Semb føler presset

ULLEVAAL (Dagbladet): - Tror du det er moro å våkne til overskrifter der du sjøl er temaet for det én million mennesker debatterer? Klart det er tøft. Det er derfor så få vil ha denne jobben, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

KOMMENTAR: Helgardert inn i framtida

Landslagssjefen sukker lett. Han har nettopp tatt ut et nytt landslag, og står på den plastbelagte matta der Norge møter Bulgaria til treningslandskamp om ei uke. Kanskje blir det hans siste kamp som sjef?

- Ingen kommentar

Han nekter å forklare det norske folk hvorfor han ikke har svart på om han fortsetter som norsk landslagssjef fram til 2006.

- Jeg sier ingenting før jeg har bestemt meg, sier han.

Og mener det.

- Er du og forbundet uenige om premissene i kontrakten, som lengden på den?

- Ingen kommentar. Dere kan spørre om hva dere vil. Dere skal få vite det når jeg bestemmer meg.

- Men det er jo litt rart at du ikke sier om du fortsetter nå. Du gir jo begrepet én kamp av gangen en ny dimensjon?

- Nei, jeg synes ikke det. Jeg har kontrakt ut året. Jeg forholder meg til det. Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt.

Men overfor Dagbladet innrømmer han at han føler presset. Uoffisielle meningsmålinger etter kvalikkampene i mars, på flere nettsteder og tv-stasjoner, viste at folket er i ferd med å vende Semb ryggen. Folk er lei tapene.

- Jeg forstår at folk er forbanna og skuffa etter to sånne tap. Jeg registerer og leser det. Men slike ting hører med til jobben. Takler du det ikke, så kan du ikke ha den jobben jeg har. Vil du bytte? spør han med et skjevt smil.

Bølgedaler

I stedet snakker Semb om tiltak som skal gjøre norsk fotball bedre. Norge må spesialisere seg, og utdanne talentene til å passe inn i den norske spillestilen. Dessuten mener Semb at nasjonen må tåle at det svinger i internasjonal fotball. Større fotballnasjoner enn Norge har kjørt berg-og-dal-bane på den internasjonale arenaen de siste årene.

- Det var det Sverige gjorde etter VM-bronsen i 1994. Og se på Frankrike, da. De klarte ikke å kvalifisere seg til VM i 1994. Så bygde de opp et nytt lag, som kom til EM i 1996 og gjorde det ålreit. Og hva som skjedde etter det, det vet vi jo, sier han engasjert.

(Frankrike vant VM i 1998, og EM i fjor.)

- Men er det noe å trøste seg med?

- Nei, men det nytter ikke å synes synd på seg selv. Det eneste som gjelder nå, er å jobbe hardt i hverdagen, for å heve seg. Utfordringen er større enn noen gang, sier landslagstreneren.

NEKTET Å SVARE: Nils Johan Semb.