Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Selvsagt kan Norge vinne

Gunnar Pettersen kan ikke tro det, fordi vi gamle er lært opp slik. Men rundt oss kommer det yngre nordmenn som er vant til å vinne.

DET ER mer enn to tiår siden jeg som fersk Dagblad-reporter fulgte Gunnar Pettersen og håndballgutta rundt omkring på kamper i Europa. Tidlig på 80-tallet hadde vi et bra landslag, og Gunnar var den beste spilleren. Kanskje ikke så kjapp og teknisk strøken, men smart og med et godt skudd.

Dessuten gjorde han alltid sitt beste, og fikk de andre spillerne med seg.

Lyder det kjent for flere over 40?

Akkurat sånn var norsk lagidrett på den tida.

Vi sto på, men var aldri helt gode nok.

Og så visst ikke til å slå Sverige i en av deres beste internasjonale idrettsgreiner.

NOEN ÅR seinere kom den norske idrettsrevolusjonen, og vi slo svenskene i alle lagidrettene vi brydde oss om, bortsett fra ishockey og herrehåndball.

Hockeyen er knapt til å tenke på, men det var egentlig heller ikke håndball. Hos gutta har Sverige dominert internasjonalt opp gjennom 90-åra, nesten på samme viset som damehåndball har vært en sak mellom Danmark og Norge.

DETTE ER bakgrunnen for å snakke om idrettshistorie etter gårsdagens bragd, men egentlig var oppgjøret nok en grunn til å glemme de store linjene.

Norsk idrett, som helt fra starten har vært knyttet opp mot frigjøringen fra Sverige, har for lengst utspilt sin nasjonalbyggende politiske rolle. Nå dreier det seg om hvilke sosiale idealer som eliteidretten danner hos unge nordmenn, og der er selv dagens store suksesstrener Gunnar Pettersen fullstendig utdatert:

-  Jeg tror aldri at vi vinner, sa Pettersen etter triumfen sin i går. Han er som alle oss gamle lært opp til det. Men de som vinner for å glede oss, ser det annerledes.

Det er derfor Norge like gjerne kan vinne VM.

HVIS DET skjer, er det Gunnar Pettersens fortjeneste. Det er hans samlende personlighet som har dratt landslaget opp fra ingen ting til mesterskapets formlag.

Dessuten er det hans taktiske disposisjoner som for andre kveld på rad senket en stor motstander.

Det skal mye ro til for å holde Kristian Kjelling så lenge på benken i så viktige kamper. Målt i etterkant går det ikke an å si noe annet enn at denne roen var vellykket. Det kollektive angrepsspillet har fungert best nettopp i de oppgjørene der Kjelling er blitt brukt periodevis.

SAMTIDIG ER det lett å se at pessimistenes periode definitivt er over i norsk idrett. Vi som er vant til å se at våre spillere ikke henger helt med i tempo pluss de mest fikse tekniske detaljene, må justere blikket.

I går var to av banens beste individualister norske, og de er unge. Kristian Kjelling og Frank Løke har ferdighetene som gjør at dette landslaget kan holde seg i verdenseliten i år framover.

MOT SVERIGE gjorde duoens ekstreme kvaliteter hver undertallsperiode til en fest. Med en mann mindre på banen ble mer ansvar overlatt til den enkelte, og nettopp da var Kjelling og Løkes nivå mest synlig.

Slik storhet smitter lett i håndball. Sjelden har veteraner som Rune Skjærvold og Jan Thomas Lauritzen våget mer på en bane. Skjærvolds strafferekke ble like avgjørende som Lauritzens følsomme innspill, og til sammen skapte de en høyreside i angrep Norge ikke har hatt i VM.

DE TO er tilbake mot Spania i morgen sammen med Steinar Ege, en av VMs beste målvakter, samt resten av et norsk lag som vet at de er i stand til å slå alle.

Hvorvidt de gjør det, er en annen sak.

Men denne gangen er den bare sportslig og dreier seg om dagsform, en stolpe her og en stolpe der, pluss flere av tilfeldighetene som styrer resultatene også til de aller beste i internasjonal herrehåndball.

DENNE IDRETTEN handler ikke lenger om å slå nabolandet eller utføre historiske bragder. I morgen holder det for den nye generasjonen norske toppidrettsutøvere å gå ut på banen og kaste ball så bra som de pleier.

For da kan selvsagt også Norge vinne VM.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media