Semb: - Skal være knalltøffe

Nils Johan Semb lover at spillerne hans skal gjøre jobben vanskelig for Spania.

- De skal være knalltøffe i toppen, og knalltøffe i forhold til å jobbe hardt og løpe mye. Det handler om en ekstrem innstilling. Vi må bryte ned Spanias spill. Vi må kjøre flere overganger, bedre overganger, og være giftigere på dødball, sier han.

Han hadde laget klart i dag, men vil ikke røpe det før i morgen kveld.

- Vi har 810 EM-minutter bak oss, og grunnen til at vi står foran en finale mot Spania er at spillerne har gjort gode prestasjoner. Men den største utfordringen står igjen, og det er å slå Spania i returkampen. Jeg har sagt til spillerne at nå har de muligheten, i disse 90 minuttene, ellers er det fire år til neste gang.

Resultater

Han er den eneste som har ført Norge til et EM-sluttspill i fotball for senior. I morgen kan han bli den første som gjør det to ganger. I tillegg har han EM-bronse for U21-lag.

Sembs EM-meritter står i skarp kontrast til Norges tidligere prestasjoner i EM-kvalifisering. Før Egil Olsen ble landslagssjef i 1990 hadde Norge spilt 23 bortekamper i EM-kvalifisering uten å vinne en eneste gang. Fem uavgjorte kamper var høydepunktene. Semb vant sine sju første EM-kvalkamper på bortebane.

Før Drillo hadde Norge aldri unngått sisteplass i en EM-kvalifisering. Drillo fikk 3. plass to ganger, Semb har 1. plass og 2. plass.

- Historien viser at måten vi spiller på gir resultater. Det var ikke så mye av det før 1990, men siden har vi to VM-sluttspill, ett EM-sluttspill og bronse i U21-EM, sier Semb med lett skjult adresse til stilens kritikere.

Offensive

Han tror ikke at været eller baneforholdene vil få så stor betydning i morgen, men håper at spillerne makter å gjøre det ubehagelig for gjestene.

- Vi må gå ut og være offensive i hode og bein. Jeg håper at vi kan flytte spillerne høyere enn vi gjorde i perioder av bortekampen, men det er alltid avhengig av hva motstanderen gjør, sier Semb som ikke vil svare på om en seier i morgen vil være det største i hans karriere.

- Det blir mye «hvis». Men jeg håper jeg får det spørsmålet i morgen kveld.

(NTB)