Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien 2018

Semb om værbråket: - Må ha is i magen

Nils Johan Semb forstår innvendingene mot tidlig start i Eliteserien. Han mener det bare er å legge seg flat etter at Ranheim-Brann ble avlyst. Likevel er han klar på at Norge må følge ligaer i andre land.

EKSTREME FORHOLD: Kampen mellom Bodø/Glimt og Lillestrøm søndag måtte stoppes på grunn av heftig snøfall. Da oppgjøret på Aspmyra kom i gang igjen, vant Glimt 3-1. 
Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
EKSTREME FORHOLD: Kampen mellom Bodø/Glimt og Lillestrøm søndag måtte stoppes på grunn av heftig snøfall. Da oppgjøret på Aspmyra kom i gang igjen, vant Glimt 3-1. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Værgudene var ikke på fotballfolkets side da Eliteserien ble sparket i gang i helga. Ranheim mot Brann måtte utsettes. I tillegg ble kampen mellom Bodø/Glimt og Lillestrøm stoppet etter snøfall.

Dette har fått enkelte i Fotball-Norge til å hyle opp. De mener fotball skal spilles på grønt underlag og med et anstrøk av varme i lufta.

- Jeg skjønner at debatten kommer når det er så ekstreme vinterforhold som i år. Men jeg tror vi må ha litt is i magen og gjøre en evaluering. Vi kan ikke konkludere på bakgrunn av dette året og ekstremforholdene som har vært, sier Semb til Dagbladet.

- Viser det seg at det er en renessanse for de kalde vinterne, får vi gjøre en ny vurdering. Men det er ingen tvil om at vi trenger en lang sesong i Norge.

Sportssjef

Han har vært toppfotballsjef i åtte år. Nå går han inn i en mer spisset rolle som sportssjef for A-landslaget herrer.

Det viktigste argumentet for en sesong som omfatter ti måneder er - mener Semb - at slik er det hos konkurrentene, også i Nord-Europa.

- Du ser at svenskene starter med sin cup i februar. Danmark starter i midten av februar, det samme gjør Russland. Fotball er blitt en helårsidrett i stort sett alle nasjoner som gjør det bra. De har en sesong som strekker seg over ti måneder, påpeker Semb.

Han mener det blir feil å ha en sesong som er en til to måneder kortere i Norge:

- Det viktigste for utviklingen av spillere er at vi har en konkurransesesong som strekker seg lenger enn det vi hadde tidligere. Du er mye mer skjerpet i en konkurransesesong enn når du er i oppkjøring.

Kultur

Semb fortsetter:

- Jeg skjønner at det blir fokus på dette. Og det kommer til å bli mange meninger i framtida også. Men jeg tror klimaet vi har hatt i år kommer til å være unntaket framfor at dette vil være vanlig i åra framover.

Klubbene har selv vært med å ta avgjørelsen om å begynne sesongen tidlig. TV 2-ekspert Jesper Mathisen er blant de kritiske røstene:

- Hvem gidder å komme på kamp når det er snø og minusgrader, sier han til egen kanal.

Semb mener det handler om å bygge en kultur for å spille fotball store deler av året. Også i Bundesliga kan det være grisekaldt. Men kulturen er:

«Nå kler vi oss, går på kamp - og har det hyggelig.»

Legger seg flat

- Jeg tror Bundesliga har hatt åtte-ti runder med blå farge på kvikksølvet, sier Semb.

- Du må bygge en kultur for å gå på kamp hele året. Gjør du det i England, Tyskland og Skottland, synes jeg vi skal gjøre det i Norge også. De gjør det i Danmark, Sverige og Russland. De har tøft klima der også.

Semb erkjenner at det ble gjort en for dårlig jobb før serieåpningen mellom Ranheim og Brann. Baneforholdene var ikke gode nok på grunn av snø og kulde.

- Det er bare å legge seg flat. Dette burde vært kvalitetssikret på forhånd, erklærer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!