Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLIS
Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLISVis mer

- Selvtilliten, tyrenakken og håret er borte

Rooney-biograf sjokkert over United-stjernens fysiske og mentale forfall.

|||(Dagbladet): Mye er sagt og skrevet om forvandlingen Wayne Rooney gjennomgår i det han entrer en fotballbane: Uredd, selvsikker og med et iskaldt blikk som sprer frykt i selv den mest robuste midtstopper.

Siden han hinket av banen med en ankelskade mot Bayern München på Allianz Arena i slutten av mars, har disse særtrekkene ved kraftspissens personlighet vært fullstendig fraværende. Duknakket og livløs. Vaksinert mot å score mål i åpent spill.

De siste ukene og dagene har fortonet seg som et eneste stort kaos rundt Rooney. Utroskapsrykter har blitt etterfulgt av et eksplisitt ønske om å forlate Manchester United - en klubb han for bare noen måneder siden ønsket å bli i karrieren ut.

Hunter Davies var Wayne Rooneys ghostwriter da unggutten ga ut en prematur selvbiografi i en alder av 22 i 2008. Gjennom mange lange samtaler over en periode på ett år, trodde den rutinerte skribenten og forfatteren at han hadde kommet under huden på mannen han skulle fortelle livshistorien til.

Etter å ha betraktet siste tids hendelser utenfra, er ikke Davies like sikker.

- Han er ikke den personen jeg trodde jeg kjente, sier biografen i et intervju med BBC Radio 4.

- Enorm forvandling I sine samtaler med Rooney berørte Davies spørsmålet om han på et eller annet tidspunkt kom til å reise utenlands for å uvikle seg videre som spiller og menneske. Da fikk han et entydig svar om at det aldri kom på tale. Derfor stiller Davies i dag spørsmålet om hva som har skjedd som har fått alt til å endre seg, og svarer selv.

- Han har gjennomgått en enorm fysisk forvandling. Han har på sett og vis kollapset. Han har begynt å miste håret, stakkars fyr. Tyrenakken, det glødende blikket, det positive kroppsspråket er fullstendig borte. Han har ingen selvtillit igjen, sier Davies, som synes det er oppsiktsvekkende hvor raskt det har gått utforbakke.

- Trenger terapi Han mener at sir Alex Ferguson ikke kan lastes for alle problemene Rooney har rotet seg bort i. Samtidig mener han at United-manageren burde tatt flere nødvendige grep.

- Noe har gått galt de siste tre månedene. Fergie er åpenbart ikke å klandre for det, men jeg klandrer Fergie for ikke å ha rettet opp i det. Det er Fergies oppgave å håndtere disse spillerne, og han har vært igjennom dette en million ganger tidligere, og han trenger å tenne gnisten hos Rooney igjen. (...) Jeg tror dette har sjokkert ham, fordi noe lignende aldri har skjedd før. Jeg tror Fergie går og bærer på en skyldfølelse dypt inni seg. Han vet at han har rotet det til, poengterer Davies.

- Jeg vet ikke hva som er galt med Wayne. Kanskje er det terapi han trenger. Da jeg så ham gå om bord i flyet til Sør-Afrika med en pute under armen, tenkte jeg: «Herregud! Han har med seg et koseteppe!» Han trenger iallfall mer hjelp enn bare å bli skjermet fra omgivelsene. Uansett hva problemet måtte være, er det Fergies jobb å få ham i gang igjen for United og England igjen, fortsetter han.

- Ikke grådig Davies oppfattet Rooney som nærmest en nærmest grenseløst høflig og veloppdragen ung herremann da de jobbet sammen, og tviler på at det er pengene som har drevet ham mot utgangsdøra på Old Trafford.

- Jeg tror ikke ett sekund på at han spiller for pengene. Han spiller fordi han elsker fotball og ønsker å vinne medaljer. Han er for eksempel ikke interessert i klær og mote. Han har disse bilene, men han er ikke noen grisk person, bedyrer han.

Slakter Stretford Om grådighet ikke er det som driver Wayne Rooney, slik Davies argumenterer for, framstår agent Paul Stretford som reneste Gordon Gekko, skal man tro Stretfords første store klien, Andrew Cole.

Den tidligere Manchester United-spissen gjør en opptreden som spaltist i den engelskspråklige Abu Dhabi-avisa The National, og der deler Cole sine erfaringer med Stretford med leserne.

39-åringen tar på sett og vis æren for at han løftet den tidligere støvsugerselgeren Stretford inn i elitesjiktet av engelske fotballagenter.

- Agenten min hadde stor innflytelse på alle områder i livet mitt, og kontrollerte alt jeg sa og gjorde. Han hatet tanken på at noen skulle komme for nær meg, akkurat slik han gjør med Wayne. Han var veldig dominerende, men jeg tillot det, fordi jeg stolte på at han hadde intensjoner om å ivareta mine interesser på best mulig måte, skriver Cole.

- Jeg tjente så mye penger for ham at han ble en rik mann, men det gjorde meg ingenting, fordi jeg anså ham som en anstendig agent og en venn. Men Stetford så åpenbart bare på meg som en klient og ingenting mer. Da jeg ikke lenger var noen inntektskilde for ham, hørte jeg ikke fra ham. Jeg hadde forventet noe langt bedre. Han var en smålig agent, som utnyttet meg til å lokke til seg andre spillere. Stretford var ikke motivert av vennskap, men av penger. Jeg var ikke den eneste spilleren som sluttet å høre fra ham etter å ha utspilt min rolle. Folk snakker ikke pent om ham.