DRAMATISK: Russiske supportere stormet seksjonen hvor engelskmenn oppholdt seg like etter kampslutt. Foto: Scanpix 
DRAMATISK: Russiske supportere stormet seksjonen hvor engelskmenn oppholdt seg like etter kampslutt. Foto: Scanpix Vis mer

Semb har aldri opplevd verre enn Frankrike-volden: - Ikke sett noe så ubehaglig før

UEFA har siktet Russland og styrker sikkerhetstiltakene.

(Dagbladet): De grusomme opptøyene i EM-byen Marseille har lagt en mørk skygge over hele Fotball-Europa. Toppfotballsjef Nils Johan Semb har jobbet innen idretten hele sitt voksne liv. Han kan ikke huske verre tilstander enn de som har utspilt seg i Frankrike de siste dagene.

57-åringen reagerer med forferdelse over bråket som har sendt minst 35 personer til sykehus, hvor fire av dem skal sveve mellom liv og død, ifølge The Telegraph.

- Dette er voldsomt. Jeg har sett en del, blant annet på tida da den verste hooliganismen var i England, men inne på stadioner kan jeg ikke huske å ha sett noe så ubehagelig som det som skjedde i går, sier Semb til Dagbladet med henvisning til den russiske fansens angrep på engelske supportere på Stade Vélodrome.

- Trist

MASKERTE MENN: Flere russere dekket seg til før angrepet startet. Foto: Scanpix
MASKERTE MENN: Flere russere dekket seg til før angrepet startet. Foto: Scanpix Vis mer

Semb har i sin kapasitet som tidligere norsk landslagstrener, TV-ekspert og nåværende toppfotballsjef opplevd mange mesterskap. Det var han som ledet Norge til vår eneste EM-deltakelse, i år 2000.

Da sørget Semb og hans mannskap for uforglemmelige norske idrettsøyeblikk. 16 år seinere er det vanskelig å glede seg over det som skjer på gressmatta.

FORFERDET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb liker ikke bråket i Frankrike. Foto: Scanpix
FORFERDET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb liker ikke bråket i Frankrike. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er trist at det blir sånn. Jeg har akkurat landet i Nice, hvor jeg skal på Nord-Irland - Polen i kveld. Det har vært en del ting her også som jeg har lest om. Det er veldig kjedelig. EM skal være en fest i vennskapelige former, men bråket overskygger det og fotballen, sier Semb og legger til:

- Mesterskapet har fått en fryktelig kjedelig start. Vi får håpe at det stopper der, men det er jo ikke sikkert.

Russland siktet av UEFA

I EM-reglementet står det at forbundene til deltakernasjonene er ansvarlige for å kontrollere egne supportere. Det er vanskelig å argumentere for at England og Russland har lyktes med det.

I dag offentliggjorde UEFA at Russland er siktet for tre regelbrudd som inkluderer tribunebråk, rasisme og bruk av fyrverkeri. Saken skal behandles på tirsdag.

Etter tribunebråk under EM i 2012 ble Russland truet med å måtte starte med seks minuspoeng i kvalifiseringen til det pågående mesterskapet i Frankrike. Avgjørelsen ble anket av Det russiske fotballforbundet. Resultatet ble en bot og spill foran tomme tribuner i de tre første hjemmekampene i kvaliken.

- De som er ansvarlige må selvfølgelig straffes. Det er mange som er skyldige her. UEFA må komme til bunns i dette så langt det lar seg gjøre og sørge for at det får konsvekvenser, mener Semb.

- Folk løp for livet

Det var da fløytesignalet gikk for 1-1 mellom England og Russland i går kveld at russiske fans stormet gjennom oppsatte sperringer og tok seg inn på tribuneseksjoner hvor engelskmenn var lokalisert. England-supportere, blant dem flere barn, flyktet mot utgangene.

TV 2-kommentatorene Øyvind Alsaker og Petter Myhre ble vitner til de dramatiske scenene.

- Det er fryktelig at det ikke er politi som står klar til å gripe inn. Det er rett og slett galskap. Folk løp for livet. Det var sjokkerende å se, sa Myhre.

I dag skal UEFA ha innrømmet at sikkerheten på Stade Vélodrome ikke var tilstrekkelig. Derfor vil de iverksette ytterligere tiltak foran turneringens resterende kamper, noe TV 2-ekspert Brede Hangeland mener er nødvendig.

- Det må være lov å stille spørsmålet: Hvor er disse 90 000 politifolkene vi har hørt om? At det skjer inne på en stadion, det er jo en juniorfeil, sa Hangeland i TV 2s EM-studio i går kveld.