Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Selv verdens beste Salah trenger lagkamerater for å være god

VMs lavest rangerte lag, Russland (70), er det første som går videre i VM. En av verdens beste fotballspillere, Mohamed Salah, vet allerede at han skal hjem.

TUNGT: Mohamed Salah og Egypt fikk det ikke til mot Russland og er på det nærmeste ute av Fotball-VM. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix
TUNGT: Mohamed Salah og Egypt fikk det ikke til mot Russland og er på det nærmeste ute av Fotball-VM. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix Vis mer

Russland-Egypt 3–1 (0–0)

ETTER TO KAMPER i VM – på veien mot en åttendedelsfinale mot enten Portugal eller Spania (mest sannsynlig) – ser nederlagsdømte og antatt sjanseløse Russland ut som en million. På papiret.

Bak resultatene finner du noen russiske beist og to motstandere Norge hadde slått.

GRUPPE A VAR mulighetenes gruppe, Mohamed Salah er en av verdens beste fotballspillere og Russland er i beste fall et middels fotballag. Fortsatt. Etter to kamper er middels helt overlegent – står med seks poeng og 8–1 i målforskjell – mens det siste årets mest bejublede spiller skal hjem etter ett vellykket skudd på mål.

Trøsten til 1–3 fra straffemerket.

Sånn er også fotballen.

Sånn er VM.

I NORGE VET vi bedre enn de fleste at en svale ikke gjør en sommer. Læren av Egypt i VM er at det ikke spiller noen rolle om den heter Mohamed Salah. For målmaskinen Salah, egypteren med det guddommelige venstrebeinet, han som er ekspert i å vende ut og inn på motstanderne og deretter og finne kroker og kriker bak motstanderens keeper, trenger selvfølgelig også medspillere som setter ham opp i posisjoner og spiller ham god.

Det har han i Liverpool.

Det savner han i Egypts landslag.

I tillegg savner han formen og den ekstra gnisten.

MOT RUSSLAND HADDE Mohamed Salah tre avslutninger med godfoten. Den første, etter 41 minutter, gikk rett utenfor. Den andre (56) ble blokkert. Den tredje feide han inn etter selv å ha blitt felt. Og det var egentlig det for spilleren hele verden hadde gledet seg til å se i veldig mye mer enn 90 minutter.

I den første kampen (Uruguay) var han ennå ikke frisk nok.

I den andre var han egentlig mest ensom.

FRAM TIL SENEGAL møtte Polen tidligere på dagen hadde VMs afrikanske nasjoner spilt fire kamper. Og tapt fire. Marokko-Iran 0-1, Egypt-Uruguay 0-1, Nigeria-Kroatia 0–2 og Tunisia-England 1–2. Det kunne ikke vært verre. Og en drøy time før det endelig var VM-klart for Mohamed Salah, stjerna hvis skade fra Liverpools Champions League-finale mot Real Madrid holdt ham på benken da Egypt falt mot Uruguay et lite minutt før slutt i den første kampen, var Afrika mot resten av verden, etter Polen-Senegal 1-2, redusert til 1–4.

Fortsatt ikke bra, mest en gedigen skuffelse for et kontinent som normalt står fram med flere gode spillere enn lag.

Etter Egypts andre nederlag er det 1–5.

ALLE STJERNESPILLERE ER savnet når de av en eller annen grunn ikke spiller. Noen av dem er også viktigere enn andre. De kan liksom ikke unnværes. De må bare spille, det går ikke uten. Men sjelden har noen vært viktigere og mer savnet enn Mohamed Salah, spilleren som sendte Egypt til VM med to mål i den avgjørende kampen mot Republikken Kongo, det siste fra straffemerket fem minutter på overtid.

Etter det fikk han en million protest-stemmer i landets farseliknende valg på president i april.

Mohamed Salah er Egypt.

MEN DET HJELPER ikke det så lenge resten ikke holder mål. Ja, det er noen gode fotballspillere der – Trezeguet og Amr Warda (strålende mot Uruguay, på benken mot Russland p.g.a. Salah!) – men det er ingen stabilitet, ingen soliditet. Så det er ikke tilfeldig at Egypt ikke har vunnet (0-3-3) siden de slo Republikken Kongo og kvalifiserte seg til VM i oktober 2017.

De er ikke gode nok når Salah ikke tryller.

Da Salah ble skadet i Kiev 26. mai hadde han tryllet ferdig på denne siden av sommeren.