SUPERVIKAR: Sjur Røthe gjorde som Petter Northug har for vane: Han slo konkurrentene i spurten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SUPERVIKAR: Sjur Røthe gjorde som Petter Northug har for vane: Han slo konkurrentene i spurten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Selv uten Northug har Norge den beste ankermannen

Sjur Røthe var smartere enn Hellner og vant stafetten for Norge.

LA CLUSAZ/OSLO (Dagbladet): Når katten er borte danser musene på bordet, tenkte kanskje konkurrentene da de fikk vite at Petter Northug ikke skulle gå dagens verdenscupstafett i La Clusaz.

I Mosvik-ekspressens fravær måtte Sjur Røthe vikariere som ankermann - og han gjorde akkurat slik Northug har for vane:

Han var smartere, raskere og bedre enn Hellner - og viste utlendingende at slagkraften til det norske laget er fryktinngytende selv uten at den største stjerna er på plass.

- Jeg følte meg bra, og jeg visste at jeg har en bra spurt. Jeg var litt redd for Hellner, men det gikk bra til slutt, sier Røthe til NRK.

Og kan trygt fastslå:

- Jeg gjorde en ålreit jobb som vikar.

Sperret svensken
I den siste motbakken før mål smatt russiske IlieChernousov og svenske Marcus Hellner forbi Røthe, men i utforkjøringen ned mot mål snek nordmannen seg forbi igjen.

Hellner forsøkte å komme forbi inne på selve stadionområdet, men Røthe var først inn på oppløpet og fikk dermed velge spor. Svensken ble sperret inne og fikk dermed spurten spolert.

Røthe skled jublende over streken som førstemann foran Hellner, mens Chernousov falt fra tredjeplassen.

- Du skal være kald i hodet for å gjøre det der, fastslår Eldar Rønning overfor Dagbladet.

Lovordene om Røthes avslutning satt løst i målområdet blant nordmennene, selv om svenskene mente Norge burde vært disket for manøveren.

- Det var taktisk briljant av Sjur på slutten, sier sportssjef Åge Skinstad.

- Det var helt perfekt, istemmer landslagssjef Trond Nystad.

Solid laginnsats
Eldar Rønning gikk en god førsteetappe for Norge og sendte gårsdagens store overraskelsesmann, Didrik Tønseth, ut på annenetappen i tet.

Unggutten ble satt på flere prøver av Russland og Maxim Vylegsjanin, men med god hjelp av Lukas Bauer holdt han godt følge og vekslet 4,5 sekunder bak.

Martin Johnsrud Sundby gjorde også en bunnsolid jobb på sin skøyteetappe, slik at Røthe slapp å bruke krefter på å hente inn noen av konkurrentene på de siste 7,5 kilometerne.

Vossingen gikk ut sammen med  Hellner og Chernousov. Etter hvert ble tettrioen til en kvartett, da tsjekkiske Martin Jaks hentet inn gruppa foran seg.

Røthe har ikke den samme spurtstyrken som Northug og kunne dermed ikke tillate seg å adoptere den vante stafettaktikken hans, der konkurrentene må ligge foran og dra fram til de siste par hundre meterne.

Skremmeskudd
Nordmannen tok mange føringer underveis og lå i front gjennom hele sisterunden, men gikk så uanstrengt og lett at han bevarte kvikkheten til avslutningen.

- Tenk om Norge vinner uten Northug som ankermann. Det vil skremme konkurrentene, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørgen på sisterunden.

Og det var akkurat det som skjedde.

- Når laget vinner er det kjempeartig. Dette var et nytt og spennende lag, med to gutter som fikk prøve seg i posisjoner de ikke har prøvd før. Didrik leverte en kjempeetappe, og Sjur gjorde en meget god sisteetappe. Det blir ikke bedre, sier landslagstrener Trond Nystad.

- Det er godt å vinne uten Petter også. Det gir bra med selvtillit for hele laget og teamet at vi viser at det ikke er én mann som vinner stafetter for Norge, men at vi er fire mann som gjør det bra, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Forventningene til stafetten i VM blir i hvert fall ikke mindre av dette, sier Åge Skinstad.