Erling Braut Haaland forbigått av FIFA

Selvfølgelig skulle Brauten vært på lista

Erling Braut Haaland (20) er ikke nominert til The Best FIFA Men's Player 2020. Det er en like stor forbigåelse, som det er en skandale.

ÅRETS FUNN I VERDEN: Erling Braut Haaland er det siste årets funn i internasjonal fotball. Han bryter grenser så og si på ukentlig basis. Likevel mener FIFA han ikke er god nok til å bli nominert til å årets spiller i verden. Det er en skandale. Foto: Martin Meissner, Reuters/NTB
ÅRETS FUNN I VERDEN: Erling Braut Haaland er det siste årets funn i internasjonal fotball. Han bryter grenser så og si på ukentlig basis. Likevel mener FIFA han ikke er god nok til å bli nominert til å årets spiller i verden. Det er en skandale. Foto: Martin Meissner, Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. DESEMBER DELER FIFA ut prisene for det vi på godt norsk kaller årets spiller i verden. Den henger høyt og er den tyngste og mest prestisjefulle prisen av dem alle.

Blant kvinnene er Caroline Graham Hansen helt fortjent en av 11 nominerte spillere.

Når det kommer til mennene er ikke Erling Braut Haaland en gang med på lista.

ÅRETS SPILLER I verden 2020 er basert på prestasjoner oppnådd i perioden 20. juli 2019 til 7. oktober 2020. I løpet av den perioden har Erling Braut Haaland ikke bare flyttet grenser tatt alle rekorder mulig å ta. Han har knust dem.

Det første han gjorde innafor tidsrommet som gjelder var å bli 19 år (21. juli 2019).

Resten av Brautens banebrytende prestasjoner har gått verden rundt, stort sett på ukentlig basis.

FIFA HAR NOMINERT følgende 11 spillere:

 • Thiago Alcântara, Bayern München/Liverpool.
 • Cristiano Ronaldo, Juventus.
 • Kevin De Bruyne, Manchester City.
 • Robert Lewandowski, Bayern München.
 • Sadio Mané, Liverpool.
 • Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain.
 • Lionel Messi. Barcelona.
 • Neymar, Paris Saint-Germain.
 • Sergio Ramos, Real Madrid.
 • Mohamed Salah, Liverpool.
 • Virgil van Dijk. Liverpool.

BARE SÅ DET er sagt, det er ingen feil med noen av disse spillerne. De er alle meget gode, har levert store prestasjoner og fortjener alle den oppmerksomheten de får. Men lista har en åpenbar svakhet, en mangel man ikke trodde skulle være mulig om man hadde fulgt med det siste året.

Den er ikke dekkende for det som har skjedd.

Den mangler Erling Braut Haaland.

DA ERLING BRAUT HAALAND debuterte i Champions League for Red Bull Zalsburg i september 2019, ble han den første spilleren i verden til å score hat trick på en omgang i sin første kamp i verdens største klubbturnering. Siden det har stort sett alt han har gjort vært banebrytende i et globalt perspektiv.

Mål er scoret, grenser er flyttet og rekorder er brutt og forbedret.

Seinest tirsdag kveld, selv om det ikke er innafor tidsrommet FIFA-kåringen 2020 favner, nådde Brauten en ny banebrytende milepæl.

DA HAN SCORET sitt første mål mot Club Brugge ble han den første spilleren i verden til å score 15 Champions League-mål på 12 kamper. Da han ruslet av banen etter 81 minutter hadde han 16. Den neste rekorden, førstemann til 20 CL-scoringer, holdes av Tottenhams Harry Kane.

Han trengte 22 kamper.

Før Champions League 2020/2021 er over har Brauten den også.

21. NOVEMBER BLE Erling Braut Haaland kåret til årets unge spiller i Europa. Prisen, som kalles Golden Boy-trofeet, deles ut av den italienske sportsavisa Tuttosport.

Der og da tenkte jeg "flott", dette er bare vorspielet til større og mer prestisjefulle ting i desember.

Med FIFA-nominasjonene rett rundt hjørnet var det bare å vente på fortsettelsen.

NÅ ER DEN altså her, FIFA-nominasjonen, og jeg har allerede kløpet meg selv et par ganger i armen. Erling Braut Haaland er ikke på lista. En av verdens mest omtalte spillere det siste året, alt basert på enorme målscorende prestasjoner verden aldri har sett maken til, er ikke engang nominert til årets spiller 2020.

Det er ikke til å tro.

FOR EI UKE siden fikk jeg FIFA-mail om at jeg er en av Norges stemmegivere i avstemningen som er rett forestående. Fint, tenkte jeg, det blir Brauten.

Han fortjener det på bakgrunn av det han har gjort.

Ingen kan heller si det ikke er innafor selv om det er en nordmann som stemmer på en nordmann.

Med disse nominasjonene har FIFA fratatt årets sensasjon i internasjonal fotball muligheten til å være med i en konkurranse prestasjonene hans hører hjemme.

Det er i alle sammenhenger en skandale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer