LANDSLAGSSJEF: Lars Lägerback møter hjemlandet og tidligere arbeidsgiver i konkurranse om plass til EM. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
LANDSLAGSSJEF: Lars Lägerback møter hjemlandet og tidligere arbeidsgiver i konkurranse om plass til EM. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Tøff EM-trekning for Norge

Selvsikre før nabomøte: - Han er vår Frankenstein

Svenske eksperter mener de har det som trengs for å slå Norge i EM-kvalifiseringen. Selv håper den svenske landslagssjefen at det lykkes for dem begge.

Norges landslagsherrer havnet i EM-kvalifiseringsgruppe med Romania, Spania, Færøyene, Malta og, sist men ikke minst, nabolandet Sverige.

Selv var landslagssjef Lars Lagerbäck lite fornøyd med å måtte gå til dyst mot nettopp sitt eget hjemland.

- Vi ligger en divisjon under Sverige og blir definitivt en underdog. Jeg skulle svært gjerne ha unngått å møte Sverige. Det er ikke så artig å kjempe mot et annet nordisk land, sa Lagerbäck til Sportskanalen.

- Så blir det sikkert også en del ståhei i oppkjøringen til kampene fordi jeg fortsatt har svensk statsborgerskap, kommenterte han.

Norges nye toppfotballsjef, Lise Klaveness, hadde dette å si om trekningen:

- Det er fantastisk spennende lag vi skal møte, men en tøff trekning og ikke det beste vi kunne fått. Romania er kanskje verst, men vi vet også at Sverige er gode og Spania er revansjesugne etter VM.

- Det var ikke en deprimerende stemning etter trekningen, men litt mer sånn «ja, ja» … Sa Klaveness i pausen til årets cupfinale på NRK.

Til tross for en litt vanskelig trekning, har hun troa på at Norge kan kvalifisere seg.

- Jeg mener vi er gode nok til å være med i sluttspillet. I år har vi vist en stabilitet vi ikke har sett på mange år. Likevel er jeg usikker om vi er gode nok til å være i denne puljen, vi må prestere, kanskje mer enn det vi har gjort i Nations League. Men det er en ambisjon vi har og som vi skal jobbe fram mot. Jeg mener vi er på skuddhold, sa Klaveness.

Dette mener svenskene

Den svenske avisa Expressen har også dekket EM-trekningen, der møtet mellom nabolandene naturligvis har vært et tema.

Noa Bachner, journalist i den nevnte avisa, sparer ikke på beskrivelsene omkring vår egen landslagssjef.

- Lars Lagerbäck er svensk fotball sitt eget Frankenstein-monster, et vi entusiastisk vekket til liv, men som nå har mistet kontrollen over og uroer oss for, skriver han.

- Vi er veldig innforstått med hva Lagerbäck kan diske opp med, og han er veldig klar over hva som bør gjøres mot et svensk landslag som han selv har vært med på å konstruere, fortsetter han.

Bachner skryter av Norges prestasjoner i Nations League og av Martin Ødegaards prestasjoner i Vitesse.

- Norges 2018 er lyst. Mye av årsaken til suksessen har svenskens fingertrykk overalt, men det gagner oss godt. Kartleggingen blir enklere, det er ingen mysterier rundt framgangen, og ingen overraskelser vil dukke opp. Vi vet hvordan det her fungerer.

- Det var vi som skapte monsteret, og det er vi som vet hvordan han skal stoppes, avslutter Bachner.

Gode ønsker

Janne Andersson, Sveriges landslagssjef, håper helst å se begge lag videre fra kvalifiseringen. Kanskje på grunn av de nære relasjonene mellom de to sjefene. Lagerbäck var rådgiver for Andersson i et halvt år, før han tok fatt på andre oppgaver.

- Spania er store favoritter, men kanskje blir det oss og Norge som går videre. Man vil jo at det skal gå bra for kompiser, sier han til den svenske pressen.

Andersson mener begge lag har grei kontroll på hverandre.

- Norge er det sterkeste laget fra den tredje puljen, så jeg må si at gruppen vår er ganske tøff.

- Det blir gøy med et nordisk møte. Det kommer til å skape interesse blant publikum. Lars lærte meg mye det første halvåret. Ikke bare hvordan man skal tenke som landslagskaptein, men også andre ting. Han hjalp meg mye, sier Andersson.

- Norge og Sverige er like i visse styrker, men også ganske ulike på en del ting. Oppsummert har vi bra kontroll på hverandre, det vil skje lite overraskelser. Vi vet mye om Norge og de vet mye om oss, avslutter landslagssjefen.