Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges neste landslagstrener

Semb har ringt København - operasjon Ståle Solbakken for Norge er i gang

Nils Johan Semb er gitt mandat til å lede arbeidet med å finne Høgmos arvtaker. Formell kontakt med Ståle Solbakken ble opprettet i ettermiddag.

DOBBELTROLLE? Ståle Solbakken er NFFs førstevalg som ny landslagssjef. Spørsmålet er om en dobbeltrolle som FCK- og Norge-trener er aktuelt. Foto: NTB Scanpix
DOBBELTROLLE? Ståle Solbakken er NFFs førstevalg som ny landslagssjef. Spørsmålet er om en dobbeltrolle som FCK- og Norge-trener er aktuelt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«VI HAR INGEN hast, vil skal gå bredt ut og vi skal gjøre en grundig jobb når det gjelder å finne A-landslagets neste trener.» Du hørte alt sammen i forbindelse med Per-Mathias Høgmos avgang i formiddag. Det er tilsynelatende ingenting som haster. Men allerede et par timer etter fotballhøstens mest selvfølgelig nyhet ble presentert på Ullevaal stadion ble et ansettelsesutvalg med fotballpresident Terje Svendsen, assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad og toppfotballsjef Nils Johan Semb, et utvalg som snart teller to hoder til og som skal være åpent for innspill og gode ideer, opprettet.

I DIALOG: Nils Johan Semb og Ståle Solbakken, her i 2009, snakker sammen om den ledige Norge-jobben. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix
I DIALOG: Nils Johan Semb og Ståle Solbakken, her i 2009, snakker sammen om den ledige Norge-jobben. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix Vis mer

Det kan røpes at de allerede er godt i gang.

SØNDAG KUNNE DENNE spalten avsløre at Nils Johan Semb var i København og snakket med Ståle Solbakken ei uke før Tsjekkia-Norge. I dag var media knapt ute av Ullevaal Stadion før det neste trekket ble spilt. Og det handlet om å gi Nils Johan Semb mandat til formelt å ta kontakt med Ståle Solbakken for melde forbundets interesse.

Det er nå gjort.

NFF LJUGER IKKE når de sier de vil gå bredt ut. Det vil de. Garantert. Alle vet at ingenting er gitt i den bransjen. I rekrutteringsprosesser lønner det seg alltid å favne bredt. Så stresset med å opprette en formell kontakt med Ståle Solbakken allerede i dag handler ikke om at han må bestemme seg kjapt eller ansettes før jul.

Det handler a) om å fortelle FCK-treneren at han er førstevalget, b) gi ham tid til å tenke på hva det innebærer, og c) om a og b fører til noe mer, få til et møte for å snakke om eventualiteter og veien videre.

ETTER DET JEG forstår, fordi FC København har Ståle Solbakkens prioritet og ett hundre prosent fokus, er det ingenting som blir sagt eller gjort fra den kanten før de to siste Champions League-kampene er spilt og dansk fotball tar sin juleferie og vinterpause 10. desember. Alt fordi han er ekstremt profesjonell og dedikert til nuet. Og det gjelder enhver tilnærmelse og forespørsel som måtte komme, være seg fra noen rapporterte tyske beilere eller FCK-ledelsen selv, som på bakgrunn av all interessen tuftet på den siste suksessen selvfølgelig har lyst til å forlenge den løpende kontrakten utover sommeren 2018.

Alt annet, som at FCK ikke gjøre det eller at Nils Johan Semb ikke har tatt kontakt, er utenkelig.

Det er jo jobben deres å gjøre det.

TERJE SVENDSEN HAR sagt at A-landslaget herrer har ny trener før neste VM-kamp i Belfast 26. mars 2017. Det han ikke har sagt er på hvilke premisser. Og fordi jeg vet NFF er villig til å strekke seg langt for å lande Ståle Solbakken kan det hende vi reiser til Nord-Irland med en landslagstrener som også er trener i FC København fram til 1. juni 2017.

Skulle alt annet skjære seg, det vil si at Ståle Solbakken krever å få fullføre kontrakten i København eller at FCK rett og slett nekter å gi slipp på ham til en pris det går an å leve med, om han i det hele tatt slippes før kontrakttida utløper, vet jeg NFF holder døra på gløtt for en (parallell) løsning som sikrer Ståle Solbakken på full tid for Norge fra sommeren 2018.

PARALLELT MÅ SEMB jobbe med de andre kandidatene han har på hentetast. For det har han. Det arbeidet starter ikke nå. Han hadde ikke gjort jobben sin om det arbeidet startet nå. Og der finner du helt sikkert navn som Lars Lagerbäck og Ole Gunnar Solskjær, jeg vil også tro Kjetil Rekdal. Mens jeg er mer usikker på det fjerde alternativet nevnt av mange, tidligere Sverige-boss, Erik Hamrén.

ETTER HØGMOS VINGLING vil tydelighet være viktige kriterier sammen med kravene om fotballfaglig tyngde, internasjonal erfaring og gode lederegenskaper. Det siste året har NFF levd med en landslagstrener som ofte snudde lua i løpet av natta. Spillestilen(e) hans, formasjonene han prøvde og flere av laguttakene, spesielt under press i Budapest og Praha, bar ekstremt preg av tvil og usikkerhet. For ikke å snakke om det faktum at han ikke ville ha kamp i forkant av VM-åpningen mot Tyskland, for så å ombestemme seg da han fikk høre at Tyskland hadde skaffet seg en motstander 30. august. NFF fikset i hui og hast Hviterussland til Ullevaal, men episoden føyde seg inn i rekken av flere eksempler på usikkerhet.

Ståle Solbakken fyller alle kravspesifikasjoner og representerer det stikk motsatte.

Derfor er han ønsket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!