GODT SAMARBEID: Michael Mørkøv (midten) skryter godt av Stein Ørn. - Jeg blir sørget for av Stein og hans familie her, full service. Stein er utrolig dedikert til sykling og det vi gjør. Det avspeiler seg i alt han gjør, det er deilig å være sammen med mennesker som brenner så mye for det de gjør, sier Mørkøv. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.
GODT SAMARBEID: Michael Mørkøv (midten) skryter godt av Stein Ørn. - Jeg blir sørget for av Stein og hans familie her, full service. Stein er utrolig dedikert til sykling og det vi gjør. Det avspeiler seg i alt han gjør, det er deilig å være sammen med mennesker som brenner så mye for det de gjør, sier Mørkøv. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.Vis mer

Selvkritisk Kristoff-hjelper: - Vi har tatt for stort ansvar

Nå har én av Kristoffs viktigste hjelpere trent med ham i Norge for å unngå opptrekkskrøll i Tour de France.

RANDABERG/STAVANGER(procycling.no): Når Stein Ørn forklarer, så lytter de fleste. Så også når han forklarer noen av sine mest betrodde hvordan treningsøkta skal bli. Legen, treneren - og ikke minst stefaren til Alexander Kristoff, setter seg inn i den velkjente grønne Hyundaien og legger ut kursen mot Tungenes fyr.

Litt pes først, før rytterne skal ut på langtur.

Den store forskjellen denne treningsuken er at også danske Michael Mørkøv er med. 31-åringen fløy opp onsdag morgen, og forsvant like fort som han kom torsdag kveld. 

procycling.no snakket med dansken i familiehjemmet til familien Ørn/Kristoff før han dro. Som den største selvfølgelighet hadde de åpnet dørene til hjemmet sitt. Av hyggelighet, og av iver etter å perfeksjonere det som kan perfeksjoneres før Tour de France.

 - Jeg bor i København, så det var lett å fly opp hit til Stein, som er også er min trener til daglig. Da fikk jeg sjansen til å trene med Stein og Alexander opp mot Tour de France og det danske mesterskapet. Det har vært en intensiv treningsleir på to dager, men vi har hatt muligheten til å finpusse noen taktiske ting til opptrekket og spurtene i Tour de France, sier Mørkøv til procycling.no, mens han sitter med restene av en stor porsjon pasta.

Katushas opptrekksproblemer
Kritikken rundt opptrekket til Katusha har vært en gjenganger denne sesongen. Etter en strålende start i Qatar og Oman, hvor de herjet med motstanderne, har det vist seg vanskelig å gjenskape prestasjonene da laget kom tilbake til Europa.

Hvor (nesten) alt gikk på skinner i fjor med Luca Paolini, Marco Haller og Jacopo Guarnieri, har det russiske laget tidvis famlet litt i blinde i årets sesong. Og med muligens sterkere konkurrenter enn noen gang, har antall seiere også gått kraftig ned.

I 2015 tok Kristoff 14 seirer mellom rittene i Midt-Østen og før NM. I år er det samme tallet tre. En del kan tilskrives rittprogrammet, som har satt Kristoff opp mot vesentlig større navn. Og en del kan tilskrives det at Katusha som lag ved flere anledninger ikke har sett sterke nok ut.

 - Det som har gått galt er at vi som lag har tatt for stort ansvar i spurtene. Vi har et sterkt lag, og vi har en stor favoritt i Alexander. Av og til har vi tatt for stor kontroll i spurtene og endt med å kjøre opptrekk for Alexanders konkurrenter, og ikke Alexander selv, mener Mørkøv.

 - I noen ritt har vi hatt det vanskelig med å få opptrekket til. Vi har brukt mye energi og tenkt mye over hva vi kan gjøre bedre. Vi har funnet noen andre måter vi kan gjøre det på, slik at vi har forskjellige planer vi kan bruke i forskjellige sammenhenger, forteller dansken.

Bytter i opptrekket
Dagene i Stavanger har blitt benyttet bra, og en allergi-snufsende Mørkøv forteller at de har jobbet en del med tekniske detaljer til spurtene.

 - Vi har øvd på hvordan vi skal øke farten for at det skal passe Alexander best mulig. Så vil vi sannsynligvis bytte litt på mellom meg og Jacopo som sisteopptrekker, sier Mørkøv, som også forklarer at de har studert YouTube-videoer for å finne ut hva de kan gjøre de bedre.

 - Er det ikke litt spesielt at dere bytter på hvem som er sisteopptrekker?

 - Jo, det er litt spesielt. Vi har kjørt med planen om at Jacopo er sisteopptrekker fra starten av sesongen. Men vi må være klare til å gjøre endringer og være fleksible. I noen avslutninger kan jeg gjøre det bedre, mens han kan gjøre det bedre i andre.

 - Jacopo er veldig god til å smyge seg i feltet. De tekniske avslutningene. Jeg er kanskje bedre til å plassere Alexander hvis det er rett fram. 

 - Kjekt å hjelpe Alexander
Til Tour de France har Katusha med seg Marco Haller, Jacopo Guarnieri og Michael Mørkøv som hjelpere rundt Alexander Kristoff.

Resten av laget er i stor del knyttet opp rundt lagets klatrere, Joaquim Rodríguez og Ilnur Zakarin. Kristoff kan dermed ikke skryte på seg et like sterkt lag som for eksempel Lotto Soudal, som har så godt som hele laget bygget rundt André Greipel, mannen som ble den store spurtstjernen i fjorårets Tour de France. 

 - Laget er bygget rundt både Rodríguez og Alexander. Rodríguez fortjener også å ha noen hjelpere. Samtidig håper jeg noen av de andre rytterne på laget kan hjelpe oss inn mot spurten, sier Mørkøv.

Det franske rittet er ikke overraskende blant de største målene til laget i sesongen. Kristoff endte uten etappeseier under fjorårets ritt, men ble da reddet av at nevnte Rodríguez tok to strålende etappeseirer. Nordmannen har to etappeseirer fra 2014, og Mørkøv er klar på at han gjerne vil være med å øke det antallet i årets ritt.

 - Jeg liker denne rollen (opptrekker/hjelper). Det som motiverer meg er å kjøre om seieren i de store rittene, klassikerne og treukersrittene. Da er det kjekt å hjelpe Alexander, som har potensiale til å vinne. 

 - Det er helt klart målet å komme hjem med minst én etappeseier, vi er topp motiverte for å gjøre det. Det er jo ingen hemmelighet at jo hardere en etappe er, jo bedre for Alexander. Jeg tror de beste mulighetene for Alexander kommer litt ut i rittet, på etappene som ikke er helt flate. 

Roser Kristoff
Danske Mørkøv gikk til Katusha før årets sesong, etter å ha tilbrakt sine første syv proffår i dagens Tinkoff-lag. Etter et halvtår hos sin nye arbeidsgiver er han godt fornøyd med tingenes tilstand.

 - Først og fremst er jeg veldig glad for å arbeide sammen med Stein, Alexander og Sven Erik (Bystrøm). Jeg synes laget fungerer veldig godt, og man merker at det er stor støtte rundt Alexander. I og med at jeg er i Alexanders gruppe, så har vi full støtte. Jeg synes det er veldig bra lag å kjøre på. 

Også sin norske kaptein har han en rekke lovord om.

 - Alexander er en stille og rolig type. Han er ikke så hissig som mange andre spurtere. Han er faktisk veldig rolig. Han er lett å snakke med når det gjelder taktikk, og han er veldig dyktig til å forholde seg til oss som hjelper ham, skryter 31-åringen.

 - Ser du for deg en framtid med Kristoff og Katusha?

 - Jeg kunne helt sikkert tenke meg og slå meg sammen med Alexander og kjøre med ham de kommende årene. Hvis han fortsetter i Katusha, så er det også et lag jeg vil kjøre på.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.