Semb:- Vi står litt på stedet hvil

Men toppfotballsjefen håper Tromsø fikser norsk europacup-eventyr senere i kveld.

 IKKE HELT FORNØYD:  Toppfotballsjef Nils Johan Semb innrømmer at den norske innsatsen ute i Europa ikke har vært god nok i år. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
IKKE HELT FORNØYD: Toppfotballsjef Nils Johan Semb innrømmer at den norske innsatsen ute i Europa ikke har vært god nok i år. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.Vis mer

Følg Besiktas-Tromsø og Rubin Kazan-Molde i vårt Fotballstudio fra klokken 17.00

Det begynner å bli noen år siden, men mange av oss husker det som det var i går:

De sene fotballkveldene i sofakroken, med norske lag som herjet med de største stjernene ute i Europa.

Det var Raul mot Brattbakk, Zidane mot Strand, Maldini mot Iversen, Zola mot Årst.

Hvem husker vel ikke Vegard Heggems legendariske heading som sikret 2-1-seieren mot AC Milan på mektige San Siro i 96? Eller Jan Derek Sørensens to mål i trøndernes smadring av Borussia Dortmund foran nærmere 40.000 tyskere i 99? For ikke å snakke om Tromsøs nedsabling av et stjernespekket Chelsea i et vanvittig snødrev på Alfeim i den gamle UEFA-cupen i 97?

Minnene er gode og mange, men gjennom årenes løp har de blitt stadig færre.

Spennende kveld i vente
I år hadde Molde muligheten til å kvalifisere seg for det gjeveste selskap, men røk ut i nest siste kvalifiseringsrunde mot polske Legia Warszawa på bortemålsregelen, med 1-1 hjemme og 0-0 borte. Klubben havnet dermed i play-off til årets Europa League-gruppespill, hvor de må slå ut sterke Rubin Kazan over to kamper.

Det første oppgjøret endte som kjent 0-2 på Aker Stadion, og romsdalingene står overfor en formidabel oppgave når de løper ut på det russiske gresset senere i kveld.

Tromsø må også gjennom et siste hinder for å komme med i årets Europa League. «Gutan» slo til med et knallsterkt 2-1-resultat på Alfheim i forrige uke, og har et godt håp om avansement før kveldens kamp i Tyrkia.

Men skulle verken Molde eller Tromsø klarer å kvalifisere seg, blir det første gang Norge ikke har representanter i en av Europas to største klubbturneringer siden 09/10 sesongen.

- Viktig å utvikle egne spillere
Toppfotballsjef i NFF, Nils Johan Semb, innrømmer at årets sesong er et steg tilbake fra fjoråret, og at norsk klubbfotball i øyeblikket står på stedet hvil internasjonalt.  

- Vi hadde et veldig bra år i fjor, med forholdsvis gode prestasjoner av både Molde, Rosenborg og delvis også Tromsø. I år er det et steg tilbake igjen, det er det ingen tvil om. Resultatene i år viser at vi står litt på stedet hvil i forhold til referansene ute i Europa, sier Semb.

 LENGE SIDEN:  Det er snart seks år siden Norge hadde et lag i Champions League. Sist var Rosenborg i 07/08. Her depper Christer Basma (t.v.), Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey etter den siste gruppespillkampen mot Schalke i Gelsenkirchen i desember 2007. Schalke vant kampen 3-1, og Rosenborg røyk ut.  Foto: REUTERS/Ina Fassbender
LENGE SIDEN: Det er snart seks år siden Norge hadde et lag i Champions League. Sist var Rosenborg i 07/08. Her depper Christer Basma (t.v.), Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey etter den siste gruppespillkampen mot Schalke i Gelsenkirchen i desember 2007. Schalke vant kampen 3-1, og Rosenborg røyk ut. Foto: REUTERS/Ina Fassbender Vis mer

Den tidligere landslagssjefen har likevel troen på norsk fotball i fremtiden. Ikke minst på grunn av det gode talentarbeidet som har begynt å gi resultater for de aldersbestemte landslagene.

- Vi er små når det gjelder økonomi, noe som betyr at vi stiller langt bak i køen når det gjelder for eksempel spillerimport. Derfor er det enda viktigere å utvikle spillere selv, noe jeg mener har blitt tatt veldig bra tak i. Det ser vi allerede har gitt bra utslag på U21, og også på de andre aldersbestemte landslagene, sier han.

Imponert over Tromsø
Foreløpig har det ikke gitt særlig utslag for de norske klubbene, men Semb mener likevel at fremtiden ser lys ut.

- Jeg er absolutt optimistisk, selv om jeg gjerne skulle sett at vi hadde et eller to lokomotiv på klubbsiden sånn som vi hadde i Rosenborg tidligere. Foreløpig er det et lite stykke fram dit, sier Semb.

- Ole Gunnar Solskjær sa jo etter kampen mot Rubin Kazan forrige uke at han var stolt til tross for at Molde tapte 0-2 hjemme. Er du enig i at han burde vært det, eller bør norske lag ha høyere ambisjoner enn som så?

- Enkeltuttalelser vil jeg ikke kommentere. Jeg ser mer på helheten av hva norske lag gjør, sier Semb, som har latt seg spesielt imponere over Tromsøs prestasjoner i Europa denne sesongen.

-Til tross for at de sliter i nedre del av Tippeliga-tabellen, klarer de å mobilsere til kampene ute i Europa. Det er veldig imponerende, og skulle de klare å nå gruppespillet i Europa League, er det en skikkelig fjær i hatten. Ikke minst for Tromsø, men også for norsk fotball, avslutter toppfotballsjefen.

 ENESTE IGJEN:  Tromsø er norsk fotballs siste håp i Europa denne sesongen. Laget har 2-1 å gå på fra første oppgjør hjemme mot Besiktas, og skal ut i tøff bortekamp på tyrkisk jord senere i kveld. Her feirer Josh Pritchard (t.h.) med Zdenek Ondrasek (t.v.) og Thomas Kind Bendiksen etter å ha satt inn seiersmålet på Alfheim for en uke siden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
ENESTE IGJEN: Tromsø er norsk fotballs siste håp i Europa denne sesongen. Laget har 2-1 å gå på fra første oppgjør hjemme mot Besiktas, og skal ut i tøff bortekamp på tyrkisk jord senere i kveld. Her feirer Josh Pritchard (t.h.) med Zdenek Ondrasek (t.v.) og Thomas Kind Bendiksen etter å ha satt inn seiersmålet på Alfheim for en uke siden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer