SELVSIKKER: Chris Froome er full av selvtillit før Tour de France inntar Pyreneene i morgen. Foto: Benoit Tessier/REUTERS
SELVSIKKER: Chris Froome er full av selvtillit før Tour de France inntar Pyreneene i morgen. Foto: Benoit Tessier/REUTERSVis mer

Selvsikker Froome legger press på rivalene før fjellene

- Nå må de andre angripe.

PAU (procycling.no): Gjennom vindfulle Zeeland, gjetet over brosteinen i Flandern og alltid godt posisjonert på de bratte bakkene i Wallonia og Bretagne — Chris Froome sitter komfortabelt i gul trøye etter ni hektiske etapper i Tour de France.

- Chris er med fattet. Han er aggressiv og klar til å vinne. Men han er mer moden. Han har lært etter seieren i 2013 og veltene i fjor, sier Dave Brailsford, manager host Team Sky.

Dette er en drømmeposisjon Team Sky-kapteinen egentlig ikke hadde kontemplert som realistisk på forhånd. Spesielt med tanke på fadeseåpningen i fjor der han veltet ut etter fem etapper.

Nå startet de virkelige fjellene med etappen til La Pierre Saint Martin tirsdag. Den hvite kenyaneren er i pole position og legger presset på den andre.

Drømmescenario

- Mye av fjoråret lå å veide på min rygg før dette rittet. Åpningsdagene var den største bekymringen for oss. Alt handlet om ikke å tape tid. Men nå har vi allerede tatt tid på de andre og vi har gul trøye. Dette er et drømmescenario for øyeblikket, sier Froome på hviledagen i Pau.

Sammenliknet med i fjor virker Sky-laget styrket med tanke på sterke rouleurs som farer bra i vårens klassikere. Luke Rowe og Ian Stannard er kommet inn, og har sammen med den mer rutinerte Geraint Thomas gjort en formidabel jobb med å holde Froome trygg gjennom en innholdsrik og spektakulær åpningsuke.

- Jeg må takke laget. De har fraktet meg hele veien trygt. Det har vært brostein, sidevind og regn. En rekke med endagsklassikerne. Vi kan ikke være i bedre posisjon akkurat nå. Nå må de andre angripe, ikke oss, sier Froome — mens han drikker fra en termos (antagelig spinat-smoothie).

Froomes åpningsuke er vidt forskjellig fra fjoråret. Det samme gjelder Vincenzo Nibali som ikke har innfridd til forventningen. De fleste hadde trodd at Astana-rytteren skulle ta tjene verdifulle sekunder og kanskje minutter på etappe fire til Cambrai og de andre vanskelige klassiker-etappene. Men italieneren har tapt tid jevnt og trutt hver dag og ligger nå 2'22'' bak Froome.

Quintana blir farligst

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) er fortsatt på skuddavstand, 1'03'' bak. Nairo Quintana (Movistar) har som ventet tapt tid og ligger snaue to minutter bak. Tejay van Garderen ligger tettest på Froome, bare 12 små sekunder bak lederen.

- Det er ikke umulig å snu det ennå, vi har ikke kommet til fjellene. Nairo kommer nok til å prøve å hente tid. Det er viktig med en god start med tanke moralen i laget. Hvis man er en av de store og taper tid hver dag, må det være ganske negativt og dårlig for moralen.

- Alle forventet at Vincenzo skulle ta tid på rivalene i den første uken. Mens med Nairo foventer man at han skal ta tid i fjellene. Han blir den jeg må passe mest på fremover, mer enn Nibali, sier Froome — uten å ha glemt Giro d'Italia-vinner Alberto Contador.

- Alberto er definitiv en som sykler på andre sine svakheter. Han venter til du er eksponert og utnytter det til det fulle. Man kan ikke slippe han avgårde. Man må gi han den respekten han fortjener, forklarer mannen i gult.

Parkeingsproblemer

Team Sky hadde et ønske om at Froome skulle nyte sine dager i Tour de France i en bobil. Men en regelendring hos UCI forrige måned satte en stopper for det. Froome, i likhet med resten av rytterne i rittet, er nødt til å sove på hotellene arrangøren stiller til disposisjon.

Team Sky har likevel tatt med seg et imponerende antall kjøretøy. Utenfor hoteller i Pau kunne man telle 15 kjøretøy — enten vanlige personbiler eller større trailere.

Overfor franske L'Equipe og nederlandske De Telegraaf har lag som Europcar og LottoNL-Jumbo har kritisert Sky. De mener laget tar for mye plass, stjeler parkingsplasser og gjør det vanskelig for andre lag å operere som normalt. I Pau svarer Sky-sjef Dave Brailsford på kritikken.

- Jeg synes det er rart. De kommer til meg og sier hallo, og later som ingenting. Etterpå klager de i pressen.

- Lotto ankom samtidig som oss på hotellet og alle ble enige om hvor vi skulle parkere. Alle var fornøyde. Og så leser man i avisen at de er misfornøyde. Det blir vanskelig å jobbe med folk. Slikt har jeg ikke mye respekt for. Jeg smiler ikke i ansiktet på folk og klager på dem i pressen etterpå, sier Brailsford — som påpeker at Europcar var det første laget til å ta med en kjøkkentrailer i Tour de France.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

AUTOGRAFJEGERE: Chris Froome tok seg tid til fansen under hviledagen i Pau. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO
AUTOGRAFJEGERE: Chris Froome tok seg tid til fansen under hviledagen i Pau. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO Vis mer