NY SPENNING:  Med to seire på rad har RBK igjen håp om å kjempe om seriegullet. Det har laget også sportslig kvalitet til. FOTO: Ned Alley / Scanpix.
NY SPENNING: Med to seire på rad har RBK igjen håp om å kjempe om seriegullet. Det har laget også sportslig kvalitet til. FOTO: Ned Alley / Scanpix.Vis mer

Selvmål og en ekstra sjanse

RBK var vel egentlig ute av tetstriden, men altså ikke for godt.

MANGE har hatt mye moro av hvor uforutsigbar og svak årets såkalte "kokosutgave" av Tippeligaen er, men på Lerkendal var det mest moro på banen. For der fikk selve klasselaget i norsk klubbfotball en ekstra sjanse til å finne noe som ligner på godt gammelt nivå, og det i en kamp der motstanderen imponerte mest.

For det var ikke mye tilfeldig og særlig kokos over det Tromø leverte denne kvelden. Derimot sportslig klasse som selv i gode sesonger hadde holdt til å lede den norske toppdivisjonen.

Det gjør altså Ole Gunnar Solskjærs Molde i stedet for, og tittelforsvarer RBK har kanskje fått en ekstra sjanse til å bli med.

Da blir nok ikke årets klubbfotball så ille likevel.

PÅ LERKENDAL var det i hvert fall kvalitet både bak scoringene og mye av det fikse banespillet.

RBKs tidlige 1 - 0 mål kom etter et klassseangrep både i Fredrik Winsnes frispilling av Morten Moldskred ute på den tomme høyrekanten, det påfølgende innlegget mot siste stolpe og samspillet i bevegelsene til Rade Prica og Daniel Fredheim Holm inne i feltet. Der dro Prica seg bakover, samtidig som Fredheim Holm fylte opp returrommet i midten utenfor 5-meteren. Det ga et nesten vellykket første forsøk, en helt vellykket retur og en ledelse til hjemmelaget som mot en dårligere motstander hadde holdt til enda en parademarsj på Lerkendal.

Det er bare ikke slik det er mulig å passere årets Tromsø-utgave.

FOR LENGE var det gjestene som hadde aller mest å vise fram. Per-Mathias Høgmo har jobbet fram et lag med så mange kvaliteter at de kan angripe på ganske ulikt vis. Det er ekstra spennende med en trener som tradisjonelt forbindes mer med et tvers igjennom organisert defensivt spill enn offensiv moro. I år har TIL alt.

Derfor kom forspillet til 1 - 1 som neste høydepunkt:

•• Ungguttene Thomas Drage og Remi Johansen trengte ikke mange centimeterne for å få gunstig innleggsvinkel på sin høyrekant og sistnevntes lave, lett skrudde legg hadde toppkvaliteten som gjorde det mulig for Kara å stupheade inn utligningen.

Det er et slikt nivå på innleggene som bør gjøre debatten om Tippeliga-kvaliteten noe mer nyansert. U-21 spilleren Remi Johansen har skaffet seg en fot fin nok til å løfte norsk fotball noen hakk, på samme vis som flere av hans unge lagkamerater både har ferdigheter med ball og løpskraft til å holde Tromsø i tetkampen selv etter et par salg av nøkkelspillere.

DETTE var da også grunnen til at gjestene styrte denne kampen den første timen. Kombinasjonen av balltrygghet, løpsstyrke og fenomenet Kara gjorde at RBK lenge hadde nok med å forsvare seg.

At hjemmelaget likevel kom tilbake rent spillemessig og til slutt vippet oppgjøret sin vei, forteller desto mer om fin formutvikling:

•• I løpet av landslagspausen er det blitt et bra nivå hos trønderne både på banen og på benken.

Sånn var ikke 2 - 1 noe tilfeldig selvmål, men en naturlig refleks av stadig mer trykk mot Tromsø-feltet. I den perioden så RBK ut som et selvsikkert, sterkt hjemmelag.

TRYGGHETEN på eget bra nivå er ganske sikkert det viktigste. Med den på plass går det an å gjøre noe med forskjellen opp til både Molde og Tromsø. Målt i tapte poeng er avstanden minus 7 mot TIL, men nå er det ikke lenger fortida og de spilte kampene og poengene som teller mest.

Med hele 19 seriekamper igjen, er det på tide å la begrepet kokosligaen ligge. Det er mer enn nok igjen av 2011-sesongen for Rosenborg til å løfte både poengfangst og nivå opp til noe helt annet.

For på Lerkendal vant RBK til slutt en riktig god norsk fotballkamp.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.
    

 STORKAMP IGJEN:  Serigne Modou Kara Mbodji var igjen banens bestemann. Med han på midten blir TIL lenge i tetkampen. FOTO: Ned Alley / Scanpix.
STORKAMP IGJEN: Serigne Modou Kara Mbodji var igjen banens bestemann. Med han på midten blir TIL lenge i tetkampen. FOTO: Ned Alley / Scanpix. Vis mer