GODE GAMLE FOTBALLDAGER:  Honduras-spillerne Roger Espinoza og Luis Garrido har sett at det lyser "no goal" på tavla og nevner det såvidt for kampens brasilianske dommer. FOTO: AP/David Vincent.
GODE GAMLE FOTBALLDAGER: Honduras-spillerne Roger Espinoza og Luis Garrido har sett at det lyser "no goal" på tavla og nevner det såvidt for kampens brasilianske dommer. FOTO: AP/David Vincent.Vis mer

Selvmål for teknologien?

For fortsatt hører tilfeldighetene den beste fotballen til.

I NOEN FÅ sekunder i kampen mellom Frankrike og Honduras så det ut som om den prestisjetunge nye målteknologien startet sin VM-karriere med et pinlig selvmål. For var det mulig å bli lurt av teknologien?

I dette mesterskapet hadde jo alle de selvforklarende dataframstillingene av baller som passerte mållinja vært en overflødig munterhet; ettersom VM 2014 inntil i går kveld fortsatt var uten kontroversielle situasjoner mellom lærkule, kritt og moderne teknologi. Så kom franske Karim Benzema sitt treff på innsiden av borteste stolpe, ballen som føyk som et prosjektil rett tilbake i hånda til Honduras-målmann Noel Vallandares, og over linja til 2 - 0.

Eller gjorde ballen kanskje ikke det?

For i noen lange sekunder blinket grafikken mellom "no goal" og "goal", Honduras-spillerne hylte om juks, de to landenes trenere kjeftet på hverandre på sidelinja, ikke noe TV-bilde kunne fastslå om ballen egentlig hadde passert mållinja og den høyst alminnelige fotballsporten var plutselig herlig full av menneskelige skavanker igjen.

DET er den selvsagt fortsatt, men altså ikke når det gjelder spørsmålet om akkurat denne ballen var over linja. Det var den:

•• Med mindre du tror at også dette dataprogrammet for anledningen kan ha vært manipulert.

 HELT PRESIST DOMMER-UR:  Er det mål, gir teknologien dommeren øyeblikkelig klar beskjed på klokka. FOTO:AP /Silvia Izquierdo)
HELT PRESIST DOMMER-UR: Er det mål, gir teknologien dommeren øyeblikkelig klar beskjed på klokka. FOTO:AP /Silvia Izquierdo) Vis mer

Og det gjør snart noen av oss.

Selv om det ikke var nødvendig med noe som helst fanteri for å sikre seieren for et totalt overlegent fransk lag mot hardt kjempende Honduras, kan du være trygg på at akkurat disse situasjonene og spekulasjonene kommer. For hvem sitter egentlig og kontrollerer det utvalgte teknologiselskapet GoalControl GmbH? De tyske aksjeeierne, de aller innerste maktpolitikerne i FIFA, eller den utspekulerte fotballkongen Sepp Blatter selv?

HAR du først sans for konspirasjoner, stopper selv ikke den mest presise teknologi og de mest ærlige dataoperatørene tankene. Da hjelper det ingen ting at for eksempel alle de 68 scoringene fra fjorårets prøve-VM er blitt ettergått av en teknologisk ekspertgruppe; som så har slått fast at ballens posisjon i hvert eneste av disse målene ble registrert helt korrekt av det nye systemet.

OVERVÅKET:  Sju høyhastighetskameraer mot hvert mål sikrer full oversikt på VM-arenaene. FOTO:Reuters/Sergio Moraes.
OVERVÅKET: Sju høyhastighetskameraer mot hvert mål sikrer full oversikt på VM-arenaene. FOTO:Reuters/Sergio Moraes. Vis mer

Opptakene fra 14 høyhastighetskameraer på hver av VM-arenaene lyver altså ikke. Hver gang det lyser "Goal" på armbåndsuret til en VM-dommer, er det virkelig et fortjent mål.

I hvert fall i den grad denne sporten styres av rettferdige hendelser.

FOR selv den mest presise målteknologien stopper ikke fotballens tilfeldigheter. Dette nye systemet er ingen garanti for full MålKontroll; bare en viss begrensning av feil.

FULL KONTROLL:  Tysk kvalitet ligger til grunn for målteknologisystemet. Opplegget til GoalControll-4D ble testet ut på Tivoli Arena i Achen og vant FIFAs konkurranse om det beste systemetFOTO: EPA/Rolf Vennenbernd.
FULL KONTROLL: Tysk kvalitet ligger til grunn for målteknologisystemet. Opplegget til GoalControll-4D ble testet ut på Tivoli Arena i Achen og vant FIFAs konkurranse om det beste systemetFOTO: EPA/Rolf Vennenbernd. Vis mer

Med den erkjennelsen kommer også snart fortsettelsen fra de som tror de gjør fotballen noe godt, ved å gjøre den mer rettferdig. Først ganske sikkert ved å rense offsidene som til nå i VM er blitt ganske bra fanget opp av de langt fra perfekte linjemannsøynene. Så kanskje i neste omgang med alle holdingene i feltet. Bare fantasien setter grenser for det som kan bli teknologisk etterprøvd i sporten, for så å bli løftet opp fra skjør menneskelighet til sikker kunnskap.

Problemet er bare at denne kunnskapen samtidig begrenser det som hittil har vært fotballens geniale skavank:

•• At alt det som skjer underveis i en kamp som regel hverken kan bli presist målt, helt avklart eller fullt ut bevist.

 OVERBEVISTE ENGELSKMENNENE:  England ble snytt for Frank Lampards scoring mot Tyskland i forrige VM. Det fikk fart på Fotballens Mor i arbeidet med å innføre målteknologi. FOTO:AP Photo/Alessandra Tarantino,
OVERBEVISTE ENGELSKMENNENE: England ble snytt for Frank Lampards scoring mot Tyskland i forrige VM. Det fikk fart på Fotballens Mor i arbeidet med å innføre målteknologi. FOTO:AP Photo/Alessandra Tarantino, Vis mer

Altså det meste av det som gjør fotballen i all sin ufullkommenhet til et eget forstålig språk verden rundt.

DET var det som ble gjeninnført i de sekundene da hverken publikum eller TV-seere flest forstod at "no goal" på grafikken fra kampen mellom Frankrike og Honduras bare viste til at ballen underveis fra borte stolpe til henda til Honduras-målmann Valladares aldri var over linja, og at beskjeden om "goal" allerede hadde tikket perfekt inn på dommerens klokke så fort den uheldige keeperen selv hadde dyttet ballen i mål.

Et høyst menneskelig selvmål; altså. Akkurat så tilfeldig som det innlegget som et par timer seinere traff en uoppmerksom Bosnia-back i foten da dette oppgjøret såvidt var i gang, og som ga Argentina og Messi en pangstart i VM.

I lengden tror jeg vi lurer oss selv ved å fjerne flere slike tilfeldigheter enten de skyldes dårlig syn hos dommere, linjemenn eller spillere. For en uforutsigbar, spennende sport er fortsatt ikke teknologien presis.