GOD: Norges Ole Kristian Selnæs var viktig for laget i triumfen mot Kypros. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
GOD: Norges Ole Kristian Selnæs var viktig for laget i triumfen mot Kypros. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Norge i Nations League:

Selvtilliten han har bygd gjennom tillit har gjort underverker

Resultatmessig har 2018 vært et fantastisk år for Norge menn A. Oppsiden er at laget har veldig mye å gå på.

LARNACA (Dagbladet): Åtte seirer, et bortetap i Bulgaria og en poengdeling i Slovenia er det per dato det viktigste resultatet av den jobben Lars Lagerbäck har gjort med Norge. Mer enn noe annet handler det om forståelsen av forsvarsspill, utallige repetisjoner og et absolutt krav om at sånn skal Norge spille.

Løper du ikke, spiller du ikke.

Så enkelt er det.

FUNDAMENTET LARS LAGERBÄCK har bygd gjennom 20 måneder er solid og har gitt Norge betydelige framganger på nivå tre i Europa. Det er viktig å huske. Vi er ikke i Nations Leagues play off fordi vi har vært fenomenalt gode.

Vi er der fordi vi har håndtert og mestret nivået vi selv befinner oss på.

SEMIFINALEN I MARS 2020, og det handler bare om en kamp, spilles mest sannsynlig på Ullevaal stadion. Når den er terminfestet vet vi også om det blir hjemmekamp eller bortekamp i en eventuell finale, den biten skal avgjøres ved trekning. Men før det er det ordinær EM-kvalifisering med gruppetrekning i Dublin 2. desember.

Etter mandagskvelden på Kypros kan Norge bruke den som en stressfri utviklingsarena.

Målet vil selvfølgelig være topp to og en automatisk plass i EM 2020.

Men på grunn av EM-garderingen Nations League har gitt oss er det ikke krise om vi ikke klarer det.

FORSVARSSPILLET ER INNTIL videre vårt sterkeste våpen. 2018 har bevist at det holder vann mot lag på vårt nivå. Men alt er ikke like plettfritt som de få baklengsmålene skulle tilsi. Når vi først slipper til en sjelden målsjanse slipper vi også inn mål.

BULGARIA HADDE EN målsjanse på Norge da vi møtte dem i Sofia. De scoret mål. Slovenia hadde en målsjanse i Ljubljana sist fredag. De scoret også mål. Og hadde det ikke vært for en helt marginal offide, det kan ikke ha vært snakk om mer en ti centimeter, hadde vi sluppet inn to mål den kvelden.

Det bør bekymre Lars Lagerbäck en smule.

NÅR TEMPOET OG utfordringene blir større, ikke minst når vi møter lag og spillere med kollektive og individuelle ferdigheter langt over det som har utfordret oss i Nations League, får vi ytterligere svar. Men mange av kampene i 2019 vil bli veldig annerledes enn de ti vi har spilt med stor resultatmessig suksess dette året, når vi møter lag som er bedre enn oss er det gjerne de som skal styre spillet.

Det vil bety at det er vår tur til å ligge bakpå, absorbere spillet, bryte og slå kontra.

Det vil stille nye krav til offensiven som ikke har vært bra, i hvert fall ikke bra nok. Såpass ærlige må vi være. God nok til å vinne gruppe 3C i Nations League, ja, men ikke god nok i det store bildet, Som handler om å skape og omsette målsjanser gjennom kontringsvilje med kraft og presisjon, for ikke å snakke om innleggene og de etterlyste bevegelsene vi trenger når motstanderen er i balanse.

I den fasen av spillet har Norge veldig mye å gå på.

Det gjør utviklingspotensialet til laget meget stort.

DET ER LENGE til mars 2020. Norge skal spille ti kvalifiseringskamper innen den tid. Og på den tida vil laget med en gjennomsnittsalder på drøye 25 år får halvannet år til på baken.

Når vi vet at middagshøyden for en fotballspiller gjerne kommer i 27 års alderen er det tilnærmet perfekt.

MARTIN ØDEGAARD VIL ha halvannen sesong til i skoa når Norge eventuelt spiller play off i Nations League. Det samme vil Kristoffer Ajer, Sander Berge og Mats Møller Dæhli. Bare der er det ekstremt mye å ta ut. Ole Selnæs, som har tatt landslaget med storm etter at han fikk sjansen i Berges fravær i oktober, er også ekstremt spennende. Jo mer tillit han får, j bedre blir han. Og det så du på pasningen han spilte til Martin Ødegaard etter pause mandag kveld, den som kledde av hele det kypriotiske forsvaret.

Min påstand er at Ole Selnæs aldri hadde spilt den pasningen om han ikke var trygg i laget.

Han hadde ikke tatt sjansen, vært redd for å mislykkes.

Men selvtilliten han har bygd gjennom tillit har gjort underverker.

Det vil garantert komme flere slike pasninger fra St. Etienne-spilleren.

SUMMEN AV 2018 er helt ok. Ikke strålende selv om vi har vunnet åtte av ti, går du inn i kampene finner du mange store mangler, spesielt offensivt. Men Norge vinner igjen, har tatt steget dette året handlet om, hvilket betyr at jobben er gjort.

Resten handler om ytterligere utvikling.

EM-plassen 2020 er avhengig av den.