TØR Å HOLDE BALLEN I LAGET: - Dyrk ferdigheter hele veien, bruk ballen i laget, bli flinke i det som er selve grunnlaget i fotball - å ta imot ballen fra en lagkamerat og gi den videre til nestemann, sier Semb til Dagbladet. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet.
TØR Å HOLDE BALLEN I LAGET: - Dyrk ferdigheter hele veien, bruk ballen i laget, bli flinke i det som er selve grunnlaget i fotball - å ta imot ballen fra en lagkamerat og gi den videre til nestemann, sier Semb til Dagbladet. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Semb: - Dyrk ferdighetene

Toppfotballsjefen håper yngre lag tør å holde ballen i laget og utvikle egne ferdigheter.

||| LILLESTRØM(Dagbladet): Det er en gammel diskusjon, men ble igjen aktualisert av Dagbladet under Norway Cup. 

Avisa du nå leser gjorde en uhøytidelig måling av Notoddens valg med ball i kvartfinalen i G16-klassen.

24 av 25 ganger valgte guttelaget å slå langt i en upresset situasjon. Kun én gang valgte de å holde ballen i laget i flere trekk.

Kommentator Esten O. Sæthers mening er krystallklar: Man må tørre å holde ballen i laget for å utvikle ferdigheter hos unge fotballspillere.

- Dyrk ferdigheter! Toppfotballsjef Nils Johan Semb trikser ballen videre etter gårsdagens landslagstrening.

- Budskapet er: Dyrk ferdigheter hele veien, bruk ballen i laget, bli flinke i det som er selve grunnlaget i fotball - å ta imot ballen fra en lagkamerat og gi den videre til nestemann, sier Semb til Dagbladet.

STOR FREMTID 1: Vegar Eggen Hedenstad Foto: Erik Berglund, Dagbladet
STOR FREMTID 1: Vegar Eggen Hedenstad Foto: Erik Berglund, Dagbladet Vis mer

Dermed ikke sagt ta man skal slå pasninger bare for pasningenes skyld.

- Samtidig bør målet være å skape sjanser og ha retning på det, men faren er alltid at man er for resultatorientert og ikke har fokus på å utvikle ferdigheter på aldersbestemt nivå.

Semb er sterkt engasjert i utviklingen av nye generasjoners landslagsspillere. I jobben som toppfotballsjef har han det overordnede sportslige ansvaret for de aldersbestemte landslagene.

I tillegg hadde han den gyldne 91-årgangen på G19-landslaget, som dessverre ikke kvalifiserte seg til EM i Frankrike tidligere i sommer.

- Var bedre enn Spania I U19-EM spaserte Spania seg gjennom turnering på imponerende vis - blant annet med «verdens frekkeste straffe» i den siste kampen i gruppespillet.

I finalen sa det imidlertid stopp, etter å ha utspilt vertsnasjonen Frankrike i første omgang, ble vertene for sterke i andre.

STOR FREMTID 2: Omar Elabdellaoui Foto: Scanpix
STOR FREMTID 2: Omar Elabdellaoui Foto: Scanpix Vis mer

- Noe som er litt morsomt er at G19-laget vårt var de eneste som tok poeng fra Spania, bortsett fra finaletapet mot Frankrike, i hele EM-turneringen. Vi spilte 1-1 og vant sjansestatistikken 9-7.

- Ferdighetsmessig ligger vi ikke noe tilbake for de spanske 19-åringene. Problemet for norske spillere er det siste steget opp, det å få kamptrening i klubblaget og «matching» internasjonalt, sier Semb.

For mens de beste 19-åringene i Spania får prøve seg i La Liga, er de beste 19-åringene i Norge henvist til Tippeligaen - hvis de i det hele tatt kommer med på laget.

Semb avslører også at den internasjonale «matchingen» for våre yngre landslag kunne vært bedre - hvis pengene hadde vært der.

- Vi har takket nei til mange turneringer på grunn av mangel på penger, det er litt synd. Samtidig mener jeg at vi har et veldig bra opplegg rundt de yngre landslagene, men det kan bli bedre.

- Uruguay inspirerer På spørsmål om hvem fra 91-årgangen han mener står spesielt fram ferdighetsmessig, får Semb problemer. Han starter med å nevne et par-tre, så har han snart nevnt hele laget.

STOR FREMTID 3: Abdisalam IbrahimFoto: Scanpix
STOR FREMTID 3: Abdisalam IbrahimFoto: Scanpix Vis mer

En fantastisk årgang norske unggutter med navn som Omar Elabdellaoui og Abdisalam Ibrahim (begge Man City), men også Thomas Lehne Olsen (Ham-Kam), Vegar Eggen Hedenstad (Stabæk), trekkes fram av Semb.

Mange nevnt, noen glemt.

Semb lar seg også inspirere av Uruguays fantastiske VM-innsats som endte med semifinaleplass. Landet med 3,5 millioner innbyggere viser at det går an å hevde seg på øverste nivå, selv om man har færre talenter å kaste bort.

- Det handler om å jobbe systematisk med verdigheter over tid. Det var voldsomt inspirerende med Uruguay under VM, de nye årgangene som kommer opp i norsk fotball lover godt for framtida, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

- VAR BEDRE ENN SPANIA: Daniel Pacheco imponerte for Spanias U-19-lag i kvalifiseringen til EM og i EM, men Nils Johan Semb mener at Norge spilte bedre enn Spania i kvaliken. -  Problemet for norske spillere er det siste steget opp, det å få kamptrening i klubblaget og «matching» internasjonalt, sier Semb til Dagbladet. Foto: Scanpix
- VAR BEDRE ENN SPANIA: Daniel Pacheco imponerte for Spanias U-19-lag i kvalifiseringen til EM og i EM, men Nils Johan Semb mener at Norge spilte bedre enn Spania i kvaliken. - Problemet for norske spillere er det siste steget opp, det å få kamptrening i klubblaget og «matching» internasjonalt, sier Semb til Dagbladet. Foto: Scanpix Vis mer