MINST 14 TIMER I DØGNET: Det gir absolutt ingen effekt å bare sove i et høydetelt som dette, forteller idrettsprofessor Jostein Hallén. 
Foto: The Altitude Center
MINST 14 TIMER I DØGNET: Det gir absolutt ingen effekt å bare sove i et høydetelt som dette, forteller idrettsprofessor Jostein Hallén. Foto: The Altitude CenterVis mer

Selvsagt skal vi ha særnorske regler

Dette gjelder jo toppidretten vår.

DET blir ingen avgjørelse på spørsmålet om bruk av høydehus i norsk idrett før på Idrettstinget våren 2015. Likevel er denne siste diskusjonsrunden om det litt spesielle norske høydehusforbudet knapt noen tjuvstart på debatten:

•• Egentlig dreier dette seg om hvilken toppidrett vi vil ha.

Da er det også ganske enkelt å skjønne at det går an å ha et fortsatt forbud og en særnorsk regel på et virkemiddel som ellers er til fri bruk i det meste av den internasjonale idretten.

For dette gjelder vår bruk, vår toppidrett og et verdigrunnlag vi forøvrig bør prate mest mulig om.

NORSKE toppidrettsutøvere som konkurrerer rundt omkring i verden trenger ikke å bekymre seg for noen internasjonal kontroll med bruken av høydehus. Det skjer først når denne bruken blir lenket til forhold her hjemme, og der er vi ved kjernen av denne saken:

•• Nesten alle norske idrettstjerner driver sporten sin i tett forbindelse med den hjemlige idretten.

Det er dette forholdet de må svare for. Ikke først og fremst i respekten for regelen, men i forhold til hjemmepublikummets syn på idretten deres.

Det er her bruk av EPO-stimulerende hus og telt fort kan bli et problem.

ET par av de fremste norske ekspertene på høydetrening sier at denne bruken til og med er et unødvendig problem. Som for eksempel professor i idrettsfysiologi Jostein Hallen ved Norges Idrettshøyskole. Han minnet i gårsdagens Dagblad om at utøverne måtte oppholde seg sammenhengende i dette huset eller teltet mer enn 14 timer pr. døgn for å oppnå skikkelig effekt. Det er i praksis umulig.

For det er toppidrettutøvernes praksis dette er snakk om:

•• Hvor sær vil vi lage norsk toppidrett?

Joda; det er mulig å skjønne at et toppidrettsliv allerede er spesielt med strenge daglige rutiner for trening og restitusjon. Men et toppidrettsliv med mer enn 14 timer daglig i et høyderom for å produsere signalhormonet EPO, blir ikke til å forstå.

Det vil over tid svekke både rekrutteringen og tilliten til norsk toppidrett. Og hvorfor skal fellesskapet finansiere en eliteidrett vi ikke kan identifisere oss med?

MARTIN JOHNSRUD SUNDBY; den nye skikongen, er en av de som har forstått dette grunnleggende tillitsproblemet:

- Jeg ville aldri brukt høydehus. Det er ålreit å være en foregangsnasjon på alt som ikke er naturlig påvirkning av kroppen, sa han til VG forleden.

Her dreier det seg altså ikke engang om å være spesielt prektige. Det gjelder å holde oss med en toppidrett som henger sammen med hverdagen i lokalklubbene Norge rundt; altså den sammenhengen som gjennomgående er årsaken til de oppsiktsvekkende sterke internasjonale resultatene i utholdenhetsidrettene i vinter-OL.

Der har vi de siste 11 årene vunnet medaljer nok uten å snappe etter tynnlufta innendørs.

FOTNOTE: Danske og sveitsiske forskere gjorde en interessant studie om selve effekten av høydetrening. Den kan du sjekke her. Forøvrig er det korrekt å nevne slik det også blir gjort i kommentarfeltet at italienske sportmyndigheter har innført et forbud mot kunstig høydetrening.

SKYLDTE PÅ HØYDETELT:  Den finske langrennsløperen Kaisa Varis skyldte på feil bruk av høydetelt da hun ble stoppet av helsetesten under ski-VM i 2003. Det viste seg å være vanlig doping. FOTO: Erik Johansen / SCANPIX.
SKYLDTE PÅ HØYDETELT: Den finske langrennsløperen Kaisa Varis skyldte på feil bruk av høydetelt da hun ble stoppet av helsetesten under ski-VM i 2003. Det viste seg å være vanlig doping. FOTO: Erik Johansen / SCANPIX. Vis mer