OFFENSIVT VÅPEN: Da John Arne Riise banket inn Norges vinnermål mot Slovenia, sendte han seg selv opp på Drillos toppscorerliste. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
OFFENSIVT VÅPEN: Da John Arne Riise banket inn Norges vinnermål mot Slovenia, sendte han seg selv opp på Drillos toppscorerliste. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Selv Roberto Carlos kommer til kort mot John Arne Riise

Venstrebacken er landslagets toppscorer.

(Dagbladet): Straffesparket mot Slovenia var John Arne Riises åttende mål under Egil Drillo Olsen. Dermed har landslaget en back som toppscorer.

John Arne Riise har 16 mål for Norge på sine 106 landskamper. Venstrebacken er den med klart flest scoringer av spillerne som møtes til samling i Oslo i ettermiddag.

Halvparten av de 16 målene er kommet etter at Egil Drillo Olsen tok over landslaget ved inngangen til 2009.

- Det er en helt eksepsjonell statistikk, fastslår Jan Åge Fjørtoft.

- 16 landslagsmål som back - det finnes knapt hans sidestykke i internasjonal fotball. Jeg tenkte Roberto Carlos var omtrent på det nivået, men fant ut at selv han sluttet å score etter hvert, sier Fjørtoft om Brasil-stjerna som endte på 11 landslagsmål.

- Må finne balansen Kjetil Rekdal (15 mål) og Jan Åge Fjørtoft (14) scoret flest ganger i Drillos første periode som landslagssjef (1990-1998).

- 16 mål som back er bra, absolutt. John Arne er flink til å bruke skuddfoten sin. Og selv om han scoret på straffespark sist, har han ikke tatt like mange av dem som jeg gjorde, sier Rekdal.

- Statistikken gjenspeiler litt av viljen hans. Han vil bidra, og han kommer framover. Jeg er ikke alltid like enig i at han skal skyte når han gjør, men det forteller om en vilje til å lykkes, sier Rekdal.

I fjor høst skrev Dagbladet i sin papirutgave at John Arne Riise var involvert i fem av sju baklengsmål i den da nylig avsluttede EM-kvalifiseringen. I starten av kvalifiseringen til VM 2014 har Norge sluppet inn tre mål. Det ene - 0-2-målet mot Island - kom som en følge av at «Riise sov», for å bruke Egil Drillo Olsens ord.

- Når vi skryter av John Arne Riise er det viktig å legge til at en back først og fremst skal være god til å forsvare seg, sier Jan Åge Fjørtoft.

- Han må finne balansen mellom å bidra framover og å gjøre en god forsvarerjobb på venstresida. Men for å ta det positive her: John Arnes offensive klyv er et viktig våpen for Norge.

Spissene har like mange - til sammen De siste åra har to spisser delt på å ha hovedansvar for toppjobben helt fremst på landslaget: John Carew og Mohammed Abdellaoue.

Men ingen av dem har vært den storscoreren Drillo og Norge så sårt trenger. Carew har bare gjort tre av sine totalt 24 mål for Norge under ledelse av trenerveteran Olsen.

Moa har scoret alle sine under Drillo, men de er bare fem i tallet. Med andre ord har Norges to største spisstjerner siden februar 2009 scoret like mange landslagsmål til sammen som den ene backen har gjort i samme periode.

Totalt har Abdellaoue og Carew spilt 38 landskamper i denne perioden - mot Riises 30.

- Hva forteller det om resten av landslaget at Riise er toppscorer?

- At der det er viktigst av alt å utvikle spisskompetanse, på keeperplassen og på spissplassen, har norsk fotball i flere år ikke vært flinke nok, svarer Jan Åge Fjørtoft, som er fast ekspert i Viasats Champions League-sendinger.

- Det er helt klart ikke bra nok at venstrebacken scorer mest. Det er sterkt av ham, men det skulle vært flere av de frontspillerne med i den diskusjonen. Samtidig sier det også noe om hvor vanskelig det er å spille ensom spiss for Norge, sier Rekdal.

- Det er ikke én spiller som har sviktet sånn sett. Det er hele laget generelt sett. Hele laget må bli bedre, og jo bedre kollektivet er, jo flere mål vil bli scoret - også av spissene, legger Aalesund-treneren til.

Krigerjobb mot Sveits I går måtte Moa melde forfall til kamp tre og fire i VM-kvalifiseringen. Spissførstevalgets rygg ble for trøblete.

Dermed er Daniel Braaten det heteste alternativet som ensom spiss. Han har to landslagsmål på 39 kamper. Sist han fant nettmaskene var for 5,5 år siden.

- Jeg overlater til Drillo å velge hvem han skal bruke på topp. Men den spissen som spiller i Sveits, får en viktig jobb med å holde ballen oppe. Norge vil ligge lavt, og da blir det spissens jobb å klare å holde på ballen godt nok til at det kan kjøres gode overganger, sier Kjetil Rekdal.

• Sveits-Norge spilles fredag klokka 20.30, Kypros-Norge den påfølgende tirsdagen klokka 20.00. Begge vises på TV-kanalen Max.