Semb: - Jeg føler en veldig entusiasme og sympati fra folk rundt meg

Nils Johan Semb har fått en strøm av henvendelser der en ting går igjen: Folk synes han har fortjent å gå til EM.

FORNEBU (Dagbladet): Nils Johan Semb hater å sette seg selv i fokus før viktige landskamper. I går svarte han som alltid på pressekonferansen at det å komme til EM betydde mer for laget og nasjonen enn det betydde for ham selv. Men da Dagbladet fikk et minutt på tomannshånd med ham, så innrømmet han langt på vei at han føler at han har fortjent det etter fem stort sett gode år som landslagssjef.

- Vanligvis har jeg ikke noen stor følelse av slike ting. Men nå føler jeg en veldig entusiasme og sympati fra folk rundt meg. Jeg har fått veldig mange meldinger og hilsninger, sier Semb.

- Der folk skriver at «dette har du fortjent» ?

- Ja, og den optimismen preger stemningen rundt laget.

For en gang skyld trenger ikke Semb å føle at han har alt å tape. Og det merkes på mannen.

Sint og irritert

Kanskje var det derfor det i går skjedde noe høyst uvanlig. Semb var veldig, veldig nær ved å gå ut med krtikk av sin egen arbeidsgiver. Atpåtil på en pressekonferanse i regi av Fotballforbundet. Saken gjaldt selvsagt lekkasjene rundt forsøkene på å ansette Åge Hareide som ny landslagssjef.

- Altså, puh....(lang pause) Jeg..... (ny pause). Jeg kunne sagt (ny pause), jeg kunne sagt svært mye om at dette kommer opp nå, sa Semb uten å skjule at han faktisk er irritert.

Semb så rett og slett ut som en ballong som holdt på å sprekke. Men mannen var til slutt både «smart» og lojal nok til å holde kjeft om hva han mener om at hans egne sjefer bidrar til å skape utenomsportslig støy.

- Jeg forstår at dere stiller spørsmålet. Men det viktigste for meg og laget er å ha fullt fokus på kampen. Den type støy som disse sakene er, må vi fortrenge.

- Vil du si din mening om dette seinere?

- Alstå, som sagt: Dette kunne jeg sagt mye om, men ikke her og nå.

Før han fortsatte.

- Klarer ikke spillere og trenere å holde fokus rett på kampen, blir det negativt for den jobben de skal gjøre. På topp-topp-toppnivå i idrett er det marginale forskjeller på seier eller tap, sier Semb med en så liten glippe mellom tommel og pekefinger, at han måtte ha lært fingerspråk av Harald Aabrekk.

- Én sjanse

For det var en tindrende offensiv Semb som møtte pressen før dagens skjebnekamp.

- Laget og planen er klar.

- Hvem spiller da?

- He, he, det får dere ikke vite, sier Semb, som ikke kan få sagt ofte nok til spillerne sine at kampen i kveld er en kamp for livet.

- Spania er favoritt, og vi må ha matchvinnere i begge ender av banen for å klare det. Kommer vi under med 1-0, er oppgaven likevel ikke umulig, sier Semb.

- Jeg har fortalt spillerne at de har denne ene sjansen, det er fire år til neste gang. Det er snakk om å gi alt i 90 minutter. Gjør de det og likevel taper, kan jeg ikke forlange mer, sier Semb.

A, B, C

Sammen med assitent-trener Harald Aabrekk har han klar en plan a, b, c, og d, ut fra de ulike kampforløpene man kan vente seg.

- Vi har klart hvem som skal ta dødballer, cornere, frispark og straffespark. Men det holder vi hemmelig før kampen. Å lykkes med offensive og defensive dødballer, samt å få til kontringsspillet, blir nøkkelen til seier på Ullevaal, sier Harald Aabrekk til Dagbladet.

- Uansett kan man aldri planlegge en fotballkamp, men dette blir en enorm opplevelse for gutta, og det gjør meg til optimist.

I FLYTSONEN: Nils Johan Semb, her omkranset av Steffen Iversn og Vidar Riseth, er ikke uenig i at Norge har hatt både flaks og marginer på sin side den siste tida, men føler ikke det som noen garanti for at det går bra i dag. - Vi har hatt litt flyt, og hatt matchvinnere i de siste kampene. Men samtidig føler jeg vi slapp inn to billige og unødvendige mål i Spania. Så bildet er nyansert, mener Semb.