Semb sviktet av sine egne

HVIS NOEN

har ødelagt forberedelsene til kveldens kamp for Nils Johan Semb, så er det hans overordnede. Landslagssjefen var tydelig preget av støyen rundt Åge Hareide og landslagssjefsjobben da han i går ettermiddag holdt det som kan ha vært hans siste pressekonferanse som norsk landslagssjef.

SEMB GJORDE

et halvhjerta forsøk på en formulering, før diplomatiet sank over ham - og han lot være. Man kan mene hva man vil om Semb, også at han lot være å kommentere saken. Men det siste han trengte var mer fjernsportslig støy de siste døgnene inn mot denne kampen. Denne gangen fikk han det til og med fra sine egne.

SEMB ER

en type som er ekstremt opptatt av tillit og lojalitet. Han snakker ofte om temaet, og han har i praktiske handlinger overfor spillere gitt sterke signaler om hvor viktig dette er for ham.

Og er det ett ord som går igjen når landslagets framganger på 90-tallet skal beskrives, så er det nettopp lojalitet.

  • Til spillestilen. Og til trenere og medspillere.

NFF-ledelsens tilbud til Åge Hareide bare noen uker før dobbeltlandskampene mot Spania, er et uttrykk for det motsatte: Illojalitet. Sembs arbeidsgiver rammer Semb der det gjør vondest.

TILBUDET

til Hareide føyer seg inn i rekken av klønete håndterte episoder fra dette forbundets side. Og da holder jeg faktisk reaksjonene og oppfølgingen av Carew-saken utenfor. En sak forbundet etter mine begreper håndterte korrekt - selv om mange mener noe annet.

Det skulle uansett si det meste om resten av sakene.

SPORTSDIREKTØR

Rune Bratseth hadde problemer med å sette ord på Fotballforbundets opptreden da han snakket med Dagbladet mandag kveld. Det er en naturlig reaksjon. Man blir nesten målløs. Bratseth er først og fremst bestyrtet på Rosenborgs vegne. Men jeg tipper han deler inntrykket av at Fotballforbundet også rammer den eksisterende landslagssjefen og hele norsk fotballs omdømme.

  • Det er naturligvis helt uakseptabelt av forbundet å bryte det reglementet de selv pålegger klubbene å følge når de skal inn i forhandlinger med spillere og trenere.
  • Det er taktisk meget uklokt å gi et skriftlig tilbud til Åge Hareide bare noen dager før dobbeltlandskampene mot Spania.
  • Det er naivt å tro at en slik henvendelse ikke lekker ut til offentligheten.
  • Og det er meningsløst å nekte å kommentere saken etter at rabalderet har startet. Kanskje finnes det nyanser som burde kommet fram fra forbundets side. Eller kanskje aller helst en beklagelse.

Inntrykket nå er at forbundet opptrer like arrogant som amatørmessig.

OG MIDT I

dette røret sitter Nils Johan Semb og snakker om å holde fokus. Uansett hvordan det går i morgen, skal han ha ros for evnen til å koble ut mindre viktige forhold. Men det spørs om det holder. Han har også vært flink til å be oss se bak resultatene. Det gjorde vi for noen dager siden, og endte opp med at Norge fikk 18 målsjanser mot seg, at vi hadde en keeper som på en normalt gode dag kanskje ville sluppet inn ytterligere tre- fire mål...

RESULTATET

var meget flatterende. Sjansemessig er vi aldri blitt mer rundspilt siden før Drillo tok over Norge. Det skal mer enn et hjemmepublikum og et par plussgrader til for å utlikne avstanden til Spania. Glem tanken på at vær- og føreforhold hemmer Spania mer enn Norge.

Men trua kan ingen ta fra oss. Og om den ikke kan flytte fjell, så kan den i hvert fall flytte oss litt høyere på banen.