Fotballandslagets neste trener:

Semb har ringt Solbakken - FCK-treneren vil svare NFF i løpet uka

I morgen tar Ståle Solbakken juleferie og reiser hjem til Hamar. Da er han også klar til å svare NFF og toppfotballsjef Nils Johan Semb på forespørselen som kom for noen dager siden.

KLAR FOR JULEFERIE: Og forhandlinger om landslagstrenerjobben med NFF. Når han kommer hjem til Hamar i løpet av onsdagen vil Ståle Solbakken ringe Nils Johan Semb og avtale den videre gangen i prosessen som forhåpentligvis fører FCK-treneren til Ullevaal Stadion.   Foto: Andrew Halseid-Budd/ProSport/REX
KLAR FOR JULEFERIE: Og forhandlinger om landslagstrenerjobben med NFF. Når han kommer hjem til Hamar i løpet av onsdagen vil Ståle Solbakken ringe Nils Johan Semb og avtale den videre gangen i prosessen som forhåpentligvis fører FCK-treneren til Ullevaal Stadion.   Foto: Andrew Halseid-Budd/ProSport/REXVis mer

NORGES FOTBALLFORBUND SIER de vil gå bredt ut og kanskje ende opp med en liste på 20 navn i ansettelsesprosessen rundt landslagstrener A-herrer. Tilsynelatende grundighet er viktig i et slikt arbeid, ikke minst for å lede media på avveie. Men alt dressene på Ullevaal Stadion forteller oss i sine forsøk på å tåkelegge jakten på Per-Mathias Høgmos etterfølger er i verste fall en Plan B.

Inntil Ståle Solbakken eventuelt sier nei en gang ut på nyåret er det bare FCK-treneren som gjelder.

DET ER LENGE siden denne spalten kunne fortelle at Ståle Solbakken er mannen som er ønsket på Ullevaal Stadion. Allerede etter 0-1 tapet i Aserbajdsjan begynte man for alvor å snakke om FCK-treneren som Høgmos erstatter. Og da Tsjekkia slo oss 2-1 i Praha 11. november var det ikke lenger noen tvil selv om det tok noen dager før Per-Mathias Høgmo fikk samlet tankene slik at NFF slapp å gjøre en evaluering der utfallet var gitt på forhånd.

Siden det har alt handlet om Ståle Solbakken.

DA DENNE SPALTEN også kunne avsløre at toppfotballsjef Nils Johan Semb hadde vært i hemmelig møte med Ståle Solbakken i bakkant av FCKs Champions League-kamp mot Leicester hjemme i Parken 2. november, altså en drøy uke før Tsjekkia-Norge, fikk spekulasjonene lange bein å løpe med. Ståle Solbakken, som bekreftet møtet, likte ikke oppmerksomheten fordi det forstyrret forberedelsene til de gjenstående FCK-kampene før vinterpausen. Danske medier, som stadig ringte og spurte om nyheten(e) virkelig holdt vann, svarte med at Solbakken ikke er til salgs, at han er bundet av FCK-kontrakten fram til juni 2018, at FCK ikke vil frigi suksesstreneren under noen omstendigheter, men heller forlenge den gjeldende avtalen, og at han på toppen av alt også vil være Danmarks førstevalg når Åge Hareides erstatter en gang skal plukkes ut. Og fordi han ikke ville ha støy fortalte Ståle Solbakken at han ikke ville forholde seg til noe som helst før etter siste seriekamp borte mot AGF.

Det var på søndag.

NÅ KAN DET avsløres at Nils Johan Semb har ringt Ståle Solbakken, gjenopptatt kontakten og bedt om et innledende møte. Den henvendelsen har FCK-treneren gitt beskjed om at han vil svare på når han har tatt juleferie i løpet av onsdagen. Og så vil det videre arbeidet handle om det slike prosesser alltid handler om - tid.

Etter det jeg forstår trenger Ståle Solbakken resten av dette året.

Minst.

STÅLE SOLBAKKEN KAN av naturlige årsaker ikke uttale seg om noe som helst. FCK har bedt ham styre unna alle former for spekulasjoner. Han er tross alt på kontrakt til juni 2018. Men alle som følger denne bransjen vet at selv vanntette kontrakter ikke har så stor betydning så fort snøballen har begynt å rulle.

Klarer Nils Johan Semb å sette Ståle Solbakken i bevegelse vil alle de kontraktsmessige hindrene som per dato synes å være veldig store, bli passert i gjensidig minnelighet.

NORGES FOTBALLFORBUND, OM Ståle Solbakken sier ja, er forberedt på en interimsperiode med stedfortreder fram til førstevalget er på plass i hundre prosent stilling. NFF vet at et eventuelt ja helt sikkert vil medføre en slik løsning fram til juni 2017. Jeg vet, fordi Solbaken er så sterkt ønsket, at juni 2018 også kan tolereres under visse omstendigheter. Og fordi han ikke er fremmed for å gjøre begge deler - der han primært er FCK-trener ett hundre prosent, men med velsignelse til å være med på norske landslagstiltak rundt kampene som fram til september 2018 ikke lenger har noen kvalifiserende betydning, vil en slik løsning selvfølgelig bli diskutert.

Selv om det ikke er førsteprioritet.

VIL FC KØBENHAVN stikke kjepper i hjulene for Ståle Solbakken om han ønsker å trene Norge? Nei, jeg tror ikke det. Nordmannens posisjon i klubben er massiv. Det Ståle Solbakken har gjort siden han kom tilbake er uten sidestykke i dansk klubbfotball. Samtidig vet alle at han ikke vil forlate København uten å ha lagt forholdene til rette for sin etterfølger. Hvilket betyr at dette egentlig bare handler om hva Ståle Solbakken og hans familie tenker, føler og mener om ramtida.

Er Norge laget han vil trene er det han som løser det som må løses for å få det til.