- Semb må bli mer kynisk

Nils Johan Semb og Fotballforbundet jobber med privatlandskamp-menyen for neste år. Kamp mot Italia borte er allerede i boks. Ikke spesielt smart, mener FIFA-ranking-ekspert Eskil Åsmul. Matematikeren mener Semb må bli mer kynisk. Sånn sett passer det perfekt å møte Egypt på bortebane neste onsdag.

Riktig med Egypt, feil med Italia neste år


TØFFERE: FIFA-eksperten Eskil Åsmul mener Nils Johan Semb må velge enklere motstandere for Norge neste sesong.

For møtet med egypterne i Kairo gir gode muligheter for seier - og avansement på FIFA-rankingen. Det er rankingen som bestemmer om veien til neste VM blir enkel eller vanskelig.

Eskil Åsmul var en mann Drillo lyttet til. Det gjør også Nils Johan Semb. Men han har problemer med å være så kynisk som FIFA-eksperten ønsker.

Enkle motstandere

- Semb må velge enkle motstandere. Tøffe motstandere i 1999 kan sende Norge nedover på FIFAs rankingliste og er uheldig når kvalifiseringsgruppene til VM skal settes opp om et drøyt år, sier Åsmul.

Fotballforbundet vurderer å spille mot både Argentina og Brasil neste sesong. Åsmul gremmer seg. Han får støtte av Egil Olsen.


- Dette er en veldig interessant problemstilling. Hvis Norge skal velge motstandere ut fra FIFA-rankingen, er det riktig å gjøre det neste år, sier eks-sjef Drillo.

Etterfølger Nils Johan Semb har snakket med ranking-eksperten om valg av mostandere.

- Åsmul har meget gode poenger. Det er bra å ha en sånn mann å støtte seg på, sier Semb.

- Kommer du til å følge rådene hans?

- Jeg har FIFA-rankingen litt i bakhodet når vi vurderer treningsmotstandere, innrømmer Semb.

- Men det er så mange andre hensyn som også må tas. Blant annet økonomi. Når vi spiller borte mot Italia neste år, ligger det i kortene at de kommer til Ullevaal i år 2000.

- Og en sånn kamp trekker mer folk enn en privatkamp hjemme mot for eksempel Færøyene. Dessuten er det en sportslig vurdering: Vi blir ikke bedre som landslag av å spille mot Andorra hele tida, sier Semb.

Faren er stor

Men landslagssjefen tar også hensyn den andre veien.

- Vi kan ikke bare spille mot gode motstandere heller. Da er faren stor for at vi faller på rankingen, og det er uheldig i forhold til VM-trekningen.

Semb har registrert at flere nasjoner kikker nøye på FIFA-lista før de spikrer kampprogrammet sitt. Blant andre Brasil.

- De spiller veldig mange privatkamper mot ikke altfor gode lag.

- Hvorfor ikke gjøre det samme selv?

- Utenlandsproffene blir bare frigitt til et visst antall landskamper. Men det er helt klart en tanke å spille flere kamper mot antatt svake motstandere - med et lag som består av hjemlige spillere.

- Hvis vi vil tenke kynisk på FIFA-rankingen, er det en god idé, sier Nils Johan Semb.