mesterskapet i Russland, må vi heve oss mange flere hakk enn som så.

Dette er grunnen:

Den «umulige» kvalifiseringen

• I EM i Frankrike er 24 lag kvalifisert. Norge klarte det akkurat ikke. Høgmos menn er ifølge FIFA-rankingen nr. 27 i Europa. Hvis Norge skal komme til VM, må vi være topp 13 i Europa. Til VM kommer nemlig kun de ni gruppevinnerne og de fire toerne som vinner sin playoff-duell.

• I EM-kvalifiseringen gikk de to beste lagene, samt den beste gruppetreeren, videre fra hver gruppe, mens treeren, altså Norge, fikk playoff. Om Norge gjør en kjempeprestasjon og klarer andreplassen i den knalltøffe gruppa, risikerer vi likevel å bli dårligste toer og dermed ikke engang få playoff.

• Norge må slå tre gruppevinnere for å gå direkte til VM. Tyskland vant oppskriftmessig sin EM-kvalifiseringsgruppe. Det samme gjorde Tsjekkia i gruppa hvor selveste Nederland ble nr. 4. Også Nord-Irland gikk til topps i gruppa hvor Ungarn ble nr. 3. Med andre ord er det tredje beste laget i Norges VM-kvalifiseringsgruppe bedre enn våre overmenn fra i går.

• I EM-kvaliken kunne Norge gå direkte til EM gjennom å bli beste treer. Nå er det ikke sikkert at 2.-plassen engang holder til playoff. All logikk tilsier at Tyskland vinner Norges gruppe. Dermed må Norge slå både Tsjekkia og Nord-Irland for å ha mulighet til å få en playoff. Det er en viss risiko for at den dårligste gruppetoeren kan bli toeren i Norges gruppe. I så fall ryker playoff-plassen. Glem heller ikke at femteseedede Aserbajdsjan tok poeng på Ullevaal i vår. San Marino er det siste laget i gruppa.

• Om Norge mot formodning skulle klare playoff, som er det beste vi realistisk sett kan håpe på, er ikke akkurat det noen mesterskapsgaranti. Vi har nemlig tapt alle playoff-kampene vi har deltatt i. Både mot Spania i 2003, Tsjekkia i 2005 og Ungarn i forrige uke tapte Norge både hjemme- og bortekampen. Med andre ord: Vi har ikke vært i nærheten.

- Vi var ikke gode nok denne gang. Vi har havnet i en tøff VM-kvalifiseringsgruppe, men vi må ikke se svart på det. Alt er opp til oss selv. Det handler bare om å være god nok, sier trenerlegenden Nils Arne Eggen til Dagbladet på karakteristisk vis.

- Vi har hatt en positiv fremgang i det siste og må fortsette med det. Norge må bli enda bedre, men det er fullt mulig å komme til VM. Vi kan ikke svartmale situasjonen. Det er mulig å slå alle, selv om Tyskland og de aller beste er vanskelig å hevde seg mot. Tsjekkia er i sjiktet bak, men blir også tøffe. Å spille mot lag fra Øst-Europa er ikke enkelt, sier Eggen.

EM 2020

Det ser ikke så lyst ut for Sverige heller. De har fortsatt mulighet til å komme til EM, om de leverer varene mot Danmark i kveld. VM i 2018 ser imidlertid meget usannsynlig ut. Der har svenskene havnet i gruppe både med Nederland og Frankrike. Begge disse må beseires om Sverige skal direkte til VM.

Den norske fotballoptimismen som har vokst gradvis utover høst, får seg nå en knekk. Nå er det nesten et år til Norge spiller en viktig landskamp igjen, mot Tyskland i september 2016.

- Vi har mislyktes i åtte kvalifiseringer siden forrige EM, det er i seg selv svært skuffende. I denne kvaliken er det mitt ansvar. Men vi har et brennende ønske om å forberede oss best mulig til møtet med Tyskland i september 2016, og til VM i Russland, sier Høgmo.

Det ser imidlertid meget vanskelig ut. I EM 2020 vil det imidlertid bli enklere å kvalifisere seg igjen.

Og det er jo tross alt bare fem år til det mesterskapet finner sted. Det er bare å glede seg. Kanskje. Eller kanskje ikke.