Semb har folket med på landslaget

MER ENN 5500 fotballinteresserte nordmenn har plukket ut sitt ønskelandslag gjennom Dagbladet de siste 11 dagene. Den foreløpige opptellingen viser at fotballfolket i oppsiktsvekkende stor grad deler Nils Johan Sembs ønsker.

Men de slipper å dele frustrasjonene hans.

For i motsetning til Semb, trenger ikke folk å ta hensyn til fotballens tøffe realiteter: Skader, formsvikt og kandidater som ikke ønsker å spille for Norge.

Lesernes landslag er det helt ideelle. Plukket ut på en dag da ingen er skadd, ingen sitter på benken og alle er like motiverte for landslagsspill.

Med andre ord: En dag som aldri kommer.

RESULTATET av avstemmingen blir ikke mindre interessant av den grunn. For avstanden mellom drøm og virkelighet er oppsiktsvekkende liten. Folkets drømmelandslag skiller seg minimalt ut fra det landslaget Semb har forsøkt å bygge opp til EM-kvalifiseringen.

Og jeg ser ikke bort fra at Nils Johan Semb selv - i et lukket selskap langt unna offentligheten, gjerne på et fjell - ville endt opp med et nærmest identisk favorittlandslag.

MEN NÅR dørene åpnes og Semb har fått vegetasjon under beina igjen, må han pent forholde seg til realitetene. Og de er godt beskrevet både i navn og tall av alle dem som har stemt på et favorittlandslag de siste dagene:

  • Folket vil ha Ørjan Berg som sentral midtbanespiller. Akkurat som Semb. Men Berg har gitt Norge et definitivt nei.
  • Folket vil ha Jan Derek Sørensen på høyreflanken. Akkurat som Semb. Men Jan Derek er ute av klubblaget og langt unna landslagsform.
  • Folket vil ha Thomas Myhre som keeper. Akkurat som Semb. Men Myhre er ikke landslagsklar etter skade.
  • Folket vil ha John Arne Riise på landslaget. Ingen har fått flere stemmer. Men det er delte oppfatninger om hvor han skal spille. 2176 vil ha ham som back. 3190 vil ha ham på midtbanen. Et dilemma som også opptar Semb.
  • Og folket vil ha Eirik Bakke sentralt på midtbanen. Akkurat som Semb. Det vil si: Semb vil så gjerne at Bakke skal overbevise i en slik rolle. Antakelig er det slik folket også tenker.

DET LIGGER som regel noen vikarierende motiver innbakt i kåringer som dette. For eksempel litt ekstra mobilisering fra den lille bygda for å få med den lokale fotballhelten. Eller fra den store supportergruppa til en eller annen engelsk klubb som har en nordmann i stallen.

Eksempelvis fra Sogndal eller Leeds. Eller fra begge.

Men det kan fort være at fotballfolk flest har den samme holdningen til Eirik Bakke som både Semb og Dagbladet har: At han er mistenkelig god. Men at han ikke har fått vist det ennå.

FOLKET OG SEMB er helt enige på et annet meget viktig punkt: Folkets forsvarsfirer er nøyaktig slik Semb ønsker å se den. Fire rutinerte menn som kjenner både hverandre og sonespillets utfordringer.

Mer overraskende at ikke Erik Mykland er et opplagt valg. Han havnet bak Bakke og Berg i kampen om tilliten sentralt på midtbanen. Uansett gir folket næring til Sembs kanskje største frustrasjon:

  • Verken Mykland eller Berg vil spille for Norge.

MEN FØRST OG fremst uttrykker fotballfolket tillit til Sembs spillervurderinger. Det er garantert en støtte landslagssjefen setter pris på i disse dager. Semb er på lag med folket en uke før Norge-Danmark.