Semb er grundigere enn Drillo

Nils Johan Semb gjennomanalyserer motstanderen, både laget og enkeltspillerne, før hver eneste landskamp. På det feltet er han enda grundigere enn forgjengeren, Egil «Drillo» Olsen, forteller fotballanalytiker Øyvind Larsen til Stavanger Aftenblad.

- Jo, vi bruker mange timer på motstanderen, bekrefter Nils Johan Semb. Det er etter min vurdering en viktig suksessfaktor, tilføyer han.

- Nils Johan er mer opptatt av motstanderen enn Egil. Han lar ikke en eneste anledning gå fra seg til å studere dem vi skal møte. Om det så hadde gått en kamp på Grønland med en kommende motstander, så hadde han krevd at video-opptaket skulle ligget på min pult klar til å bli analysert, illustrerer Øyvind Larsen som jobbet sammen med Drillo så lenge han var sjef for landslaget.

Nils Johan Semb legger vekt på å gjennomanalysere laget og enkeltspillerne; han vurderer en mulig kamputvikling, et mulig kampbilde. Han legger planer for hva som skal gjøres dersom kampbildet ikke blir som ventet.

Semb og Larsen har som regel hjelp av en tredje person som reiser rundt og ser motstanderne i kamp.

- Vi har en som ser motstanderne «live», der veksler jeg på flere, så ser jeg video og deretter redigerer Øyvind og tar ut spesialiteter. Vi tre setter oss sammen, ofte i flere timer, og diskuterer en slagplan. Slik er metodikken, forklarer Nils Johan Semb.

Han bruker analysene mest i trenerteamet, men tar også opp noe med spillerne når de møtes til samling før kamp.

- Det er grenser for hvor mye du skal fore spillerne med, det finnes en balanse der. For min egen del er analysen et bra verktøy. Jeg synes det er utrolig viktig å være hundre prosent oppdatert på motstanderen, sier Nils Johan Semb.

Øyvind Larsen mener analysen og taktikken som ble lagt til gruppefinalen mot Slovenia fungerte optimalt.

- Vi skulle rive opp og takle på de to bakerste midtbanespillerne til Slovenia. Disse to hadde sin viktigste oppgave i å fore Zlatko Zahovic. Med slovnernes noe naive spillestil, lyktes vi veldig bra. Zahovic kom jo aldri med i spillet, sier Øyvind Larsen.

(NTB)