Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-gull til Norge på mixed stafett i Anterselva

Selvkritisk etter VM-gullet

Norge banket all motstand på åpningsøvelsen mixed stafett i skiskytter-VM i Anterselva - etter thrillerduellen mot hjemmenasjonen Italia. Den norske gullkvartetten imponerte. Ankermann Johannes Thingnes Bø var likevel selvkritisk.

Norge banket all motstand på åpningsøvelsen mixed stafett i VM i skiskyting i Anterselva. Vis mer

ANTERSELVA (Dagbladet): Etter en strålende sesong for både herrene og kvinnene, går Norge nå inn i VM i skiskyting i Anterselva med muligheter for tidenes mesterskap.

Den gjeldende rekorden er fra VM i Nove Mesto i 2013, da Norge vant vanvittige åtte av elleve mulige gull, hvor Tora Berger, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø var de mestvinnende.

Nevnte Bø har sammen med lillebror Johannes Thingnes Bø herjet denne sesongen på herresiden, mens Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold og Marte Olsbu Røiseland har gjort det samme hos kvinnene.

På VMs åpningsdistanse, mixed stafett, var det kvartetten Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø som jaktet gull for Norge.

- Fantastisk

Det ble en norsk parademarsj, selv om spenningen i duellen mot hjemmenasjonen Italia varte helt til siste skyting:

GULL: Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø sikret VM-gullet for Norge. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
GULL: Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø sikret VM-gullet for Norge. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

Olsbu gjorde jobben og vekslet først foran Lisa Vitozzi på den første etappen. Eckhoff tok knekken på Dorothea Wierer og økte forspranget til nesten tolv sekunder på etappe nr. 2.

Storebror Bø gjorde alt rett på liggende, men rotet det litt til med to ekstraskudd på stående. En sterk sisterunde sikret imidlertid fortsatt norsk ledelse da stryningen sendte ut lillebror Johannes Thingnes Bø ut i tet med hjemmehåpet Dominik Windisch i ryggen, 0,3 sekunder bak.

GOD ETAPPE: Marte Olsbu Røiseland gikk en strålende førsteetappe for Norge. Video: Rødt Kort. Vis mer

Thingnes Bø leverte en perfekt liggende skyting. På stående ble det to ekstraskudd, men det ble det også på Italia. Verdenseneren fra Stryn skjøt raskest og hadde derfor 9,3 sekunders ledelse ut fra standplass.

Dermed ble sisterunden en parademarsj for ankermann Johannes Thingnes Bø, som sikret VM-gullet for Norge med god margin.

- Jeg kunne gjort det på en roligere måte, men vi vinner gullet og det er ingen som bryr seg om hvordan det blir gjort. Vi fikk et drømmeutgangspunkt fra Marte og Tiril. De parkerte toppkandidatene, og det ble egentlig bare en medaljekonkurranse da guttene var i gang, sier Thingnes Bø i intervjusonen etter at gullet var sikret.

Lagkameratene var meget fornøyde.

- Vi var sikker på at Fourcade og Peiffer skulle være med, men etter oppvarminga var de vekk. Det var deilig. Men det blir alltid en kamp. Det er deilig å ha et lag der man vet at man får utgangspunktet servert på sølvfat, sier storebror Tarjei.

Gullet var Tarjeis tiende i karrieren.

- Det er en milepæl med tosifret. Det lar seg høre, sier Bø til Dagbladet.

Italia vant sølvet på hjemmebane, mens bronsen gikk til Tsjekkia.

FORNØYD: Tiril Eckhoff forteller til Dagbladet at hun ikke kjente på presset på stafetten. Vis mer

Nasjoner som Frankrike, Tyskland og Russland forlot stadion uten medaljer denne gangen.

Drømmestart fra Olsbu

På den første etappen gjorde Marte Olsbu Røiseland jobben for Norge. Fem raske treff på liggende og bare ett ekstraskudd på stående var meget bra av sørlandsjenta.

29-åringen gikk ut fra siste skyting på 3. plass, men passerte raskt Ukraina og etter hvert også hovedutfordrer Liza Vitozzi og Italia. Olsbu vekslet først og sendte Tiril Eckhoff ut i tet på 2. etappen, med superstjerna Dorothea Wierer i ryggen.

Dermed ble det en superduell mellom Echoff og Wierer på den andre etappen.

- Jeg gjorde som planlagt i dag. Jeg fikk en bekreftelse på at jeg er der jeg vil være. Det var grisetungt, men nå vet jeg hva jeg går til i morgen, sa Olsbu Røiseland til Dagbladet etter etappen.

Superserie fra Eckhoff

På liggende ble det to bom og dermed to ekstraskudd på Eckhoff, der Wierer nøyde seg med det ene. Dermed fikk Italias superstjerne et forsprang på ti sekunder ut av standplass.

SKISKYTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til skiskyttersporten. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Eckhoff slo imidlertid råsterkt tilbake på stående med fem raske treff. Maktdemonstrasjonen sendte Norge rett i tet. Eckhoff forlot standplass med et forsprang på seks sekunder til Wierer.

Den avstanden ble doblet inn til veksling etter en sterk sisterunde av Eckhoff. Dermed gikk Tarjei Bø ut med et forsprang på tolv sekunder ned til Tsjekkia og Italia.

Tarjei Bø overrasket Eckhoff

Stryningen åpnet raskt og økte på de første meterne. På den første skytingen viste storebror Bø sin rutine da han hamret ned de fem blinkene på optimalt og hurtig vis.

Tarjei Bø bommet på det siste skuddet på stående - og behøvde to ekstraskudd for å få ned den siste blinken. Dermed overtok Italia ledelsen fra Norge. Tsjekkia passerte også Norge ut fra standplass.

På den siste runden gikk imidlertid stryningen meget bra, hentet inn både Italia og Tsjekkia og gjenerobret ledelsen for Norge.

Den store finalen

Johannes Thingnes Bø gikk ut i tet på ankeretappen i Anterselva, med hjemmehåpets Italias Dominik Windisch i rygg. Tsjekkias Michal Krcmar fulgte bare fem sekunder bak der igjen før finalen.

Thingnes Bø leverte en perfekt liggende skyting. På stående ble det to ekstraskudd, men det ble det også på Italia. Verdenseneren fra Stryn skjøt raskest og hadde 9,3 sekunders ledelse ut fra standplass.

- Jeg treffer ikke helt den flyten jeg vil på skytinga. Jeg lar meg ikke stresse, og gjør det beste ut av det. Da fikk jeg en luke, og da var det bare å gjøre det meste ut av det, sier Thingnes Bø til et samlet norsk pressekorps etter at gullet var sikret.Dermed ble sisterunden en parademarsj for ankermann Johannes Thingnes Bø, som sikret VM-gullet for Norge med god margin.

Norge er verdensmester i mixedstafett 2020.