Semb garanterer A-sluttspill

Tror U21-suksessen vil få ringvirkninger i mange år.

FORNØYD MED DET HAN SER: Toppfotballsjef Nils Johan Semb ser U21-gutta spise kirsebær med de aller største, og er helt sikker på at Norge kommer til et sluttspill med a-landslaget også i løpet av de neste årene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORNØYD MED DET HAN SER: Toppfotballsjef Nils Johan Semb ser U21-gutta spise kirsebær med de aller største, og er helt sikker på at Norge kommer til et sluttspill med a-landslaget også i løpet av de neste årene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

RAMAT GAN (Dagbladet): I kulissene av U21-EM jobbes det intenst blant klubber og agenter om hvor framtidas toppspillere skal spille ball de neste sesongene.

De norske gutta har overrasket de fleste med å nå semifinalen i mesterskapet, og spesielt spillerne som er under kontrakt i Norge er interessante for europeiske klubber.

- Mest rykter
Dagbladet har tidligere nevnt Magnus Wolff Eikrem og Stefan Johansen som de heteste blant de norske gutta, men også Jo Inge Berget, Fredrik Semb Berg og Ørjan Håskjold Nyland har imponert de riktige menneskene på tribunen.

- Det er mange som er overrasket over hvor bra Norge er her nede. Dette mesterskapet har nok vært en «wake up call» for mange, spesielt i England, sier Everton-speider Bryan King, som er på plass i Israel.

- Det som har vært nå i disse dagene her har nok vært mest spekulasjoner og rykter. Jeg har ikke pratet med agenten min i det hele tatt, så det er nok bare avissnakk. Men jeg har sagt hele tida at kommer det er jo en drøm å komme ut. Kommer det rett klubb til rett tid, og det er bra for meg og Godset, så kan det bli noe. Men det får vi ta når det blir noe konkret, og det virker det ikke som om det er nå. Jeg forholder meg til den kontrakten jeg har med Godset, sier Stefan Johansen om rykteflommen han omgis med.

Lover a-sluttspill
En som har all grunn til å glede seg over den norske suksessen, og dermed også større muligheter til å få flere spillere ut i større ligaer enn Tippeligaen, er toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Semb får stadig mer skryt fra fotballnotabilitetene i Europa, noe som også gjør at de store klubbene begynner å snuse på enda yngre nordmenn enn U21-gutta.

På sikt tror han denne suksessen vil forplante seg oppover landslagene også.

- Jeg tror det får store ringvirkninger, for G17 var med helt inn de også. Det er en voldsom ettervekst av gode norske spillere, så vi må bare trøkke på og kjøre den samme linja med så stort fokus på talentutvikling som vi har nå. Jeg har sagt det mange ganger før også, men dette vil kulminere med at vi også får et a-landslag inn i et sluttspill. Det er helt sikkert, sier Semb til Dagbladet.

Må ha is i magen
Likevel er det ikke bare å hive seg på første og beste mulighet som oppstår, advarer han. Velger man feil klubb kan hele utviklingen stagnere.

- Derfor er det så viktig når man skifter klubb, eller går til en annen liga, at man gjør skikkelig research på at man er tiltenkt en plass på laget og får spilletid. Man må være en spiller som klubben satser på, og at man ikke går til en klubb som har så mange andre som man lett kan falle på utsida av, sier Semb, og får støtte på det punktet fra Stefan Johansen.

- Skal jeg ut må det være til en plass der jeg tror jeg får spille også, for jeg er lite interessert i å reise ut i Europa og ofre det å spille fast og være med å kjempe om gull med Godset. Det må være riktig plass og tidspunkt.

Og at Johansen og mange av de andre som spiller for Norge i EM får prøvd seg i utlandet om de vil, er stort sett alle enige om.

- Det er mange av disse spillerne som har en bra framtid, det er helt sikkert. Skandinavia vokser igjen på spillermarkedet, så hvorfor skal ikke Norge være en del av det, spør Everton-speider King.